avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... protest de munca spontan
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

protest de munca spontan

angajatii unei societati au intrat in protest de munca spontan datorita faptului ca nu si-au primit drepturile salariale de doua luni.au fost mintiti in repetate randuri apoi ,verificandu-si cardurile ,vazand ca iar au fost mintiti ,au declansat un protest unde au chemat si televiziunea.pt acest fap directorul doreste sa-i penalizeze pt parasirea locului de munca.este corect?
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 17:08, 17 August 2009
Da pot fi sanctionati pentru ca nu au respectat procedura legala in ceea ce priveste "lupta sindicala."
Ei au parasit locul lor de munca, si daca reprezentatii salariatilor (sau sindicatele), dupa caz, nu au anuntat in prealabil declansarea grevei de avertisment (sau a grevei in general), atunci greva nu poate fi declarata. In plus, greva poate fi declarata numai daca s-au epuizat celalate posibilitati de solutionare a conflictului de munca.

Bineinteles neplata salariilor nu este legala, dar in acest caz special municitorii respectivi, desi au dreptate, pare sa aiba o pozitie mai putin puternica fata de patron cu privire la incadrarea celor intamplate (conflict de munca sau parasirea locului de munca).
conflictul a fost spontan si a durat maxim 2 ore
doresc un raspuns exact de la un specialist!
va multumesc!
Art. 243. Executarea contractului colectiv de muncă din Codul muncii a fost incalcat de angajator.
(1) Executarea contractului colectiv de muncă este obligatorie pentru părţi.
(2) Neîndeplinirea obligaţiilor asumate prin contractul colectiv de muncă atrage răspunderea părţilor care se fac vinovate de aceasta.
Asta inseamna ca
1. Încălcarea obligaţiilor instituite de contractul colectiv de muncă generează un conflict de drepturi şi este aptă să atragă răspunderea părţii vinovate(adica vinovat este angajatorul pentru neplata drepturilor salariale timpt de 2 luni)

Art. 263. Raspunderea disciplinara
(1) Angajatorul dispune de prerogativă disciplinară, având dreptul de a aplica, potrivit legii, sancţiuni disciplinare salariaţilor săi ori de câte ori constată că aceştia au săvârşit o abatere disciplinară.
(2) Abaterea disciplinară este o faptă în legătură cu munca şi care constă într-o acţiune sau inacţiune săvârşită cu vinovăţie de către salariat, prin care acesta a încălcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de muncă sau contractul colectiv de muncă aplicabil, ordinele şi dispoziţiile legale ale conducătorilor ierarhici.
Asta inseamna ca:
1.In acest caz s-au incalcat norme legale vis-a-vis de organizarea grevei( si nu incalcare de regulament intern, contract de munca sau ordine/dispozitii ale sefilor dvs) deci veti fi sanctionati astfel...

In temeiul Art. 264. Sancţiunile disciplinare
(1) Sancţiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul în cazul în care salariatul săvârşeşte o abatere disciplinară sunt:
a) avertismentul scris;
b) suspendarea contractului individual de muncă pentru o perioadă ce nu poate depăşi 10 zile lucrătoare;
c) retrogradarea din funcţie, cu acordarea salariului corespunzător funcţiei în care s-a dispus retrogradarea, pentru o durată ce nu poate depăşi 60 de zile;
d) reducerea salariului de bază pe o durată de 1-3 luni cu 5-10%;
e) reducerea salariului de bază şi/sau, după caz, şi a indemnizaţiei de conducere pe o perioadă de 1-3 luni cu 5-10%;
f) desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.

Concluzia este ca nu are dreptul decat sa va dea doar un avertisment scris.Banuiesc ca sunteti la prima abatere

Va urez succes!
=D>

Alte discuții în legătură

Conflict de munca/protest spontan vaspa vaspa conflict de munca/protest spontan Buna seara, In cazul in care o parte dintre salariatii unei unitati s-au adunat in curtea unitatii, pentru a discuta cu ... (vezi toată discuția)
Greva badeaminel badeaminel Buna ziua , As dori sa stiu daca putem declansa Greva Generala avand CCM la nivel de unitate pentru neplata salarilor ,mentionez ca am avut o greva spontana de ... (vezi toată discuția)