avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 723 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... conflict de munca/protest spontan
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

conflict de munca/protest spontan

conflict de munca/protest spontan
Buna seara, In cazul in care o parte dintre salariatii unei unitati s-au adunat in curtea unitatii, pentru a discuta cu reprezentantii autoritatii in legatura cu unele nemultumiri legate de munca, ar putea angajatorul sanctiona disciplinar respectivele persoane, spunand ca nu au avut autorizatie pentru protest? Trebuia sa existe o autorizatie prealabila la un astfel de protest spontan? Mentionez ca acesta s-a desfasurat fara incidente, pe o perioada de aproximativ o ora, insa nu s-a ajuns la rezultatul dorit de salariati, directorul amenintand cu sanctiuni disciplinare. Multumesc pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:10, 25 August 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Salariatii participanti la o greva spontana vor raspunde fata de angajator in temeiul dispozitiilor art. 254 C. muncii - fost art.270 C.mun. - , nefiind admisibila obligarea acestora la daune morale.
(Şerban Beligrădeanu, Inadmisibilitatea - de regulă - a acordării daunelor morale în cadrul raportului juridic de muncă reglementat de Codul muncii, în Dreptul nr. 2/2006, p. 113)

Salariaţii care încetează activitatea invocând o grevă spontană, deci în afara cadrului legal pentru organizarea şi desfăşurarea grevei, sunt susceptibili să răspundă disciplinar, întrucât îşi încalcă obligaţiile de serviciu.
(Ion Traian Ştefănescu, Tratat de dreptul muncii, vol. II, Editura Lumina Lex, Bucureşti, 2003, p. 317-318)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Greva spontana compaq.compaq compaq.compaq La greva spontana au participat 600 lucratori. Administratia o declara greva ilegala. Pot fi trasi la raspundere lucratorii? (vezi toată discuția)
Lipsă ccm la angajat (expirat) Tomcruise Tomcruise Oprirea spontană a lucrului de către angajați în cazul lipsei CCM este ilegală? (vezi toată discuția)
Oprirea spontana a lucrului de catre muncitori reprezinta greva? Lucian Dumitrescu Lucian Dumitrescu La o fabrica din Bucuresti, dupa pauza de masa, muncitorii refuza sa se intoarca la locurile de munca si protesteaza fata de faptul ca nu si-au primit ... (vezi toată discuția)