avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... UZUCAPA
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

UZUCAPA

Buna ziua! As vrea sa cunosc mai multe lucruri despre termenul de "uzucapa" si legile cere se aplica in acest caz. Mama mea foloseste si ingrijeste un teren de peste 30 de ani .Care este modul de a intra in posesia acelui teren dat fiind faptul ca proprietarii nu au mai venit la acel teren de de ani de zile?
Multumesc!!
Cel mai recent răspuns: Gabriela Mihai , Avocat 12:34, 18 August 2009
Prescriptia achizitiva (uzucapiunea) este reglementata alaturi de prescriptia extinctiva in titlul XX din Codul civil.
Uzucapiunea presupune dobandirea proprietatii sau a altui drept real prin posedarea neintrerupta a bunului in timpul stabilit de lege. Prin uzucapiune se poate dobandi orice bun imobil aflat in circuitul civil.
Conditia de baza a uzucapiunii este posesia neviciata, utila: continua, neintrerupta, netulburata, publica si sub nume de proprietar..
-Uzucapiunea poate fi: de 30 de ani
- de 10 pana la 20 ani
Pentru a opera uzucapiunea de 30 de ani trebuie sa existe o posesie de 30 de ani, utila (neviciata).
Pentru a opera uzucapiunea de la 10 la 20 de ani trebuie sa existe o posesie utila asupra lucrului, posesia sa se intemeieza pe just titlu, sa dureze de la 10 la 20 de ani si sa fie de buna credinta.
Mama dvs. poate introducev actiune in constatarea uzucapiunii, daca indeplineste conditiile pentru a uzucapa. O conditie esentiala este aceea sa fi stapanit terenul comportandu-se ca un adevarat proprietar si nu doar ca un detentor precar, adica sa nu fi detinut terenul pentru altcineva, ci pentru sine. Adevaratul proprietar sa nu se fi interesat de acel teren, sa nu fi facut in acest rastimp vreun act prin care sa incerce a-si revendica terenul, aucapiunea fiind de fapt osanctiune a adevaratului proprietar pentru ramanerea in pasivitate fata de proprietatea sa.

Daca opereaza uzucapiunea, efectul principal este acela ca posesorul dobandeste dreptul de proprietate sau alt drept real asupra lucrului.

Pentru a opera uzucapiunea trebuie îndeplinite condiţiile prevăzute de art. 1847 Cod civil; posesia este utilă dacă este neîntreruptă, netulburată, publică şi exercitată sub nume de proprietar.
ioanavasileteodora a scris:

Buna ziua! As vrea sa cunosc mai multe lucruri despre termenul de "uzucapa" si legile cere se aplica in acest caz. Mama mea foloseste si ingrijeste un teren de peste 30 de ani .Care este modul de a intra in posesia acelui teren dat fiind faptul ca proprietarii nu au mai venit la acel teren de de ani de zile?
Multumesc!!


Mama dvs poate invoca uzucapiunea de 30 de ani si poate solicita in instanta atribuirea dreptului de proprietate asupra acelui teren!:)
Terenul a fost ingrijit de dansa de peste 30 de ani, a fost facut gard si folosit tot timpul! Primaria poate interveni in acest caz?
Cum trebuie procedat, ce sanse de castig sunt si ce costuri ar implica?
Va multumesc! Cu respect, Ioana!=D>
Depinde, de la caz la caz.
Primaria n-are nici o legatura daca terenul a apartinut unor persoane fizice.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obtinerea actului de proprietate beneficiind de uzucapiune andrei calud andrei calud Buna ziua! In anul 1990 am cumparat o casa si un teren vis-a-vis de casa, cu chitanta de mana. In anul 2001 primaria a incadastrat terenul respectiv ... (vezi toată discuția)
Drept de proprietate prin uzucapiune predacamelia86 predacamelia86 AM CUMPARAT ACUM 33 DE ANI O CASA CU TEREN, CURTE SI TEREN INTRAVILAN DE LA O BATRANA CARE NU AVEA SOT ,COPII SI CARE A DECEDAT . TERENUL TOTAL ESTE DE 3000 m2 ... (vezi toată discuția)
Fond funciar dan944 dan944 Exista o lege ca daca ai intrat in posesia unui teren chiar si fradulos dupa un anumit timp de folosinta devii propietar de drept? Se pare ca nu stie nimeni (vezi toată discuția)