avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 699 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Mi s-a refuzat concediul desi acesta era programat ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Mi s-a refuzat concediul desi acesta era programat impreuna cu seful direct in urma cu ceva timp.

Anul acesta am avut dreptul la peste 30 de zile de concediu deoarece mi-au ramas de anul trecut si la noi in companie ni se reporteaza aceste zile ramase. Anul acesta am avut doua concedii de cate 5 zile si am vrut sa imi iau zilele astea inca unul iar seful meu direct mi-a refuzat acest "drept" prevazut si in contractul de munca. Ce sfaturi imi dati pentru a putea beneficia de concediul cuvenit avand in vedere ca inca mai am zile ramase de anul trecut pana a incepe sa le iau si pe cele de anul asta.
Cel mai recent răspuns: Lacu$tA , utilizator 00:47, 20 August 2009
Art. 139. [intangibilitatea dreptului la concediu de odihnă]
(1) Dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariaţilor.
(2) Dreptul la concediu de odihnă anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunţări sau limitări.

Art. 141. [efectuarea şi compensarea concediului de odihnă]
(1) Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului în anul următor este permisă numai în cazurile expres prevăzute de lege sau în cazurile prevăzute în contractul colectiv de muncă aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.
(4) Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.

Art. 143. [programarea concediului de odihnă]
(1) Efectuarea concediului de odihnă se realizează în baza unei programări colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, după caz, a reprezentanţilor salariaţilor, pentru programările colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programările individuale. Programarea se face până la sfârşitul anului calendaristic pentru anul următor.
(2) Prin programările colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de muncă.
(3) Prin programare individuală se poate stabili data efectuării concediului sau, după caz, perioada în care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioadă care nu poate fi mai mare de 3 luni.
(4) În cadrul perioadelor de concediu stabilite conform alin. (2) şi (3) salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel puţin 60 de zile anterioare efectuării acestuia.
(5) În cazul în care programarea concediilor se face fracţionat, angajatorul este obligat să stabilească programarea astfel încât fiecare salariat să efectueze într-un an calendaristic cel puţin 15 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt.

Pai din 30 ...am scazut 10 luate ...tot au mai ramas de anul trecut ?
In principiu se face o cerere..se aproba.. ...totul se rezuma la comun acord
Era vorba de peste 30 de zile...am verificat si sunt 36. Am dreptul la 23 pe an, anul asta mi-am luat 10 zile concediu, deci 36-10=26. Tot mi-au mai ramas 3 de anul trecut! Si chestia e ca desi aveam programat acest concediu, programarea facandu-se cu participarea superiorului direct, acesta din urma nu mai mi-a aprobat concediul in urma cererii facute!
Ultima modificare: Joi, 20 August 2009
Lacu$tA, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare bani pe concediul de odihna neefectuat dragos_te28 dragos_te28 cum iti poti recupera banii pe concediul de odihna de anul trecut? (vezi toată discuția)
Concediu odihna mariayacob mariayacob Buna ziua! Angajatorul meu sustine ca sunt obligata sa fac cererea de concediu pe minim 15 zile ideea este ca eu stiu ca cererea se face exact pe zilele in ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna iuli113 iuli113 buna seara.eU mai am de luat pe anul in curs 10 zile de concediu dar firma nu vrea sa mi le acorde decat 5 maxim luna viitoare si in decembrie nu se mai pot ... (vezi toată discuția)