avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 112 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident auto cu victime - parte vinovata
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident auto cu victime - parte vinovata

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema:
O persoana foarte apropiata a comis un accident auto (incalcase linia continua si s-a ciocnit frontal cu un alt autovehicul, acesta aflanduse si el destul de aproape de centrul strazii). Au fost doua victime, una din ele a fost externeta in aceeasi zi, iar cealalta a suferit o operatie la femur => 6 luni de spitalizare in certificatul medico legal (nu s-a putut obitine un certificat pentru mai putin de 60 de zile).
Din cate am inteles vor fi doua procese unul civil si unul penal (prin autosesizare pentru ca spitalizarea a depasit 60 de zile). Daca partile ar ajunge la o intelegere, si victima cu femurul fracturat ar declara la politie si la notar ca a primit o suma de bani si ca nu mai are pretentii, ar mai fi posibil sa mai ceara pe viitor si alte despagubiri? In urma procesului penal, am inteles ca autorul accidentul se va alege cu cazier, dar nu va face puscarie (caci este la prima abatere). Este adevarat? I s-ar putea anula permisul de conducere? Momentan a obtinut dovada de la politie.
O alta intrebare: RCA-ul acorda si despagubiri pentru daune morale victimelor? Doar la proces sau si daca partile s-au inteles amiabil?
Cum credeti ca este mai bine din punctul de vedere al autorului accidentului: sa se impace cu partile sau sa se ajunga la proces?
Este oare posibil ca si a doua victima sa emita pretentii?

Va multumesc,
Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 22:07, 4 Octombrie 2009
Daca vorbim despre RCA: Ambele victime au dreptul si primesc despagubiri (daune materiale/cheltuieli medicale/daune morale) de la asigurator insa nu pe baza intelegerii vinovat-victime.Daca exista o astfel de intelegere declarata/probata, asiguratorul nu mai plateste daunele.Despagubirile se solicita/stabilesc in procesul civil.
"Niciun inculpat nu isi poate abroga pedeapsa"-"Nemo nocens sibi ipsi poenas abrogat"/Seneca

Daca partea vatamata a primit despagubirile solicitate,decalara ca isi retrage la plangerea formulata si ca nu mai are nicio pretentie de la autorul accidentului.Fiind vorba despre art.184
al.1 c.pen.situatie in care urmarirea penala incepe ca urmare a unei plangeri prealabile,prin retragerea plangerii este inlaturata si raspunderea penala a autorului.
In situatia in care nu se ajunge la retragerea plangerii,urmarirea penala-in cazul in care a fost inceputa-continua sau trebuie formulata plangere si aratat in continutul acesteia, cuantumul despagubirilor civile si a daunelor morale solicitate.Acestea ar urma sa fie dovedite prin probatorii cu acte,martori si expertize medico-legale.Pedeapsa pentru fapta incadrata la art.184 al.1 c.pen. este inchisoarea- de la 3 luni la 2 ani./amendaSe dispune de asemenea si anularea permisului de conducere,
Fiind vorba despre doua victime,ambele ar trebui sa isi retraga plangerea pentru a fi inlaturata raspunderea penala.
Ultima modificare: Joi, 20 August 2009
Radu Gabrian, Mediator
Fiind vorba de un accident rutier, sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii de vatamare corporala din culpa (art 184 din codul penal) si nu de vatamare corporala.

ART. 184
Vătămarea corporală din culpă
(1) Fapta prevăzută la art. 180 alin. 2 şi 2^1, care a pricinuit o vătămare ce necesită pentru vindecare îngrijiri medicale mai mari de 10 zile, precum şi cea prevăzută la art. 181, săvârşite din culpă, se pedepsesc cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.
(2) Dacă fapta a avut vreuna din urmările prevăzute la art. 182 alin. 1 sau 2, pedeapsa este închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amenda.
(3) Când săvârşirea faptei prevăzute în alin. 1 este urmarea nerespectării dispoziţiilor legale sau a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii, ori pentru îndeplinirea unei anume activităţi, pedeapsa este închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amenda.
(4) Fapta prevăzută în alin. 2 dacă este urmarea nerespectării dispoziţiilor legale sau a măsurilor de prevedere arătate în alineatul precedent se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
(4^1) Dacă faptele prevăzute la alin. 3 şi 4 sunt săvârşite de către o persoană care se află în stare de ebrietate, pedeapsa este închisoarea de la unu la 3 ani, în cazul alin. 3, şi închisoarea de la unu la 5 ani, în cazul alin. 4.
(5) Pentru faptele prevăzute în alin. 1 şi 3, acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.
Daca este vorba de un numar mai mare de 60 de zile de ingrijiri medicale actiunea penala se pune in miscare din oficiu.
In cadrul procesului penal partile vatamate por formula pretentii (daune materiale si morale)
Numai bine va doresc!!!
Va multumesc mult pentru raspunsuri,
Mai am o nelamurire, procurorul a zis ca daca victimele declara in 30 de zile ca nu au pretentii si nu depun certificatul medico legal (care este > 60 zile) actiunea penala nu mai incepe deloc....
Este oare adevarat?

Multumescu.

Alte discuții în legătură

Legea 202 mica reforma in justitie Rus Simona Rus Simona Este intrat in vigoare noul cod penal ? Cel ce urmeaza este articolul corect ? ...ma intereseaza mai exact ultimul alineat. Multumesc Vatamarea ... (vezi toată discuția)
Accident auto , vatamare corporala, procedura stanpatitul stanpatitul Buna ziua, din pacate ma vad nevoit sa apelez la cunostintele d-voastra, pentru a ma lamuri cu cateva aspecte: In urma cu aproximativ o luna de zile o ... (vezi toată discuția)
Accident circulatie soldat cu victima impacare la notar Fratzika Fratzika Buna ziua. In urma cu un an tatal meu a avut un accident de circulatie acesta accidentand un pieton pe trecerea de pietoni, victima are peste 60 de zile de ... (vezi toată discuția)