avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 722 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident circulatie soldat cu victima impacare la notar
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident circulatie soldat cu victima impacare la notar

Buna ziua. In urma cu un an tatal meu a avut un accident de circulatie acesta accidentand un pieton pe trecerea de pietoni, victima are peste 60 de zile de spitalizare aceasta a depus plangere penala. Intrebarea ar fi daca acum dupa un an ajungem la o intelege prin care victima isi retrage plangerea penala ce se intampla mai departe?
Cel mai recent răspuns: Fratzika , utilizator 21:14, 27 Noiembrie 2012
Se poate inchide dosarul.
Depinde insa si cate infractiuni exista.
Sa mearga avocatul lui la dosar si sa se informeze.
va inceta urmarirea penala - in faza de urmarire penala, sau va inceta procesul penal - in faza de judecata.

Daca sunt peste 60 de zile de ingrijiri medicale avem de-a face cu o vatamare corporala grava.

Pentru aceasta infractiune urmarirea penala se porneste din oficiu si nu inceteaza la o eventuala retragere a plangerii penale.

Daca va intelegeti la notar pentru a recupera o parte din prejudiciul material/moral acest fapt ii va profita inculpatului la individualizarea pedepsei ce-i va fi aplicate. Tatal dvs va fi citat in calitate de parte vatamata in dosarul penal si nu ca parte civila.
Impacarea partilor inlatura raspunderea penala, chiar daca accidentul rutier a provocat o vatamare corporala care a necesitat un numar mai mare de 60 de zile de ingrijiri medicale.

Acţiunea penală se pune în mişcare sau se exercită din oficiu, însă poate interveni împăcarea părţilor conform Art. 184 alin(6) Cod penal (introdus prin Art. XX pct. 3 din Legea nr. 202 din 2010) până la rămânerea definitivă a hotărârii instanţei de judecată.


Împăcarea părților, pe lângă faptul că înlătură răspunderea penală, stinge și acțiunea civilă exercitată în cadrul procesului penal, care constituie un accesoriu al celei penale.


Aceasta operează in personam, înlăturând răspunderea penală numai cu privire la inculpatul cu care persoana vătămată s-a împăcat.


Declaratia de impacare poate fi data in fata notarului public( instanta va dispune incetarea procesului penal , iar procurorul incetarea urmaririi penale ).



Da, doar in cazul art.184 - vatamare corporala din culpa nu si in cazul lui 182- vatamare corporala grava.

Deci raspunsul corect la intrebarea utilizatorului depinde de incadrarea juridica a faptei. Vorbind de un accident de circulatie cel mai probabil vorbim de o vatamare din culpa.
Ultima modificare: Marți, 27 Noiembrie 2012
AV. GABRIELA GERBER, Avocat

Alte discuții în legătură

Accident auto cu victime - parte vinovata ada h ada h Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: O persoana foarte apropiata a comis un accident auto (incalcase linia continua si s-a ciocnit ... (vezi toată discuția)
Accident rutier cu lovire pieton user551 user551 Am fost implicat intr-un accident rutier eu fiind vinovat de producerea acestuia. Mai exact am lovit din spate un autoturism care oprise la trecerea de ... (vezi toată discuția)
Accident rutier trecere de pietoni F.Bogdan F.Bogdan Am si eu o problema: Tatal meu a accidentat din nefericire o persoana pe trecerea de pietoni in urma cu 2l uni de zile in municipiul Bucuresti, sector 6. ... (vezi toată discuția)