avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 411 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu de odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu de odihna

Buna ziua. M-am angajat la Posta Romana ca factor rural in data de 9 martie anul in curs. Diriginta sustine ca nu as' avea dreptul la concediu decat dupa 11 luni,pentru ca in cadrul contractului colectiv de munca (pe care nu l-am citit) este stipulat acest aspect. Eu stiu ca legea privind concediul de odihna este aceeasi pentru toata lumea, diferind doar zilele in functie de vechime. va rog sa imi spuneti daca si cum am dreptul la concediu de odihna in cadrul acestei institutii.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:49, 16 Iulie 2016
Puteti posta prevederea din ccm?
1. Cand ati semnat contractul individual de munca (CIM) trebuia sa vi se dea sa cititi si contractul colectiv de munca (CCM) aplicabil unitatii.

2. In CIM, la lit. N. Dispozitii finale, scrie: "1. Prevederile prezentului CIM se completeaza cu dispozitiile Codului muncii aplicabil si ale CCM aplicabil... ".
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Iulie 2016
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
CCM nu poate contine prevederi contrare legislatiei.

Clauzele contractelor colective de muncă pot stabili drepturi şi obligaţii numai în limitele şi în condiţiile prevăzute de lege.
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Iulie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic
De aceea era bine sa i se dea sa citeasca CCM sa vada daca exista o asemenea prevedere.
Si chiar daca nu i s-a dat, tot nu este legala acea clauza.

Alte discuții în legătură

Concediu marinica71 marinica71 la cate zile de concediu am dreptul daca am 17 ani vechime? (vezi toată discuția)
Cate zile de concediu de odihna se vor acorda ? oanaportar oanaportar Buna ziua ! Va rugam sa ne ajutati cu un raspuns privind urmatoarea situatie: - la data de 28.06.2018 s-a inregistrat la ITM un Contract colectiv de munca - ... (vezi toată discuția)
concediul de odihna suplimentar aartist aartist Buna ziua, cum se calculeaza conediul de odihna suplimentar la care are dreptul un salariat. Conform CIM acesta are dreptul la 6 zile CO suplimentar anual. (vezi toată discuția)