avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 176 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune testamentara
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune testamentara

Matusa a lasat un testament pe numele nepotului si fratelui ei.Unchiul,sotul ei a intocmit testamentul numai pe numele cumnatului(fratele sotiei),prin care lasa toate bunurile mobile si imobile acestuia.Nu au copii.Prin testamentul matusa lasa 1/2 din casa si terenul aferent casei,fratelui ei si un alt teren mostenit de la parintii ei(deci nu este bun comun)il lasa la 3 nepoti,impartit pe numar de arii.Matusa a decedat.Intreb ,daca pe timpul vietii unchiul nu cere rezerva ,dupa sotie,nici nu depune declaratie de acceptare,dupa decesul lui,mostenitorul trecut in testament lui ( adica fratele sotiei),are drept la parte din terenul lasat de matusa nepotilor?
Cel mai recent răspuns: mariaalbu , utilizator 08:10, 16 Noiembrie 2012
Nu.
Nu.
Va multumesc! Inteleg ca legatarul nu ma poate mosteni dupa decesul unchiului!
mariaalbu a scris:

Inteleg ca legatarul nu ma poate mosteni dupa decesul unchiului!


:-/:stunned: Cine sunteti si ce ziceti ca ati inteles!!??

Nimeni nu poate mosteni cată vreme n-am MURIT (la fel si in cazul dvs.)
Si când oi muri eu, o sa poata mosteni legatarul MEU, nu legatarul altui mort de prin preajma mea.

Presupun ca nu comunic cu ... mătuşa decedata :help: Si atunci, imi rămâne să presupun că sunteti unul dintre cei 3 nepoţi (legatari ai mătuşii decedate) cărora le-a fost lăsat "terenul impărţit pe număr de arii".

Situaţia din speţa dvs. ridică o problemă de drept interesantă.
Răspunsul nu e atât de simplu pe cât l-am formulat (NU ...şi atât). Dar nu este simplu de explicat.
Ultima modificare: Marți, 13 Noiembrie 2012
romascanu, moderator
Incerc sa fiu mai explicita! Da, eu sint unul din nepotii inscrisi in testamentul matusii.Pentru ca se apropie un an de la decesul matusii,am incercat o discutie cu unchiul ,caruia,matusa i-a lasat 1/2 din casa si terenul aferent,sa facem succesiunea, dupa matusa, fiind siguri ca sotul ar face renuntare la mostenire dupa sotie(din discutia purtata cu el).Astfel cele 2 testamente ar putea fi deschise si rezolvata probllema.Precizez ca testamentele sint la unchiu (fratele matusii),le pastreaza sub cheie!!!Constatam ca tergiverseaza,presupunem ca incearca sa obtina si cota sotului dupa sotie,care este singurul mostenitor rezervatar . Intrebarea era ,daca sotul in timpul vietii(acum are 100 de ani)nu cere reducerea testamentului sotiei,dupa decesul acestuia,unchiul(fratele sotiei)mai poate mosteni si cota din acea rezerva? Va diminua terenul lasat de matusa ,nepotilor ? Multumesc!

Alte discuții în legătură

Succesiune dupa matusa si unchi: sora (fara copii) a mamei a ... erriss erriss Succesiune dupa matusa si unchi: Sora (fara copii) a mamei a facut testament in favoarea sotului (unchi). De-asemenea si el ei, functie de care decedeaza ... (vezi toată discuția)
Drept de mostenire olteanu dumitru olteanu dumitru Am avut o matuse cu domiciliul in Ploiesti (sora tatalui meu) si care care a decedat in 2005 lasindu-ne(suntem 3 bfrati) prin testament 1/2 din casa detinuta ... (vezi toată discuția)
Rog urgent informatii despre succesiune/mostenire Corina Macovei Corina Macovei Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti cum trebuie sa procedez in urmatoarea situatie: 1. Matusa mea (sora tatalui) a ramas vaduva din anul 2000.Mentionez faptul ca ... (vezi toată discuția)