avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 619 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Presedinte asociatie club sportiv - indemnizatie ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Presedinte asociatie club sportiv - indemnizatie crestere copil

Buna ziua,
Ma aflu in situatia in care sunt presedintele unui club sportiv si in acelasi timp insarcinata in 6 luni.
In acelasi timp am un contract individual de munca cu salariul minim pe economie.
In acest caz, ce conditii trebuie indeplinite astfel incat sa pot intra in concediu de maternitate si sa beneficiez de indemnizatie de crestere copil.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:47, 5 Ianuarie 2014
1. OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:
Art. 23. - (1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcinã şi lãuzie, pe o perioadã de 126 de zile calendaristice, perioadã în care beneficiazã de indemnizaţie de maternitate.
(2) De aceleaşi drepturi beneficiazã şi femeile care nu se mai aflã, din motive neimputabile lor, în una dintre situaţiile prevãzute la art. 1 alin. (1), dacã nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calitãţii de asigurat. Faptul cã pierderea calitãţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauzã se dovedeşte cu acte oficiale eliberate de cãtre angajatori sau asimilaţii acestora.
(3) În situaţiile prevãzute la alin. (2), baza de calcul a indemnizaţiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza cãrora s-a calculat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calitãţii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10.

Art. 24. - (1) Concediul pentru sarcinã se acordã pe o perioadã de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lãuzie pe o perioadã de 63 de zile dupã naştere.
(2) Concediile pentru sarcinã şi lãuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimã obligatorie a concediului de lãuzie sã fie de 42 de zile calendaristice.
(3) Persoanele cu handicap asigurate beneficiazã, la cerere, de concediu pentru sarcinã, începând cu luna
a 6-a de sarcinã.
(4) În situaţia copilului nãscut mort sau în situaţia în care acesta moare în perioada concediului de lãuzie, indemnizaţia de maternitate se acordã pe toatã durata acestuia.

Art. 25. - (1) Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilitã conform art. 10.
(2) Indemnizaţia de maternitate se suportã integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.

Art. 7. - Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevãzute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) este de o lunã realizatã în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordã concediul medical.


Art. 2. - (1) Concediile medicale şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate, la care au dreptul asiguraţii, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţã, sunt:
a) concedii medicale şi indemnizaţii pentru incapacitate temporarã de muncã, cauzatã de boli obişnuite sau de accidente în afara muncii;
b) concedii medicale şi indemnizaţii pentru prevenirea îmbolnãvirilor şi recuperarea capacitãţii de muncã, exclusiv pentru situaţiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncã sau boli profesionale;
c) concedii medicale şi indemnizaţii pentru maternitate;
....

2. Potrivit art.2 din OUG nr.111/2010, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

In speta, va trebui sa realizati venituri supuse impozitului pe venit pentru a putea beneficia de indemnizatia pentru CCC.
Se iau in calcul: veniturile din salarii, din activităţi independente şi din activităţi agricole prevăzute la art. 2 alin. (1) din OUG nr.111/2010 si definite la art. 46, art. 55 alin. (1) şi (2) şi art. 71 din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare.
1. - Beneficiati de indemnizatie pentru concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) de la locul de munca unde aveti contract individual de munca. (CIM).
- Pentru celelalte venituri (din presedinte de asociatie sau din drepturi de autor) veti beneficia de indemnizatie pentru concediu de maternitate numai daca a fost achitata cota de contributie de 0,85% pentru concedii si indemnizatii (aceasta indemnizatie va fi platita de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate).

2. - Pentru a beneficia de concediu crestere copil (CCC) si indemnizatia aferenta trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).
- Daca veti naste in luna mai 2014 cele 12 luni eligibile sunt iunie 2013 - mai 2014.
- In momentul in care veti intra in CCC trebuie sa suspendati toate activitatile aducatoare de venituri (contractul individual de munca, contractul drepturi de autor, functia de presedinte asociatie sportiva).

3. - Indemnizatia pentru CCC este de 85% din media veniturilor nete din cele 12 luni premergatoare nasterii copilului.
- Se iau in calcul toate veniturile din salarii, din drepturi de autor, din functia de presedinte asociatie sportiva, din indemnizatii pentru concedii medicale si concediu de maternitate).
As mai avea o singura intrebare referitoare la situatia prezentata mai sus. In momentul in care voi depunde dosarul pentru CCC, acesta va trebui sa cuprinda toate actele doveditoare pentru veniturile obtinute, respectiv CIM cu dovada de intrare in concediu, contract drepturi de autor cu dovada incheierii si dovada suspendarii din functia de presedinte de asociatie sportiva, la care presupun ca trebuie sa anexez toate actele legate de aceasta asociatie. Fiind o situatie atipica, ma intreb daca nu voi avea probleme la verificarea si aprobarea dosarului pentru indemnizatie.
1. Nu veti avea probleme pe motiv de "situatie atipica".

2. Sunt alte situatii mult mai complicate ca aceea a dvs..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Noua lege pentru concediu maternal..? monalisaalina monalisaalina Buna seara,am rugamintea sa imi spune-ti care este legea care prevede ca s-a modificat conditiile cu privire la concediul maternal Multumesc (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil de durata de 2 ani AKANTHA09 AKANTHA09 Buna ziua, sunt gravida in 23 de saptamani, am semnat contractul de munca pe data de 06-11-12. Data prevazuta pentru nastere este 23-10-13. intrebarile ... (vezi toată discuția)
Insarcinata,salariata,fara achitarea de catre angajator a contributiilor sociale Dedita Dedita Buna ziua ! Sunt insarcinata in 9 luni.In perioada 1 ianuarie-31 iunie 2013 am lucrat la o institutie si mi s-au platit contributiile sociale.Din luna iulie a ... (vezi toată discuția)