avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 648 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Asigurari neonorate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Asigurari neonorate

Buna ziua,
In Februarie 2016 am reparat masina la service in baza contractului meu CASCO la asiguratorul care a fost declarat in faliment de catre ASF la inceputul lunii Iulie. Asiguratorul nu si-a indeplinit obligatiile contractuale pana la intrarea in faliment fata de service-ul unde am efectuat reparatia, iar acum service-ul m-a contactat cu rugamintea de a-i sprijini cu o imputernicire catre ASF, cel mai probabil cu intentia de a-si recupera banii mai repede prin FGA, inainte de a mai astepta hotararea definitiva a falimentului in Tribunal pentru a-i da direct in judecata; astfel sunt nedumerit si nu stiu in ce fel ma implica imputernicirea de a ma reprezenta la ASF (FGA), cand normal ar fi ca relatia lor contractuala directa sa fie transata in justitie, chiar daca intervine cu intarzierea specifica hotararii definitive a falimentului. Sa le dau sau nu acesta imputernicire?
Cel mai recent răspuns: Fănel Plopeanu , Consultant asigurari 08:31, 16 August 2016
Presupun că, după reparație, service-ul v-a eliberat autoturismul si dorește recuperarea valorii reparației de la asigurător, respectiv Fondul de Garantare - FGA.
Normal ar fi, in acest caz, să permiteți service-ului să vă reprezinte (scăpați și de alergătură).

FGA are o limitare legală de 450.000 RON/creditor de asigurare. Dacă ar prelua efectiv creanțele păgubiților, ar depăși ușor această sumă și ar înregistra pierderi din recuperarea creanțelor. De aceea e mai bine să rămână la nivel de fiecare păgubit câte un dosar de creditor de asigurare.

Succes!
Buna ziua,
Multumesc pentru raspuns. Nedumeriri:
- daca nu-i las sa ma reprezinte, probabil nu scap de alergatura! Care alergatura? unde si de ce?
- indiferent de limita legala a FGA (care conform definitiei lor nu se erijeaza in asigurator), service-ul inca nu are calitatea de creditor de asigurare fata de ASF (de aceea imi cere mie imputernicire, eu fiind asigurat); service-ul poate are mai multe dosare neonorate si le cere si celorlalti imputernicire, caz in care, chiar daca ar depasi limita de 450000, nu o depaseste per fiecare caz in parte, situatie favorabila lor.
Presupun ca asta ar fi ideea ramanerii "la nivel de fiecare pagubit cate un dosar de creditor de asigurare". Interpretarea mea.
Totusi, daca nu le dau imputernicirea, ei isi vor cere despagubirea in instanta (pentru ca aveau un contract cu asiguratorul in baza caruia au efectuat reparatia); atunci de ce sa ma implice mai devreme de hotararea definitiva a falimentului?
Presupun ca la asta se refera alergatura, la faptul ca pe langa asigurator , ma pot actiona si pe mine in judecata, nu?
Multumesc inca o data.
Până la urmă, care e temerea Dvs.? Service-ul are de recuperat o creanță și are nevoie de împuternicire. Dacă Dvs. îi refuzați această facilitate, poate vă treziți cu o acțiune în instanță și atunci să vedeți alergătură!

Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despagubire rca - faliment valentinneagu87 valentinneagu87 Buna ziua, As dori un sfat/o parere legata de urmatoarea problema. Am fost implicat intr-un accident de masina iar vinovatul are asigurare la o firma aflata ... (vezi toată discuția)
Fga nu precizeaza pana cand sunt obligati sa plateasca despagubirile creditorilor adrianomb adrianomb Buna ziua, Dupa hotararea definitiva care precizeaza ca societatea Astra este in faliment, am observat ca Fondul de Garantare a Asiguratilor nu raspunde la ... (vezi toată discuția)
Accident cu autoturism asigurat la astra vasile2013 vasile2013 Daca am fost lovit de un autoturism care are asigurare la ASTRA care este procedura cea mai rapida ca sa pot sa repar autoturismul si sa ma folosesc din noi de ... (vezi toată discuția)