avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 610 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Studenta insarcinata
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Studenta insarcinata

Buna ziua,
Sunt studenta la medicina anul 5 si am ramas insarcinata.
Lucrez part time pentru a-mi plati asigurarile medicale.
Intrebarea mea este: "De ce fel de indemnizatii beneficiez?Sau daca beneficiez de indemnizatie de la stat dupa ce nasc?
Cu stima,
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:20, 1 Octombrie 2016
PalyAlexandra a scris:

...
Lucrez part time pentru a-mi plati asigurarile medicale.
Intrebarea mea este: "De ce fel de indemnizatii beneficiez?Sau daca beneficiez de indemnizatie de la stat dupa ce nasc?
Cu stima,


In acest caz, puteti beneficia de :
1. indemnizatia si concediu de maternitate
Beneficiaza de indemnizatia de maternitate salariatele care, in ultimele 12 luni anterioare primei zile de concediu medical inscrise in certificatul de concediu medical, au un stagiu de cotizare de cel putin o luna sau fractiuni de luna totalizand minimum 22 de zile.

Singurul document necesar pentru concediul de maternitate este certificatul de concediu medical emis de catre medicul de familie si/sau de medicul de specialitate obstetrica-ginecologie care asista gravida.

OUG 158/2005
art. (1)
Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcină şi lăuzie, pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, perioadă în care beneficiază de indemnizaţie de maternitate.

(2) De aceleaşi drepturi beneficiază şi femeile care nu se mai află, din motive neimputabile lor, în una dintre situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1), dacă nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calităţii de asigurat. Faptul că pierderea calităţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauză se dovedeşte cu acte oficiale eliberate de către angajatori sau asimilaţii acestora, iar indemnizaţia se achită din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate de către casele de asigurări de sănătate unde medicul de familie al asiguratului are încheiată convenţie.

(3) În situaţiile prevăzute la alin. (2), baza de calcul a indemnizaţiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza cărora s-a calculat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calităţii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10.

art.24
(1) Concediul pentru sarcină se acordă pe o perioadă de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lăuzie pe o perioadă de 63 de zile după naştere.
(2) Concediile pentru sarcină şi lăuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie să fie de 42 de zile calendaristice.
(3) Persoanele cu handicap asigurate beneficiază, la cerere, de concediu pentru sarcină, începând cu luna a 6-a de sarcină. (4) În situaţia copilului născut mort sau în situaţia în care acesta moare în perioada concediului de lăuzie, indemnizaţia de maternitate se acordă pe toată durata acestuia.

Art. 25
(1) Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilită conform art. 10.
(2) Indemnizaţia de maternitate se suportă integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

2. Concediu pentru cresterea copilului

Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, timp de cel puţin 12 luni , aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

OUG nr.111/2010:
Art. 2

(1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară.
......

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Presedinte asociatie club sportiv - indemnizatie crestere copil catadiac2 catadiac2 Buna ziua, Ma aflu in situatia in care sunt presedintele unui club sportiv si in acelasi timp insarcinata in 6 luni. In acelasi timp am un contract ... (vezi toată discuția)
Beneficiez de concediu crestere copil daca firma e in insolventa? codreasa codreasa buna, sunt angajata la o firma din 04.12.2013 intre timp am ramas insarcinata, firma a intrat in insolventa, salariile nu le\'am mai primit din 01.01.2014, iar ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie copil Mayrra Mayrra Eu luna ianuarie nu o am muncita avand in vedere ca m-am angajat in luna februrie si nasc in decembrie nu am cele 12 luni, exista posibilitatea de a plati luna ... (vezi toată discuția)