avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 442 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... prime cuprinse in indemnizatia de somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

prime cuprinse in indemnizatia de somaj

Buna ziua,
Sotul meu a intrat in somaj cu data de 01.05.2009.
In luna martie a primit o prima de fidelizare pentru care i s-au retinut toate contributiile la somaj, sanatate, pensie.
Se incadreaza aceasta prima la calculul indemnizatie de somaj?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 23:55, 10 August 2009
1. Legea 76/2002 spune, la art.39(2):
b) suma prevăzută la lit. a) la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.
2. Deci, este vorba de media salariului da baza lunar brut si nu de castigul lunar brut.
Sa inteleg ca aceasta prima de fidelitate nu se incadreaza in art 14 lit i din HG 149/2008 privind Normele de apilcare a legii 76//2002?
Ba da, s-ar incadra, daca s-au retinut dupa cum spuneti, contributiile pentru somaj.
Insa depinde si de angajator, daca a completat adeverinta cu suma corecta, si daca a depus acele declaratii, in care sa fie evidentiat cuantumul corespunzator al sumei respective.
Influenta acestei sume asupra cuantumului indemnizatiei este mai mare sau mai mica, functie de vechimea totala in munca.
tudorvaleriu a scris:

1. Legea 76/2002 spune, la art.39(2):
b) suma prevăzută la lit. a) la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.
2. Deci, este vorba de media salariului da baza lunar brut si nu de castigul lunar brut.


desi textul din lege asa ar fi fost poate logic s fie interpretat, realitatea este ca prin Normele la lege, s-a precizat alt sens:

Art. 19ind 1. - (1) Prin salariu de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, prevăzut la art. 39 alin. (2) lit. b) din lege, se înţelege baza lunară de calcul prevăzută la art. 14 pe ultimele 12 luni în care s-a realizat stagiul de cotizare

Ceea ce inseamna practicca se ia in calcul venitul realizat (castigul lunar brut) si nu salariul de baza.
Caz in care si prima respectiva, si orice prima din ultimele 12 luni, sau ore suplimenatre platite, intra in baza de calcul pentru indemnizatia de somaj.
Potrivit Normelor de aplicare a Legii nr.76/2002 :
Art. 14. - (1) Baza lunara de calcul asupra careia se aplica contributia individuala prevazuta la art. 27 din lege, este reprezentata, dupa caz, de:
a) salariul de baza lunar brut, conform contractului individual de munca, corespunzator functiei indeplinite, la care se adauga, dupa caz, indemnizatia de conducere, salariul de merit si alte drepturi salariale care, potrivit actelor normative, fac parte din salariul de baza, pentru persoanele prevazute la art. 19 lit. a) si b) din lege;

Primele nu fac parte din salariul de baza si , prin urmare, nu se iau in considerare.

Alte discuții în legătură

Recalculare indemnizatie de somaj krista56 krista56 Buna ziua, dupa 12 luni de somaj incheiat in august 2011, mi se inmaneaza o decizie prin care mi se cer inapoi 8268 lei, considerati calcul eronat. In calculul ... (vezi toată discuția)
Calcul indemnizatie somaj lciotirla lciotirla Va rog sa ma ajutati sa inteleg ce inseamna,, o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni \"inseamna o ... (vezi toată discuția)
Somaj andrea23 andrea23 Am lucrat un an la o firma, cu un salar net de 11 mil. m-au concediat prin desfiintarea postului.Am fost angajata ca inginer in industrie alimentara. Ma ... (vezi toată discuția)