avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... calcul pensie grupa1
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

calcul pensie grupa1

Buna ziua!
Am o nelamurire in legatura cu grupa 1 de munca daca ea mai este valabila. Tatal meu a primit decizie destul de ambigua de la casa de pensii in legatura cu cererea lui de pensionare. Va rescriu decizia in speranta ca poate imi puteti explica cand ar putea iesi la pensie.

"Se respinge cererea de pensionare a solicitantului .....
Varsta la data inscrierii la pensie 52 de ani si 5 luni
Varsta standard de pensionare 65 de ani
Reducerea varstei standard de pensionare:
- datorita conditiilor speciale si deosebite de munca 4 ani 0 luni
- datorita decretului 118/90 0 ani si 0 luni
A. Calculul stagiului de cotizare:
- stagiul de cotizare (conf. Lg. 19/2000) 35 de ani si 0 luni
-total stagiu de cotizare realizat 42 de ani 11 luni 9 zile
- din care: - sector de stat., din care:
-in gr. 1 (Lg. 3/1977) 18ani 6 luni si 15 zile
-conditii normale 13 ani 11 luni 29 de zile
-stagiu asimilat 1 an 3 luni si 17 zile
-stag. asimilat (alte drepturi asig. sociale) 0ani 1 luni 8 zile
-stagiu aferent gr. 1 si 2 9 ani 0 luni.
Si la sfarsit mi se zice ca stagiul de cotizare realizat in conditii speciale si gr 1 nu permite reducerea necesara a varstei standard de pensionare.

Ce sa inteleg de aici?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 09:06, 11 Noiembrie 2009
Tatal dvs. a lucrat in grupa I de munca 18 ani intregi. Fractiunile de timp mai mici de 1 an nu conteaza in privinta reducerii varstei standard de pensionare pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta.

Reducerile varstelor standard de pensionare se fac potrivit art. 42 si art. 167 ind. 1 din Legea nr. 19/2000, pentru stagiul de cotizare efectiv realizat in grupe de munca, stagiu care, in cazul tatalui dvs. este de 18 ani.

Confuzia apare intre stagiul despre care am scris mai sus si stagiul aferent activitatii desfasurate in grupe de munca si conditii deosebite / speciale, respectiv cei 9 ani care apar in decizia tatalui. Acesti 9 ani reprezinta, de fapt, un spor care se acorda pentru fiecare an intreg lucrat in grupa si care se adauga stagiului realizat (vechimii in munca) in vederea deschiderii drepturilor de pensie. In cazul grupei I, acest spor este de 6 luni / an.

De altfel, nu trebuie sa confundati stagiul total (sau realizat, cum scrie in decizia de pensie) cu stagiul de cotizare in grupe de munca si pentru care Legea nr. 19/2000 prevede reduceri ale varstelor standard de pensionare.

Stagiul total (realizat) cuprinde si perioadele asimilate stagiului de cotizare (armata, facultatea, somajul etc.) precum si sporul despre care am vorbit mai sus. In cazul tatalui dvs., stagiul realizat este de 42 ani, 11 luni si 9 zile.

Stagiul realizat in grupe de munca si pentru care Legea nr. 19/2000 prevede reduceri ale varstelor standard de cotizare este, tot in cazul tatalui dvs., de 18 ani (intereseaza, asa cum am aratat mai sus, doar anii intregi).

Cap. B "Pensii" - Ordinul nr. 340/2001
II. Referitor la pensia pentru limita de vârsta (Secţiunea 1 capitolul IV din lege)
2. In vederea deschiderii dreptului la pensie stagiul minim si/sau complet de cotizare prevăzut la art. 41 alin. (3) şi (4) din lege cuprinde si:
a) sporul acordat în baza legislaţiei anterioare pentru activităţi desfăşurate în grupele I şi II de munca, pana la data de 1 aprilie 2001.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Multumesc frumos pt raspunsuri, dar mai am o intrebare la dvs. Cand va putea sa iasa la pensie tatal meu in aceste conditii? Multumesc inca o data.
O sa va pot raspunde la aceasta intrebare dupa ce precizati data nasterii tatalui dvs.
Totul depinde, insa, de viitoarea legislatie in domeniu, tatalui dvs. i se vor deschide drepturile de pensie sub imperiul acesteia.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
23 februarie 1957
Tatal dvs. poate beneficia de pensie anticipata partiala cand va implini 60 de ani iar de pensie pentru limita de varsta atunci cand va implini 61 de ani, varsta standard de pensionare fiind redusa corespunzator pentru perioada lucrata in grupe de munca.
Reveniti dupa ce apare noua lege a pensiilor.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

Alte discuții în legătură

Pensionari cafelute cafelute sunt nascut in februarie 1960, un stagiu de munca de 31ani si 2 luni din care 19 ani 6 luni si15 zile in grupa1-100% se poate iesi la pensie limita de ... (vezi toată discuția)
Pensionare... valy 84 valy 84 tatal meu a implinit 58 de ani in august 28 anul curent, are o vechime in munca de 43 ani, poate depune dosarul de pensionare, daca nu cand ar putea sa o faca. (vezi toată discuția)
Pensie anticipata de varsta-ce conditii trebuie sa indeplineasca ? ALIC ALIC Tatal meu are varsta de 48 ani si 9 luni .A realizat o vechime in campul muncii de 29 de ani si 5 luni . Din acestia a muncit 21 de ani si 3 luni in conditii ... (vezi toată discuția)