avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 116 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... dispozitie privind stabilirea indemnizatiei de somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

dispozitie privind stabilirea indemnizatiei de somaj

Buna seara ! am depus dosarul pt indemnizatie de somaj la AJOFM pe data de 18 august 2009,pe loc am primit “Carnetul de evidenta “ in care scrie ca “prezentul document atesta statutul de somer indemnizat si de asigurat in cadrul sistemului public ….” de la data de 01.08.2009 si am fost programata sa ma prezint la agentie pentru “ viza lunara “ pe 24.09.2009.

Intrebarea mea este care este baza legala , cum pot sa obtin informatia cum a fost stabilit indemnizatie de somaj,daca trebuia sa mi se comunice si in cat timp o Decizie sau o Dispozitie.. Daca indemnizatia nu a fost calculat bine cum si cand pot sa depun contestatie si de la ce data socotesc 30 de zile , de la data predarii documentelor (18 aug2009 ) sau ….?Prima programare pentru viza am pe 24 sept 2009 ,si daca mi se comunica numai atunci depasesc 30 de zile de la data cand am fost inregistrata .Am incercat sa ma documentez dar cred ca m-am incurcat si mai tare.

Am gasit intr- un ordin Nr. 648 din 28 decembrie 2005 la anexa 3 o” dispozitie “privind stabilirea indemnizatiei de somaj”, in care specifica ca exemplarul 2 se inmaneaza titularului si la art 2 cu drept de contestatie in termen de 30 de zile de la comunicare la instanta judecatoreasca Dar nu vad , semnatura de titular . si DACA NU PRIMESC aceasta dispozitie ? Sa depun o cerere la agentie ? Daca mi se comunica verbal pe ce baza pot sa fac reclamatie ?

Va rog sa ma lamuriti ce trebuie sa fac? stiu foarte multe cazuri cand colegii mei nu mai aveau drept de contestatie si indenizatia a fost calculat eronat , pierzand bani si timp deoarece la noi:
functionarii de la A.J.O.F.M au o metoda proprie de calcul , la art.39 alin.2 lit.b din lege ei sustin ca salariul de baza lunar brut ar insemna salariul de incadrare trecuta in Cartea de Munca, iar adeverinta de venit nu are nici un rol la calcularea indemnizatiei pentru somaj, ei interpreteaza diferit Normele Metodologice de Aplicare a Legii nr.76/2002 ,art.14 alin.1 al Hot.Guvernamentale 174/2002, Hot.Guvernamentale 149/02.2008.

Va MULTUMESC
Cel mai recent răspuns: viorica56 , utilizator 11:26, 26 Septembrie 2009
Intrebati la AJOFM daca s-a redactat dispozitia/ decizia de stabilire a drepturilor si solicitati-o. Insistati sa va arate ambele exemplare penru a putea seman pe cel ce ramane la AJOFM dat cand ati primit (uzual ei va pun doar un exemplar in carnetul de munca)
De la aceasta data cand semnati de primire aveti termen de 30 de zile sa faceti contestatia deciziei la Instanta de contencios administrativ.
.
In ce priveste calculul indemnizatiei, aveti dreptate, nu se face la salariul de incdrare ci la total venituri brute la care s-a platiit contributia la somaj, sunt doar cateva situatii care se exclud din aceasat baza de calcul.

norme:
Art. 19 ind.1. - (1) Prin salariu de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, prevăzut la art. 39 alin. (2) lit. b) din lege, se înţelege baza lunară de calcul prevăzută la art. 14 pe ultimele 12 luni în care s-a realizat stagiul de cotizare.

Art. 14. - (1) Baza lunară de calcul asupra căreia angajatorii au obligaţia de a reţine şi de a vira contribuţia individuală la bugetul asigurărilor pentru şomaj, conform art. 27 alin. (1) din lege, este reprezentată de venitul brut realizat lunar de persoanele asigurate obligatoriu, prin efectul legii, prevăzute la art. 19 din lege, constituit, după caz, din următoarele elemente:
a) salariul de bază lunar brut, corespunzător timpului efectiv lucrat, la care se adaugă, după caz: indemnizaţia de conducere, salariul de merit, precum şi alte drepturi salariale care, potrivit actelor normative ori contractelor colective sau individuale de muncă, fac parte din salariul de bază;
b) indemnizaţia brută lunară pentru persoanele care îşi desfăşoară activitatea în funcţii elective, precum şi pentru persoanele care sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti;
c) solda brută lunară, indemnizaţiile, primele, premiile, sporurile şi alte drepturi ale soldaţilor şi gradaţilor voluntari, acordate şi suportate, potrivit legii, de unităţi;
d) drepturile băneşti în valoare brută realizate lunar de persoanele care au raport de muncă în calitate de membru cooperator;
e) remuneraţia directorilor şi membrilor directoratului societăţilor pe acţiuni, numiţi în condiţiile Legii nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
f) sporurile, adaosurile şi drepturile băneşti, acordate potrivit legii ori contractelor colective sau individuale de muncă, sub formă de procent din elementele prevăzute la lit. a)-d) ori ca sume fixe, indiferent dacă au caracter permanent sau nu;
g) indemnizaţiile pentru concedii, indemnizaţiile pentru perioadele de incapacitate temporară de muncă, suportate de unităţi, conform legii, în situaţia în care raporturile de muncă sau de serviciu sunt suspendate pentru incapacitate temporară de muncă, dacă aceasta nu depăşeşte 30 de zile, precum şi orice alte indemnizaţii acordate salariaţilor şi suportate de unităţi, potrivit legii;

h) sumele rezultate prin plata cu ora, gărzi, indemnizaţii clinice;
i) drepturile băneşti acordate potrivit legii ori contractelor colective sau individuale de muncă sub formă de stimulente, premii şi prime;
j) orice alte sume plătite din fondul de salarii.

(2) Nu se includ în baza de calcul prevăzută la alin. (1) sumele reprezentând:
a) prestaţiile suportate din bugetul asigurărilor sociale de stat, inclusiv cele acordate pentru accidente de muncă şi boli profesionale;
b) diurne de deplasare şi de delegare, indemnizaţii de delegare, detaşare şi transfer;
c) drepturi de autor;
d) participarea salariaţilor la profit;
e) compensaţiile acordate în condiţiile legii ori ale contractelor colective sau individuale de muncă, salariaţilor concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor;
f) veniturile brute realizate de persoanele care nu se mai regăsesc în situaţiile prevăzute la art. 19 din lege, dar încasează venituri ca urmare a faptului că au deţinut calitatea de asigurat obligatoriu prin efectul legii.
In sfarsit pe data de 24 .09.2009 mi –a fost inmanat dispozitia de stabilire a indemnizatiei de somaj , am si confirmat pe exemplarul lor data, dar am avut o mare surpriza nici macar jumate din suma ce mi se cuvine nu a fost stabilit.
Cand am intrebat pe functionara mi-a zis ceva ca nu a fost confirmat 1 luna de stagiu de la penultimul angajator ca am predat prea repede dosarul ( 18 aug ), intreband ce vina am eu ,am predat adeverintele care sunt conform art 18din Hg174/2002 ( am avut 2 adeverinte de la 2 angajatori de la penultimul angajator pe 12 luni si de la ultimul 1 luna deoarece am fost angajat cu contract determinat pana la data de 31 iulie ) .
Repede fata de nu stiu ce,deoarece nu a fost dosarul meu transmis inca la compartimentul plati , si cand am intrebat de data la care se face plata drepturilor
care era obligatia lor sa comunice a zis doamna “acum probabil in octombrie”.
Venind acasa am incercat sa fac diferite calcule sa inteleg logica lor de calcul si am ajuns la concluzia ca pur si simplu au socotit numai 11 luni din cartea de munca taxandu-ma pe mine cu ce stiu ce greseala de o luna , ignorarand adeverentele care ar fi trebuit sa serveasca la baza de calcul si la certificarea stagiului .

Intrebarea mea este de ce trebuie sa ma penalizeze pe mine ,daca nu a fost confirmat stagiul pe o luna .(insa eu nu prea cred , firma nu a intarziat cu predarea actelor chiar au grija sa fie totul ok )

O sa ma adresez instantei de judecata , cum m-ati sfatuit aici forum pe topicul deschis de mine
www.avocatnet.ro/content/for...

, dar va rog lamuriti-ma cu stagiile , ce implicatii au asupra mea cand din venitul meu a fost virat contributile si care a fost confirmat si pe adeverinta predata
De ce se vorbeste in lege ,in ordine ,in norme metodologice peste tot de cifra 12 “ultimele 12 luni in care s-a realizat stagiu de cotizare” ” stagiu de cotizare de minimum 12 luni” ei calculand la 11 luni din cartea de munca .
Va multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj andrea23 andrea23 Am lucrat un an la o firma, cu un salar net de 11 mil. m-au concediat prin desfiintarea postului.Am fost angajata ca inginer in industrie alimentara. Ma ... (vezi toată discuția)
Prime cuprinse in indemnizatia de somaj tudoranca tudoranca Buna ziua, Sotul meu a intrat in somaj cu data de 01.05.2009. In luna martie a primit o prima de fidelizare pentru care i s-au retinut toate contributiile la ... (vezi toată discuția)
Recalculare indemnizatie de somaj krista56 krista56 Buna ziua, dupa 12 luni de somaj incheiat in august 2011, mi se inmaneaza o decizie prin care mi se cer inapoi 8268 lei, considerati calcul eronat. In calculul ... (vezi toată discuția)