avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 692 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire cota 1/4
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire cota 1/4

Am urmatoare speta: detin un testament prin care sunt instituit legatar universal al unui unchi, unchiul a decedat ,am dezbatut succesiunea testamentara pe partea unchiului.
Sotia unchiului este decedata din anul 2000 iar unchiul nu stiu de ce nu a facut succesiunea .
Am inteles ca ,eu in calitate de legatar universal pot exercita orice actiune patrimoniala pe care ar fi putut unchiul sa o faca, ma gandesc oare as putea solicita deschiderea succesiunii pe partea sotiei unchiului, mi se pare normal sa beneficiez de bunurile pe care testatoarul le-ar fi putut obtine daca acesta ar fi fost in viata.

Multumesc astept pareri
Cel mai recent răspuns: dorinantik , utilizator 11:28, 30 Iulie 2016
Daca unchiul nu a fost renuntator dupa defuncta sotie, atunci inseamna ca o cota din patrimoniul sotiei, a intrat in patrimoniul unchiului, si ulterior vi l-a transmis dvs., fapt pentru care este firesc sa va culegeti drepturile.
tocmai acesta a fost motivul pt. care am prezentat aici aceasta speta, am vizitat 3 notari si mi-au spus ironic ca nu as avea niciun drept de pe urma sotiei defunctului, deoarece defuncta nu mi-a lasat mie testament si nici nu sunt ruda cu aceasta. Le-am indicat faptul ca nici nu trebuie sa fiu ruda deoarece in virtutea legatului pe universalitatea bunurilor defunctului si pe aspectul ca pot exercita orice drept ar fi putut exercita defunctul daca ar fi fost in viata, am calitatea de-a solicita deschiderea succesiunii si a revendica cota parte ce-i ar fi revenit defunctului de pe urma sotiei decedate. Voi introduce o actiune in constatarea calitatii. Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legatul universal Antik Antik '' Legatul Universal'' confera dreptul [i]legatarului universal[/i] de a exercita orice actiune patrimoniala care ar fi putut fi exercitata de testator daca ... (vezi toată discuția)
Testament raul89 raul89 Buna seara. Supun atentiei dumneavoastra urmatorul text existent intr-un testament: \"testez lui x, totalitatea bunurilor mobile SAU imobile ce ... (vezi toată discuția)
Succesiune testamentara mariaalbu mariaalbu Matusa a lasat un testament pe numele nepotului si fratelui ei.Unchiul,sotul ei a intocmit testamentul numai pe numele cumnatului(fratele sotiei),prin care ... (vezi toată discuția)