avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 301 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Colaborarea dintre un SRL si o persoana fizica, prin ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Colaborarea dintre un SRL si o persoana fizica, prin conventie civila

Buna ziua!
Colaborarea dintre un SRL si o persoana fizica, prin conventia civila, cat de des se poate efectua? Spre exemplu, in cazul celor care canta la nunti, fiind activitate sezoniera, preponderent in weekend-uri si care nu genereaza venituri atat de mari incat sa fie rentabila angajarea, fie ea si pe termen limitat. Sau colaborarea cu o persoana ce face ocazional inregistrari in studio, ori cu cineva care face ocazional (fara o frecventa stabila, uneori de 2-3 ori pe saptamana, pauza 1-2 luni, o saptamana filmari, pauza 3 luni, etc).
Sau cum se pot face aceste colaborari in temeiul legii, avand in vedere caracterul temporar, ocazional si faptul ca activitatile nu genereaza venituri mari.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:35, 18 Octombrie 2021
Colaborarea dintre un SRL si o persoana fizica, prin conventia civila/contract de prestrai servicii, este posibila doar pentru activitati ocazionale.

Trebuie respectate conditiile impuse de art.7 din Codul Fiscal pentru activitatea independentă - orice activitate desfăşurată de către o persoană fizică în scopul obţinerii de venituri, care îndeplineşte cel puţin 4 dintre următoarele criterii:
3.1. persoana fizică dispune de libertatea de alegere a locului şi a modului de desfăşurare a activităţii, precum şi a programului de lucru;
3.2. persoana fizică dispune de libertatea de a desfăşura activitatea pentru mai mulţi clienţi;
3.3. riscurile inerente activităţii sunt asumate de către persoana fizică ce desfăşoară activitatea;
3.4. activitatea se realizează prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfăşoară;
3.5. activitatea se realizează de persoana fizică prin utilizarea capacităţii intelectuale şi/sau a prestaţiei fizice a acesteia, în funcţie de specificul activităţii;
3.6. persoana fizică face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare şi supraveghere a profesiei desfăşurate, potrivit actelor normative speciale care reglementează organizarea şi exercitarea profesiei respective;
3.7. persoana fizică dispune de libertatea de a desfăşura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terţe persoane în condiţiile legii;
Multumesc. Textul l-am gasit si eu pe google doar ca poate fi interpretat si tocmai din aceasta cauza am intrebat, poate ma poate lamuri o persoana cu experienta in sfera aceasta, pentru ca ocazional este un termen foarte generic si fiecare il interpreteaza dupa propriul interes: administratorul SRL poate considera ocazional ca fiind de 3 ori pe saptamana, organul care amendeaza poate considera ocazional de 3 ori pe an.
Intr-adevar, asa poate fi ... dar cel mai bine intrebati la ANAF, intrucat ei sunt cei care controleaza/sanctioneaza.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Societate comerciala si asociatie GeorgianaChirila GeorgianaChirila Buna ziua, In cadrul unei societati comerciale se regasesc cativa angajati care presteaza anumite servicii (fara contract de munca sau alt timp de contract) ... (vezi toată discuția)
Despre persoană fizică independentă rodicavulpe rodicavulpe Mă interesează dacă ocupația de formator (lector) în cadrul cursurilor de formare profesională se încadrează la această formă de înregistrare ... (vezi toată discuția)
Colaborare intre pfa si studenti straini oana_app oana_app Buna ziua! Imi puteti spune care ar fi forma juridica sub care se poate colabora cu un student strain care nu are nicio forma de organizare fiscala, eu ... (vezi toată discuția)