avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 321 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... legea 202 mica reforma in justitie
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

legea 202 mica reforma in justitie

Este intrat in vigoare noul cod penal ?
Cel ce urmeaza este articolul corect ? ...ma intereseaza mai exact ultimul alineat.

Multumesc

Vatamarea corporala din culpa

Art. 184. - Fapta prevazuta la art. 180 alin. 2 si 21, care a pricinuit o vatamare ce necesita pentru vindecare ingrijiri medicale mai mari de 10 zile, precum si cea prevazuta la art. 181, savarsite din culpa, se pedepsesc cu inchisoare de la o luna la 3 luni sau cu amenda.
Daca fapta a avut vreuna din urmarile prevazute la art. 182 alin. 1 sau 2, pedeapsa este inchisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amenda.
Cand savarsirea faptei prevazute in alin. 1 este urmarea nerespectarii dispozitiilor legale sau a masurilor de prevedere pentru exercitiul unei profesii sau meserii, ori pentru indeplinirea unei anume activitati, pedeapsa este inchisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amenda.
Fapta prevazuta in alin. 2 daca este urmarea nerespectarii dispozitiilor legale sau a masurilor de prevedere aratate in alineatul precedent se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani.
Daca faptele prevazute la alin. 3 si 4 sunt savarsite de catre o persoana care se afla in stare de ebrietate, pedeapsa este inchisoarea de la unu la 3 ani, in cazul alin. 3, si inchisoarea de la unu la 5 ani, in cazul alin. 4.
Pentru faptele prevazute in alin. 1 si 3, actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate. Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.
Pentru faptele prevazute la alin. 2 si 4, impacarea partilor inlatura raspunderea penala.


Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...
Cel mai recent răspuns: ContSters178374 , utilizator 13:27, 17 Ianuarie 2011
Deocamdata nu este in vigoare noul cod penal, iar in cel actual ultimul alineat nu exista.
Acesta este articolul 184 vatamarea corporala din culpa, mai putin ultimul alineat care nu apare in Codul penal.
Pt faptele prevazute in alin. 1 si 3 actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila, iar impacarea partilor inlatura raspunderea penala.
In cazul celorlalte fapte (art 184 alin 2, 4 si 4ind1C.pen.), actiunea penala se pune in miscare din oficiu. Asadar ultimul alineat citat de dumneavoastra face parte din Legea 202/2010 care inlatura raspunderea penala si in cazul alineatelor 2 si 4 si se aplica .
Noul Cod penal inca nu a intrat in vigoare, deci mergem inca dupa cel actual. Si din nou, Noul Cod penal nu este acelasi lucru cu Legea 202, cea din urma fiind o lege distincta ce isi gaseste aplicabilitatea in prezent.
Ultima modificare: Duminică, 16 Ianuarie 2011
ContSters178374, utilizator
Va multumesc pentru raspunsuri.
M-am exprimat gresit spunand "noul cod penal".
Sunt cateva modificari.
De ce anume depinde intrarea in vigoare a acestei legi si cand s-ar putea intampla ?

Multumesc
Ultima modificare: Duminică, 16 Ianuarie 2011
Rus Simona, utilizator
Dac citesc mai exact raspunsul dvs, spuneti ca se aplica ...
... sa iteleg ca in cazul in care am comis o vatamare corporala grava din culpa si am incheiat la notar cu partea vatamata un document prin care spune ca nu are nici un fel de pretentie, nu voi fi cercetat penal ?

Multumesc
Nu la notar se da acea declaratie, cu la organul de cercetare penala.
Si asta daca este plangere prealabila din partea victimei.
Depinde de cate zile de ingrijiri medicale are victima, pentru ca de la 60 de zile impacarea partilor nu mai inlatura raspunderea penala.
Ultima modificare: Duminică, 16 Ianuarie 2011
Marcel Mihalache, Avocat

Alte discuții în legătură

Modificarea in monitor of al art 182 privind intelegerea intre parti GEOSTOIAN GEOSTOIAN va rog sa ma lamuriti daca schimbarea ce va intra in vigoare pe 26 noi asupra art 184 vatamare corporala din culpa,are efect si asupra art 182 vatamare ... (vezi toată discuția)
Mai putin de 10 zile ingrijiri medicale si plangere mili999 mili999 Acum 2 sapt am lovit un biciclist. Deocamdata astept sa vina certificatul medico-legal. Banuiesc ca acolo o sa scrie de cate zile de ingrijiri medicale a avut ... (vezi toată discuția)
Dosar penal napoleonul napoleonul Salut! Daca a fost intocmit dosar penal pt vatamare corporala din culpa,dar partea vatamata nu doreste sa depuna plangere,o sa fie afectat cumva cazierul ... (vezi toată discuția)