avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 804 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... De cate zile libere platite pot beneficia ca tata la ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

De cate zile libere platite pot beneficia ca tata la nasterea copilului?

Buna ziua,

Va rog sa-mi spuneti de cate zile libere platite pot beneficia la nasterea copilului si daca am facut o data de cursul de puericultura acum 8 ani la primul copil il mai pot reface si acum.

Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Septembrie 2016
krysss, utilizator
Cel mai recent răspuns: krysss , utilizator 21:35, 25 Septembrie 2016
In cazul nasterii unui copil tatal poate beneficia de:
- concediu paternal
Legea nr.210/199
art.1
(1) Concediul paternal se acorda in conditiile prevazute de prezenta lege, in scopul de a asigura participarea efectiva a tatalui la ingrijirea noului-nascut.
(2) Tatal copilului nou-nascut are dreptul la un concediu paternal de 5 zile lucratoare, in conditiile prevazute de prezenta lege.

art.2
(1) In cazul in care titularul dreptului la concediu paternal este asigurat in cadrul sistemului asigurarilor sociale de stat, el are dreptul la un concediu paternal platit de 5 zile lucratoare.
(2) Concediul paternal se acorda la cerere, in primele 8 saptamani de la nasterea copilului, justificat cu certificatul de nastere al acestuia, din care rezulta calitatea de tata a petitionarului.
(3) Indemnizatia pentru concediul paternal se plateste din fondul de salarii al unitatii si este egala cu salariul corespunzator perioadei respective.

...

art. 4
(1) In cazul in care tatal copilului nou-nascut a obtinut atestatul de absolvire a cursului de puericultura, durata concediului paternal, acordat in conditiile art. 2, se majoreaza cu 10 zile lucratoare.
(2) Tatal poate beneficia de prevederea cuprinsa la alin. (1) numai o singura data.

Solicitarea pentru acordarea concediului paternal se adresează în scris, în primele 8 săptămâni de la naşterea copilului, conducerii unităţii în care tatăl îşi desfăşoară activitatea. Aceasta are obligaţia de a dispune luarea măsurilor necesare în vederea acordării concediului paternal.

- zile libere platite pentru nasterea copilului
art.152 C.mun.
(1) În cazul unor evenimente familiale deosebite, salariaţii au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă.
(2) Evenimentele familiale deosebite şi numărul zilelor libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

Cele doua situatii se pot cumula de catre tatal copilului
Va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu nastere copil pentru tata MihaelaMar MihaelaMar Buna ziua, Am si eu o intrebare referitor la concediul de care beneficiaza tatii la nasterea copilului, in urma participarii la cursurile de puericultura si a ... (vezi toată discuția)
Liber atunci când se naste copilul? rupa rupa buna ziua - va rog sa-mi spuneti dacă sotul beneficiaza de zile libere la nasterea copilului și pe ce perioada si daca aceasta facilitate esre condiționata ... (vezi toată discuția)
Concediu nastere copil Adi20000 Adi20000 Bună ziua La nașterea primului copil cate zile libere are tatăl dreptul? Angajatorul zice ca 3 zile și mi-a prezentat o hârtie unde scrie ca 3. Tot ... (vezi toată discuția)