avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 604 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... informatii despre pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

informatii despre pensionare

am varsta de 54 ani, o vechime in munca de 33 ani din care 3 ani si 8 luni in grupa I de munca. va rog sa imi spuneti la ce varsta pot sa ma pensionez. va multumesc
Cel mai recent răspuns: Bruta , utilizator 09:45, 21 August 2009
Va rog sa reveniti si sa precizati daca sunteti femeie sau barbat, intrucat Legea nr. 19/2000 reglementeaza distinct conditiile de acordare a categoriilor de pensie.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
buna ziua
sunt femeie, multumesc
- pensie limita de varsta = 2015 - la varsta de 60 ani (dreptul la pensie se deschide in ziua si luna nasterii)
- pensie anticipata partiala = 2010 - la varsta de 55 ani (dreptul la pensie se deschide in ziua si luna nasterii)
va multumesc pentru raspuns dar as vrea sa imi raspundeti de ce nu s-au luat in calcul cei 3 ani lucrati in grupa I, care normal ar fi trebuit sa reduca varsta de pensionare. va multumesc
Conform art. 167 ind. 1 din Legea nr. 19/2000, pentru 3 ani intregi lucrati in grupa I de munca reducerea varstei standard de pensionare este de 1 an si 2 luni. Ar insemna ca dvs. ati putea sa beneficiati de pensie pentru limita de varsta in anul 2014, in functie de data nasterii.

Dar, chiar daca Legea nr. 19/2000 ar mai ramane in vigoare, art. 167 ind. 1 va inceta sa mai produca efecte incepand cu data de 01.04.2011.

Nu puteti beneficia si de aceasta reducere in cazul pensiei anticipate partiale, intrucat reducerile nu se cumuleaza.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

Alte discuții în legătură

Noua lege a pensiilor vladymyr vladymyr dupa noua lege a pensiilor art 167 spune in felul urmator \"Art. 167. - (1) Într-un interval de 10 ani de la data intrării în vigoare a prezentei legi, ... (vezi toată discuția)
Calcul pensie grupa1 cucuruzu cucuruzu Buna ziua! Am o nelamurire in legatura cu grupa 1 de munca daca ea mai este valabila. Tatal meu a primit decizie destul de ambigua de la casa de pensii in ... (vezi toată discuția)
Pensionare... valy 84 valy 84 tatal meu a implinit 58 de ani in august 28 anul curent, are o vechime in munca de 43 ani, poate depune dosarul de pensionare, daca nu cand ar putea sa o faca. (vezi toată discuția)