avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 696 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... incompatibilitati pentru functia de contabil-sef
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

incompatibilitati pentru functia de contabil-sef

Buna ziua, sunt economist in cadrul unei institutii aflate in subordinea Directiei de Sanatate Publica, si va rog frumos sa imi precizati in ce masura pot indeplini mai multe functii,( avand in vedere faptul ca sunt singurul angajat care are studii economice (superioare)), ma refer la:1)OMFP 1792/2002, privind angajarea, lichidarea, ordonantarea si plata cheltuielilor bugetare-persoana care face angajamentele bugetare poate fi aceesi cu persoana care face ordonantarile de plata si acorda viza de control financiar preventiv?
2)persoana care aproba refereratul pentru efectuarea unei cheltuieli, poate fi aceeasi cu persoana care acorda viza de control financiar preventiv?
3)conform OMFP 2861/2009, privind inventarierea patrimoniului (Anexa 1 Norme, art.6, pct.5), din comisia de inventariere nu pot face parte gestionarul, precum si contabilul de gestiune.
Avand in vedere toate aceste reglementari legale, va rog sa imi precizati care este calea legala de urmat.
In speranta unui raspuns care sa ma lumineze, va multumesc frumos !
Cel mai recent răspuns: ContSters400311 , utilizator 22:08, 31 Iulie 2016
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Spuneti ca sunteti economist, desfasurati activitate, la Serviciul de Ambulanta(presupun)si indepliniti functia de director economic al unitatii.
Daca este asa,atunci aveti atributii generale si specifice functiei pe care o ocupati,care nu permit cumul cu alte functii sau activitati (dupa cum ati mentionat)!
Astfel, dvs.răspundeti de îndeplinirea atribuţiilor ce revin compartimentului financiar-contabilitate cu privire la exercitarea controlului financiar preventiv şi al asigurării integrităţii patrimoniului; ,organizati , la termenele stabilite şi cu respectarea dispoziţiilor legale, inventarierea generală,angajati unitatea prin semnătură alături de managerul general în toate operaţiunile patrimoniale
Tot in virtutea atributiilor dvs puteti propune managerului general, incadrarea corespunzatoare,(numeric si ca cerinte de studii) pt biroul/serviciul financiar -contabilitate, în funcţie de reglementările în vigoare, pt buna si corecta organizare a activitatii specifice cu respectarea legislatiei in materie!
Nu conducatorul comp.economic poate emite acte ,tine evidente contabile ,pe care mai apoi sa le si verifice si sa le semneze astfel angajand patrimonial unitatea,de aceea solutia este dupa cum am pus,incadrarea corespunzatoare a compartimentului ce-l aveti in subordine,respectiv cel financiar/contabil!
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Iulie 2016
ContSters391349, utilizator
ANDREI_oni a scris:

...
1)OMFP 1792/2002, privind angajarea, lichidarea, ordonantarea si plata cheltuielilor bugetare-persoana care face angajamentele bugetare poate fi aceesi cu persoana care face ordonantarile de plata si acorda viza de control financiar preventiv?
...



Normele metodologice generale referitoare la exercitarea controlului financiar preventiv şi a Codului specific de norme profesionale pentru persoanele care desfăşoară activitatea de control financiar preventiv propriu, aprobate prin Ordinul 923/2014 :
......
4.2. Controlul financiar preventiv se exercită, prin viză, de persoane din cadrul compartimentelor de specialitate desemnate în acest sens de către conducătorul entităţii publice. Actul de numire, întocmit conform modelului din anexa nr. 1.2 la prezentele norme metodologice, cuprinde limitele de competenţă în exercitarea acestuia. Persoanele care exercită controlul financiar preventiv sunt altele decât cele care aprobă şi efectuează operaţiunea supusă vizei.

Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Iulie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic
Multumesc frumos pentru raspuns, dar daca unitatea nu poate angaja alt economist, din cauza dificultatilor economice?(fondul de salarii este aproximativ egal cu valoarea contractelor, incasari reduse, credite pentru dotarea cu aparatura de verificare ), in aceasta situatie economistul poate sa faca toate celelalte activitati specifice biroului financiar-contabil, inclusiv viza de control financiar preventiv?
Daca unicul economist este incadrat pe functia de director economic(prin cim sau prin contract de management ) sau este conducatorul departamentului/serviciului/biroului financiar-contabil NU poate indeplini decat atributiile specifice functiei care sunt consemnate in fisa sa de post.,care nu cuprind si activitati de natura celor enumerate .
Faceti (cu justificarea aferenta ),demersurile necesare catre ordonatorul dvs principal de credite pentru suplimentarea statului de functii cu un post de economist pt biroul financiar-contabil daca normativul de personal va permite si nu aveti un astfel de post in schema, luati masuri la nivel de unitate pentru organizarea muncii in asa fel incat sa va incadrati in cheltuielile de personal aprobate,(poate aveti excedent de personal in alte departamente )daca nu sunt sanse de suplimentare a finantarii la rectificarea bugetara pe plus !
Ultima modificare: Duminică, 31 Iulie 2016
ContSters400311, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Spor c.f.p. maria_mer maria_mer La cate persoane dintr-o institutie publica se poate acorda sporul C.F.P. Care sunt regulile pentru acordarea corecta a acestui spor? Multumesc. (vezi toată discuția)
Concomitent contabil si gestionar/ marianabarbu marianabarbu In prezent sunt contabil la o unitate de stat.Fiind in imposibilitatea de a face angajari , unitatea imi poate da gestiune , dat fiind faptul ca gestionaru ... (vezi toată discuția)
Viza cfp zzzionut zzzionut Buna ziua, Este corect ca un functionar public care are functia de contabil intr o primarie sau este incadrat la departamentul de achizitii publice sa aiba si ... (vezi toată discuția)