avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 707 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... plata orelor lucrate noaptea
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

plata orelor lucrate noaptea

Buna, as dori sa stiu cum se platesc orele de munca prestate noaptea,daca un angajat lucreaza doar in ture de noapte a cate 12 ore, tot a doua noapte ( adica o noapte da una nu) inclusiv sambata si duminica avanda aproximativ 180 de ore lucrate intr-o luna toate noaptea din care cam 48 de ore sambata si duminica, avand un salar de incadrare de 1650 roni ,brut, la care nu se acorda nici un spor de noapte sau pentru orele lucarate sambata si duminica. Nu sunt recompesate orele luvrate in weekwnd nici cu zile libere,
Ma intereseaza de ce sporuri salariale are dreptul angajatul respectiv , in cazul in care omolugul sau de pe tura de zi are aceasi retributie lunara si munceste doar 8 ore pe zi de luni pana vineri.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:44, 12 Octombrie 2009
Art. 122. - (1) Munca prestată între orele 22,00 - 6,00 este considerată muncă de noapte.
Art. 123. - Salariaţii de noapte beneficiază:
a) fie de program de lucru redus cu o oră faţă de durata normală a zilei de muncă, pentru zilele în care efectuează cel puţin 3 ore de muncă de noapte, fără ca aceasta să ducă la scăderea salariului de bază;
b) fie de un spor la salariu de minimum 15% din salariul de bază pentru fiecare oră de muncă de noapte prestată.
Dumneavoastra trebuie sa vi se acorde un spor de min. 15% (negociabil prin CIM sau stabilit prin CCM) pentru fiecare ora lucrata in intervalul orar 22-06.
Pentru spor noapte v-a raspuns Dl P. Neagu mai sus.

In ceea ce priveste activitatea desfasurata in zilele de repaus saltamanal,in Codul Muncii este art 132 coroborat cu CCM unic al anivel national art 52(3):

Art. 132. - (1) Repausul săptămânal se acordă în două zile consecutive, de regulă sâmbăta şi duminica.
(2) În cazul în care repausul în zilele de sâmbătă şi duminică ar prejudicia interesul public sau desfăşurarea normală a activităţii, repausul săptămânal poate fi acordat şi în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) În situaţia prevăzută la alin. (2) salariaţii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de muncă sau, după caz, prin contractul individual de muncă.
1. Sporul pentru ore de noapte se acorda, pentru 8 ore de noapte, indiferent de programul de lucru si de acordarea sau nu de zile libere.
2. CCMUNN spune:
Art.41...
(3) Sporurile minime ce se acorda in conditiile prezentului contract sunt:...
e) pentru lucrul in timpul noptii, 25% din salariul de baza;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Zile lucrate in weekend si sarbatori legale stanciu4444 stanciu4444 Buna ziua, 1) Exista vreo prevedere in codul muncii privind acordarea de sporuri pentru zilele lucrate in weekend si de sarbatori legale ? Sau este ... (vezi toată discuția)
Control de la i.t.m. - ore lucrate sambata liliua2008 liliua2008 Buna ziua! Va rog sa-mi raspundeti. Avem control de la ITM si totul e in regula. Ne-au spus ca nu dam doua zile libere consecutive conform Codului ... (vezi toată discuția)
Pontaj paznic unitate scolara geoo83 geoo83 Orele de lucru ale paznicilor din scoala se face in ture 12/24 - 12 /48. Va rog sa -mi spuneti care este numarul orelor de liber cu care vor fi compensati ... (vezi toată discuția)