avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 198 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... obtinerea actului de proprietate beneficiind de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

obtinerea actului de proprietate beneficiind de uzucapiune

Buna ziua!

In anul 1990 am cumparat o casa si un teren vis-a-vis de casa, cu chitanta de mana. In anul 2001 primaria a incadastrat terenul respectiv trecandu-l in domeniul privat al primariei moment in care am inceput sa platesc chirie.
Avand in vedere ca vanzatorul avea terenul in folosinta de 30 de ani, iar eu sunt in posesia lui de 20 de ani pot obtine acte de proprietate beneficiind de uzucapiune ?

Va multumesc !
Nu, intrucat proprietarul terenului este primaria iar persoana care v-a vandut casa si terenul de vizavi era doar un detentor precar, un posesor, al acestuia si nu proprietarul terenului, altele ar fi fost conditiile daca primaria nu isi intabula dreptul de proprietate, nu ingradea terenul etc.
vezi si discutia de pe avocat.net:
www.avocatnet.ro/content/for...
Uzucapiune prin jonctiunea posesiilor. Problema este la cartea funciara, a trecut cam multisor din 2001.O asemenea problema nu o rezolvati cu sfaturi pe net.
Sunt multe necunoscute cum ar fi, chitanta de mana, prescriptia obligatiei de a face a vanzatorului, obligatia pt. evictiune a vanzatoruli in cazu in care nu obtineti uzucapiunea etc.

trifu
Pentru a opera dobandirea proprietatii prin uzucapiune, conform art. 645 si art. 1837 C.civ., trebuie indeplinite conditiile rezultand din art. 1846-1847 din acelasi cod si anume exercitarea unei posesii utile.

Posesia este utila daca este neintrerupta, netulburata, publica si exercitata sub nume de proprietar, conform art. 1846-1847 C.civ.

In temeiul art. 1860 C.civ., orice posesor posterior are facultatea, spre a putea invoca dobandirea dreptului de proprietate prin uzucapiune, sa uneasca posesiunea sa cu posesiunea autorului sau daca:

- intre acestia a existat un raport juridic
- posesorul anterior nu a fost proprietarul imobilului
Trifu
:offtopic:@trifugabriel, va rog frumos sa nu mai postati mesaje consecutive. Aveti butonul ,,editeaza " pentru a adauga noi informatii sau a modifica un mesaj. Va multumesc.
Personal , sunt de aceeasi parere cu @ dl_costas, respectiv cu aceea ca in privinta terenului cu pricina, daca apartinea primariei, nu poate fi incidenta prescriptia achizitiva .
Daca vanzatorul a avut calitatea de detentor precar si nu pe aceea de posesor , nici in privinta lui nu putem vorbi de posesie .Altfel, posesia acestuia , daca a fost una utila , ar fi fost suficienta pentru a uzucapa si ca atare nu ar mai fi fost necesara unirea celor 2 posesii, cea a vanzatorului cu cea cumparatorului care, de altfel, in foarte scurt timp de la dobandirea terenului a devenit detentor precar , detinand in posesie terenul , insa nu sub nume de proprietar ci fiind chiriasul primariei.

Alte discuții în legătură

Uzucapiune? Gheorgheni Alina G Gheorgheni Alina G In cazul in care nu exista niciun fel de acte de proprietate pe un teren, acesta mostenindu-se din tata in fiu cum era pe vremuri, ce fel de actiune ar trebui ... (vezi toată discuția)
Fond funciar dan944 dan944 Exista o lege ca daca ai intrat in posesia unui teren chiar si fradulos dupa un anumit timp de folosinta devii propietar de drept? Se pare ca nu stie nimeni (vezi toată discuția)
Cum aflu proprietarul terenului? cornic cornic In 1970 parintii mei impreuna cu un vecin au cumparat impreuna 1200 mp teren si o casa cu acte de vinzare cumparare, marginile proprietatii de atunci erau ... (vezi toată discuția)