avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Legalitate reevaluare persoana cu handicap.
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Legalitate reevaluare persoana cu handicap.

Sunt persoana cu certificat de handicap grav din anul 2001 pana in anul 2007, cand am primit un certificat cu valabilitate permanenta, valabil si in prezent. In toata aceasta perioada, diagnosticul medicului specialist pe care l-am primit a fost incadrat la grad de handicap grav cu drept de asistent personal, conform criteriilor pentru stabilirea gradului de handicap si aplicarea masurilor de protectie speciala ale ORDINELOR MSF nr. 725 si 726 din 1 octombrie 2002. legal valabile la acea data.

Doresc sa stiu daca este legal sa fiu convocat in prezent pentru reevaluare datorita faptului ca intre timp s-au schimbat criteriile de incadrare in grad de handicap, respectiv in ORDINUL Nr. 707/538 din 13 mai 2014 privind modificarea şi completarea anexei la Ordinul ministrului muncii, familiei şi egalităţii de şanse şi al ministrului sănătăţii publice nr. 762/1992/2007 pentru aprobarea criteriilor medico-psihosociale pe baza cărora se stabileşte încadrarea în grad de handicap. Conform noilor criterii, diagnosticul primit atunci corespunde acum la o alta incadrare, respectiv in grad de handicap accentuat si doresc sa stiu in ce masura prevederile noilor criterii pot fi aplicate retroactiv pentru a se contesta prevederile vechilor criterii de incadrare in grad de handicap, avand in vedere ca:

Art. 6 Noul cod civil
Aplicarea în timp a legii civile
(1) Legea civilă este aplicabilă cât timp este în vigoare. Aceasta nu are putere retroactivă.
(2) Actele şi faptele juridice încheiate ori, după caz, săvârşite sau produse înainte de intrarea în vigoare a legii noi nu pot genera alte efecte juridice decât cele prevăzute de legea în vigoare la data încheierii sau, după caz, a săvârşirii ori producerii lor.

Orice raspuns este binevenit, va multumesc anticipat !


Ultima modificare: Luni, 11 Iulie 2016
Danny86, utilizator
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 09:08, 12 Iulie 2016
Este temeinic si legal a se realiza de catre autoritati la diferite intervale de timp verificari/
reevaluari ale detinatorilor de certificate incadrare in grad de handicap
Repet, sunt detinator al unui certificat cu termen permanent de valabilitate, si conform Legii 448/2006, Art 59, doar in aceste cazuri se poate cere reevaluarea:

(2) Persoanele pentru care comisia de evaluare a stabilit un termen permanent de valabilitate a certificatului de încadrare în grad şi tip de handicap se prezintă pentru reevaluare în următoarele situaţii:
a) solicită acest lucru ca urmare a agravării condiţiei lor medico-psihosociale;
b) sunt convocate de către structurile competente în cazul existenţei unor suspiciuni justificate privind încălcarea prevederilor legale referitoare la încadrarea în grad şi tip de handicap.

In cazul meu, la litera b) se contesta legalitatea incadrarii in grad de handicap, care a fost facuta conform criteriilor legal valabile si in vigoare cu 9 ani in urma, prevalandu-se retroactiv de prevederile noilor criterii medico-psihosociale in vigoare, in prezent. Cum ramane cu aplicarea in timp a legii civile de la Art 6 Noul Cod Civil, punctul 2), mentionat mai sus ?
Ultima modificare: Luni, 11 Iulie 2016
Danny86, utilizator
Sunt sute,mii de detinatori certificate de incadrare in diferite grade de handicap,unele nerevizuibile
Cu toate acestea,la diferite perioade de timp sau cu ocazia modificarii normativelor de incadrare in grad de handicap,se dispun reevaluarea persoanelor
Exista numeroase situatii-gasiti inclusiv pe forum postari ale acelora care detineau certificat grad grav sau accentuat permanent ,nerevizuibil si care dupa reevaluare au fost incadrati in grad mediu,revizuibil la 12 sau 6 luni
Exista persoane care din nastere sufera de afectiuni,psihice,locomotorii ireversibile care initial au beneficiat de decizie/certificat de incadrare in grad de handicap permanent,nerevizuibil si ulterior la interval de 10,20 de ani au fost convocati sa fie expertizati medical,ocazie cu care au primit certificat de incadrare in grad de handicap cu valabilitate de 6 sau 12 luni-in conditiile in care de ex afectiunea de lipsa congenitala gamba-se cunoaste ca este ireversibila-nu poate sa ii mai creasca unui om la 45 de ani piciorul si totusi asa prevede legea
De acord, se pot face si chiar se fac expertizari sau reevaluari periodice dar numai ca urmare a unor actiuni de control dispuse prin ordin al ministrului muncii, familiei şi protecţiei sociale, asa cum este prevazut in Legea 448/2006 Art 90^2, alin (1) litera c) punct 1 si nu la decizia unilaterala a vre-unui functionar sau institutie de asistenta sociala.
In legatura cu ultima parte a raspunsului DV. exista tot in Legea 448/2006 Art 87 (1^1) o prevedere mai recent introdusa, Comisia de evaluare nu poate face de capul ei:
(1^1) Pentru persoanele cu handicap a căror afecţiune a generat deficienţe funcţionale şi/sau structural-anatomice într-un stadiu ireversibil şi care nu pot urma programe de recuperare, Comisia de evaluare va stabili un termen permanent de valabilitate a certificatului fără a fi necesară prezentarea acestora la reevaluările periodice.
Ultima modificare: Luni, 11 Iulie 2016
Danny86, utilizator
Danny86 a scris:


Comisia de evaluare nu poate face de capul ei:



Va inselati amarnic daca apreciati ca interesul comisiilor de evaluare este de a dispune de la sine putere desfasurarea demersurilor pentru reevaluare pacienti
Procedura este depsebit de greoaie de la procesare dosare in evidenta,la redactarea individuala a rapoartelor de expertiza medicala conform noilor modificari primite la metodologia de incadrare in grade de handicap,valabilitate,etc
Comisia de expertiza persoane cu handicap primeste dispozitie de la forul ierarhic superior sa verifice dosarele in evidenta

Alte discuții în legătură

Vă rog frumos, explicați-mi amănunțit ! andrei  enescu andrei enescu Am același diagnostic , rezecție totală de vezică urinară din 1999, în plus Parkinson stadiul II din 2007, nefrectomie dreapta și tromboembolie ... (vezi toată discuția)
Legea 448/2006, convocare la reevaluare persoana cu handicap grav si permanent Danny86 Danny86 Sunt persoana cu certificat de handicap grav si permanent din anul 2007. Luna trecuta am primit de la DGASPC o instiintare sa ma prezint pentru reevaluare la ... (vezi toată discuția)
Persoanele incadrate in gradul 3 de invaliditate nu mai pot beneficia de grad de handicap accentuat? Cocoara Beatrice Cocoara Beatrice Buna ziua, Am rugamintea de a ma ajuta cineva sa clarific urmatoarea problema. Am fost incadrata in gradul de handicap accentuat(martie 2011) data la care ... (vezi toată discuția)