avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 562 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... FGA nu precizeaza pana cand sunt obligati sa plateasca ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

FGA nu precizeaza pana cand sunt obligati sa plateasca despagubirile creditorilor

Buna ziua,

Dupa hotararea definitiva care precizeaza ca societatea Astra este in faliment, am observat ca Fondul de Garantare a Asiguratilor nu raspunde la simpla intrebare:

Care este termenul legal limita, de la depunerea 'Cererii de Plata', in care FGA este obligat sa plateasca creditorilor sumele ce li se cuvin? PANA CAND?

La intrebarile: cand se platesc despagubirile? FGA raspunde cu termenul de inceput al platiilor, respectiv dupa hotararea definitiva a falimentului Astra. Observ ca nu au limita de procesare a dosarului si de plata a despagubirilor.

Considerati legal faptul ca persoanele prejudiciate sufera diminuari ale sumei meritate datorita faptului ca FGA nu se supune normelor 14/2011 si 23/2014 emise de CSA si ASF?

Un exemplu clar prin care micsoreaza suma datorata este: FGA nu plateste penalitatile de intarziere conform Art.38 din Norma 23/2014 emisa de ASF, prin care asiguratorii erau obligati sa plateasca 0.2%/zi pentru tergiversarea dosarului.

Cum credeti ca o sa pot recupera penalitatile de intarziere de 0,2%/zi, care ajung la 1 an? Stiind faptul ca Astra este in faliment si dosarul meu este transferat la FGA
Ultima modificare: Marți, 8 Septembrie 2015
adrianomb, utilizator
Cel mai recent răspuns: Fănel Plopeanu , Consultant asigurari 09:09, 10 Septembrie 2015
FGA nu este societate de asigurare; are norme specifice pentru cazuri de faliment.

România e unul din cele 14 state europene care are o schemă de garantare. În țările care nu există și au înregistrat cazuri de faliment al asigurătorilor, autoritățile guvernamentale au despăgubit undeva între 5-30% din pagube!

E firesc să existe un cost al falimentului, care, în cea mai mare parte e acoperit de FGA. Nu trebuie să vă surprindă că veți pierde niște penalități de întârziere pe care le-ați fi recuperat de la un asigurător solvabil.

Succes!
Ultima modificare: Miercuri, 9 Septembrie 2015
Fănel Plopeanu, Consultant asigurari
multumesc pentru raspuns.
Credeti ca FGA are dreptul sa amane oricat despagubirea, prin faptul ca nu au o data limita asa cum este la asiguratori?
Lucrurile nu sunt așa de simple cum par.
Cererea ASF de intrare în faliment a aigurătorului a fost contestată. V-ați gândit ce se întâmplă dacă instanța nu hotărăște intrarea în faliment? Să vedem atunci cine suportă despăgubirile! Trăim în România...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rca astra ioana001 ioana001 Buna seara, am avut un accident de masina acum ceva timp, iar persoana care a cauzat accidentul este asigurat ASTRA. Cei de la Astra au respins dosarul, ... (vezi toată discuția)
Accident cu autoturism asigurat la astra vasile2013 vasile2013 Daca am fost lovit de un autoturism care are asigurare la ASTRA care este procedura cea mai rapida ca sa pot sa repar autoturismul si sa ma folosesc din noi de ... (vezi toată discuția)
Asigurarea astra oana192 oana192 buna ziua.. am facut si eu un accident cu masina ....eufiind vinovata. si am asigurarea de la astra... cum se procedeaza?am aflat ca , constatatorul de la ... (vezi toată discuția)