avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 609 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Societate comerciala si asociatie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Societate comerciala si asociatie

Buna ziua,

In cadrul unei societati comerciale se regasesc cativa angajati care presteaza anumite servicii (fara contract de munca sau alt timp de contract) si in cadrul unei asociatii.

Intrebarea mea este urmatoarea: ce tip de contract trebuie incheiat pentru ca acestia sa munceasca si sa fie remunerati (contract de colaborare, conventie civila) ?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:12, 9 August 2016
Contracte individuale de munca ... contractele de prestari servicii se pot incheia numai pentru activitati ocazionale.

art.4 C.fisc.
....
3. activitate independentă - orice activitate desfășurată de către o persoană fizică în scopul obținerii de venituri, care îndeplinește cel puțin 4 dintre următoarele criterii:
3.1. persoana fizică dispune de libertatea de alegere a locului și a modului de desfășurare a activității, precum și a programului de lucru;
3.2. persoana fizică dispune de libertatea de a desfășura activitatea pentru mai mulți clienți;
3.3. riscurile inerente activității sunt asumate de către persoana fizică ce desfășoară activitatea;
3.4. activitatea se realizează prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfășoară;
3.5. activitatea se realizează de persoana fizică prin utilizarea capacității intelectuale și/sau a prestației fizice a acesteia, în funcție de specificul activității;
3.6. persoana fizică face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare și supraveghere a profesiei desfășurate, potrivit actelor normative speciale care reglementează organizarea și exercitarea profesiei respective;
3.7. persoana fizică dispune de libertatea de a desfășura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terțe persoane în condițiile legii;
.....

" Convențiile civile pot fi încheiate doar pentru prestări de servicii pur ocazionale.

În caz contrar, veniturile nu sunt considerate ca provenind din activități independente, ci salariate, cu impozitare de circa trei ori mai mare. Codul fiscal are o nouă definiție a activităților independente, cu șapte criterii din care trebuie să fie îndeplinite minim patru. Prin urmare, cei care încheie convenții trebuie să analizeze în ce măsură respectă condițiile."
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract prestari servicii tichil tichil Am avut contract de munca incheiat cu o firma de paza si mi-a modificat in contract de prestari servicii pe o perioada de 4 luni, cu salar lunar. In aceasta ... (vezi toată discuția)
Colaborarea dintre un srl si o persoana fizica, prin conventie civila marianu20 marianu20 Buna ziua! Colaborarea dintre un SRL si o persoana fizica, prin conventia civila, cat de des se poate efectua? Spre exemplu, in cazul celor care canta la ... (vezi toată discuția)
Despre persoană fizică independentă rodicavulpe rodicavulpe Mă interesează dacă ocupația de formator (lector) în cadrul cursurilor de formare profesională se încadrează la această formă de înregistrare ... (vezi toată discuția)