avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 121 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... incetare cim la data indeplinirii conditiilor de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

incetare cim la data indeplinirii conditiilor de pensionare

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea situatie:
Am un salariat care in martie 2016 a implinit 65 ani . Am crezut ca CIM inceteaza odata cu primirea deciziei de pensionare. De unde stiu daca a indeplinit stagiul de cotizare de 35 ani ? Si daca a fost indeplinit la data cand a implinit 65 ani , cum pot sa-i fac incetarea avand in vedere ca pana in prezent a lucrat ?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:08, 10 August 2016
In situatia dvs., nu mai sunt aplicabile prevederile art.56 alin.1 lit.c C.Mun. Astfel, c.i.m. , poate inceta numai printr-una din modalitatile prevazute de art.55 C.mun., si anume:
- prin acordul partilor
- prin vointa unilaterala a uneia dintre parti
- de drept, dar in celelalte situatii mentionate de art.56 alin.1 C.mun.vizualizări
Se poate inceta prin alta modalitate un cim daca legea spune ca el inceta de drept?
Da, se poate inceta prin alta modalitate prevazuta de lege.

.... in martie 2016 a implinit 65 ani . ..

Codul Muncii prevede ca , c.i.m. inceteaza de drept la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare si nu anterior si nu ulterior indeplinirii conditiilor.

Angajatul si-a depus dosarul de pensionare ?
da , a depus dosarul
Daca a depus dosarul , atunci cand indeplinea conditiile de pensionare pentru limita de varsta , angajatorul trebuia sa constate incetarea de drept a c.i.m.

Daca nu a facut la data respectiva acest lucru, atunci raportul de munca nu mai poate inceta de drept, ci numai printr-una din modalitatile mentionate anterior de mine.

Alte discuții în legătură

Pensie limita de varsta Daliborka Daliborka Buna ziua as avea o nelamurire daca de exemplu am un angajat care este nascut in 19.09.1952, este obligatoriu sa intre anul acesta in pensie de limita de ... (vezi toată discuția)
Pensionare ContSters48681 ContSters48681 Buna ziua. Am bagat dosarul de pensionare. Mai trebuie sa lucrez pana imi vine decizia sau nu e obligatoriu? Multumesc. (vezi toată discuția)
Pensionare limita de varsta barbat ana cornelia ana cornelia Un salariat intr-o unitate de invatamant de stat a implinit varsta de pensionare la limita de varsta la 65 ani fiind internat in spital, operat avand cod 14. ... (vezi toată discuția)