avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 740 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Montare apometre cu citire radio
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Montare apometre cu citire radio

Poate au mai fost astfel de situatii si am dori un sfat.
Lunar sunt pierderi de apa rece/calda, desi la subsol este totul uscat iar la verificarea in apartamente, nu s-au gasit nereguli. Concluzia a fost unanima…dar toti locatarii s-au afisat ca oameni cinstiti, de onoare!!! In aceasta idee, am luat in calcul propunerea pentru montarea de apometre cu citire radio. Am primit mai multe oferte si normal, ne-am orientat pentru cea mai rentabila si sigura oferta, dupa mai multe criterii.A fost postata la avizier oferta ( pret 100lei/buc, rate, garantie) si motivele pentru care a fost aleasa montarea de apometre cu citire radio.Preventiv, Presedintee Asociatiei a stat de vorba cu majoritatea locatarilor din bloc. Cei ce au fost de acord cu montarea de apometre cu citire radio ( 29 persoane), au fost trecuti pe un table ce cuprindea numele, nr. ap., CNP-ul si semnatura. A fost stabilita si afisata data de 05.09 a.c. la care va avea loc Adunarea Generala a Proprietarilor Asociatiei.Adunarea a avut loc, cu prezenta a 18 locatari din 80 apartamente.Discutiile au fost contradictorii, cu argumentari pro si contra( pretul a 4 apometre, 2AR+2AC, respective 2 apometre AR pentru proprietarii de CT, depaseste cu mult pretul recupararii pierderilor amortizandu-se in n ani.) si in cele din urma au alunecat spre alte probleme.Nefiind statutara pentru a lua o hotarare, a fost fixate data de 15.09a.c. pentru o nou sedinta. S-au facut mai multe propuneri care vor fi luate in discutie si aleasa o solutie.
Indiferent de numarul participantilor la Adunarea generala, hotararea luata va fi lege pentru toti locatarii. Ce solutie va fi legala?
- montarea de apometre numai locatarilor care si-au dat acordul, pierderile fiind suportate de restul locatarilor; (Oare este legal, exista un temei)?
- mentinerea situatiei actuale, pierderile fiind recuperate de la toti locatarii, fara comentarii;
- renuntarea la apometre si plata la pausal.
Daca mai sunt si alte solutii, am fi bucurosi sa va urmam pasii. Cu multumiri.
Conform dispozitii in vigoare,hotararile adunarii generale reconvocate sunt obligatorii pentru toti proprietarii
Referitor la intentia instalarii de apometre cu citire unde radio,ati analizat responsabil avantajele dar si dezavantajele...
Vedeti ca firmele autorizate sa instaleze apometre cu citire unde radio au o strategie aparte de a evidentia numai avantajele,ascunzand cu dibacie dezavantajele acestei tehnologii
Multi dintre aceia care au instalat apometre cu citire radio,s-au confruntat cu situatii similare cu eficienta si temeinicia inregistrarii consumului de apa calda...
@ynocentta
Mulţumesc pentru promptitudine dar şi pentru avertisment.
Într-adevăr, hotărârea Adunării Generale este literă de lege.Dar, dar spun, ne lovim de aspecte deja semnalate şi unele chiar cu titlul de ameninţare: " Şi dacă nu am bani, plătiţi voi în locul meu ? sau Nu deschid uşa, cine mă poate obliga ? "
Lumea a devenit răutăcioasă, mai ales când este vorba de a scoate bani din buzunar. Chiar nu ştiu ce decizie să luăm "pentru a împăca şi capra şi varza". Nu ştiu cât de legal este să monteze apometre un număr de locatari şi să-i obligi pe restul locatarilor sa achite pierderile.Cei ce sunt de acord argumentează " plătesc numai cât consum, ca la gaze, şi nimeni nu mă poate obliga să plătesc pentru că se fură...Nu este treba mea nici să identific pe cei ce nu raportează corect consumul."
Cei ce nu montează, vin cu argumentul punctat de dvs. referitor la "secretele tehnologiei",experienţa altor asociaţii cât si perioada de amortizare.
Chiar suntem într-o mare dilemă, nu ştiu ce soluţie să adoptăm. Mai aştept şi alte păreri, poate şi a unora " păţiţi ".
Ozi bună.
Se mai pune o problema importanta pe care o pot ridica unii proprietari =daca apometrele sunt in perioada de valabilitate metrologica,oare sunt temeinice motivele care au determinat participantii la adunarea generala reconvocata,posibil un numar mic de proprietari sa hotarascva inlocuirea aparatelor de contorizat ?
Ati luat in calcul si varianta ca dupa inlocuirea aparatelor de contorizat individual sa continuie sa existe diferente intre factura si total index individuali?
Analizati responsabil,variantele
- mentinerea situatiei actuale, pierderile fiind recuperate de la toti locatarii, fara comentarii;
- renuntarea la apometre si plata la pausal,
sau daca tot intentionati o repartizare corecta a consumului ,analizati varianta instalarii de aparate individuale de contorizat de aceiasi clasa de precizie cu cel de facturare
Fac parte din categoria celor patiti.
Am ajuns la concluzia ca intr-o asociatie de proprietari, in oricare aproape fara exceptie, personalitatea proprietarilor se manifesta foarte dur, iar frustrarile acumulate de peste tot - serviciu, familie, prieteni, asociati, institutii etc. - se revarsa ca un tsunami asupra celor care vor sa rezolve o problema in cadrul asociatiilor, in cazul de fata al diferentelor de apa intre facturat si declarat.

In primavara, cand s-a ales un nou comitet pus pe fapte mari, s-a pus problema sa testam opinia proprietarilor in materie de repartitoare si apometre.
Am facut un tabel cu rubrici pentru mentinerea sau nu a repartitoarelor si apometrelor.
Spre surprinderea mea o parte dintre proprietarii care plateau putin la apa sau la caldura optau pentru ignorarea acestor aparate de masura si calculul la pausal si, invers, o parte a celor care plateau mult la aceste consumuri au optat pentru pastrarea aparatelor.
Pe tabel n-am reusit sa strang semnaturi decat de la mai putin de jumatate si atunci am abordat problema in formularul de indecsi pe care il trimit lunar pe email unei parti consistente dintre locatari.
Unii mi-au raspuns altii nu, astfel incat dupa 3 luni de testare am reusit sa strang opinia a ceva mai mult de 2/3 dintre acestia.

Daca in privinta apometrelor opinia celor ce s-au exprimat era clar in favoarea pastrarii lor (4/5), in privinta repartitoarelor opinia este cam juma' juma,cu o usoara inclinare a balantei catre cei care vor sa renuntam si sa calculam la pausal. Dar mai avem o treime care inca nu s-a exprimat.

Asadar lumea nu vrea sa renunte la apometre, deci am dat la o parte varianta cu calculul la pausal al consumului de apa.
Trebuie sa spun ca in aceasta perioada s-a facut si o verificare ochiometrica, s-au gasit cateva nereguli, unele destul de grave pe care le-am sanctionat imediat (nedeclararea unor cantitati imense de apa, iar justificarile au fost penibile).
Dar problema acestei diferenta, vad la doua luni dupa ce s-a facut aceasta verificare, persista de aceeasi amploare.
Concluzia mea este ca apometrele sunt vechi si nu mai masoara corect, iar cei care clameaza ca ei vor sa plateasca cat consuma, la centima, ignora uneori inocent, ca apometrele, asa cum sunt acum, vechi si netestate pe bancul de proba, nu pot sa dea decat un consum aproximativ, in niciun caz unul precis. In plus de asta nu s-a verificat chiar foarte bine integritatea instalatiilor sanitare si pentru ca unii nu cred ca picuratul sau cursul apei in fir continuu de la un robinet poate cauza pierderi consistente.
Am demonstrat ca permanent diferentele sunt consistent mai mari la apa rece fata de apa calda, deci totusi e vorba de pierderi in instalatii neetanse.

In fine, m-am obisnuit sa vorbesc in pustiu cu speranta ascunsa ca ma va auzi cineva si va lua in considerare ce sustin.

Intrebarea a fost daca sa inlocuim apometrele sau sa le verificam metrologic.
Convingerea mea este ca am putea-o face, dar atata timp cat instalatiile sunt neconforme, putem cheltui milioane de euro pe apometre, aceasta diferenta tot va persista, chiar daca mai mica.
Si acum vin la intrebarea finala. Merita sa investim intr-un aparat nou, fie el si de performanta mai buna, categoric, decat ce avem actualmente pe instalatie?
Parerea mea este ca NU.
De ce?
Pentru ca instalatiile din apartamente nu vor fi integre niciodata toate si va exista un consum de apa neinregistrat.
Pentru ca in cazul apometrelor cu citire radio se plateste un comision de citire si calcul care, total sau in parte, inlocuieste ceea ce se rezolva - diferenta de consum.

Asa ca, in concluzie, parerea mea este ca o inlocuire a apometrelor cu unele performante ar fi doar in favoarea firmelor de montaj, iar locatarii vor plati, hai sa zicem un pic mai putin decat in prezent, dar ce folos? Banii nu au miros, deci ei nu miros a consum neinregistrat sau a comision catre firme. Sunt tot bani pe care locatarul il va scoate din buzunar. Iar problema ramane.

Solutia dvs. nu este una buna. Eu unul v-as da si in judecata daca ati incerca sa impuneti astfel de apometre. Acestea emit o radiatie semnificativ mai mare decat telefoanele mobile si sunt foarte pericoloase. Lasand asta la oparte, daca cineva fura apa poate fura cu bypass, adica sa aiba undeva o derivatie. Banuiala mea totusi este ca aveti o diferenta mare datorita diferentei de clasa a apometrelor.
Solutia unei inregistrari precise este sa puneti apometre clasice, dar de clasa C, aceasi clasa de precizie cu cel de la compania de apa. Eu asa am procedat si am sinugra asociatie din tot orasul cu pierderi 0mc la apa.

Alte discuții în legătură

Problema - verificarea metrologica a contoarelor larrablue larrablue Tatal meu este administrator de bloc si i s-a cerut de la primarie sa se verifice metrologic contuarele in bloc. Problema este ca multi nu sunt de acord, ... (vezi toată discuția)
Consum minim apa hervel hervel buna ziua stie cineva ,care este consumul minim de apa raportat in urma citirii apometrului in asa fel incat daca este consum mic(ex:0.5mc de apa)sa fie ... (vezi toată discuția)
Repartizare consum apa calda ionutn ionutn Buna ziua, in cadrul asociatiei de locatari, ni se cere efectuarea citirii apometrelor lunar. Deoarece n-am reusit sa fac citirea pe luna trecuta, mi s-au ... (vezi toată discuția)