Filtrează articole după
Explicăm Legislația
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept mostenitor - cota 50%

Buna ziua.

Situatia este urmatoarea: in anul 1988 tatal decedeaza, ramanand ca urmasi direct sotia si un copil. Locuinta este detinuta cu chirie, platita catre SC ROMVIAL SA si este pe numele sotului defunct.
Dupa anul 1989 locuintele din fondul ROMVIAL sunt puse in vanzare cu drept de preemtiune catre chiriasi. Sotia cumpara in nume propriu locuinta. Copilul, urmas direct al sotului decedat (dovada ca exista facturi de utilitati pe numele sotului decedat), nu este trecut nici macar in spatiu sau intr-o anexa a CVC-ului, nicidecum sa fie trecut copropietar, desi la data vanzarii de catre ROMVIAL a locuintei catre sotia supravietuitoare era major.
Ca atare se nasc urmatoarele intrebari:
1. sotia defunctului avea dreptul de achizitie integrala a locuintei, detinute cu chirie de catre sotul defunct, fara acordul fiului, mostenitor direct al amandurora?
2. este corect sa i se spuna de catre reprezentantul ROMIVAL ca nu poate cumpara in comun cu fiul mostenitor?
3. este normal ca fiul celor doi sa nu existe in nici o anexa a CVC-ului?
4. fiul (care este copilul celor doi) poate face plangere penala impotriva reprezentantului ROMVIAL, in aceasta situatie?
5. s-a respectat prevederea din CC care spune ca sotia supravietuitoare detine 50% iar urmasii impart cealalta cota de 50%? In cazul de fata este de 50%-50%.
Multumiri pt lamuriri.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:38, 9 Octombrie 2016
1) Da, nicidecum nu avea nevoie de acordul cuiva, fie el si fiu.
2) Nu stim ce i s-a spus in realitate si nu stiu daca putea sau nu sa cumpere in comun cu fiul. Nici nu mai conteaza cum s-ar fi putut, daca mama a cumparat singura.
3) absolut normal.
4) face degeaba.
5) codul civil nu zice asa si nici nu conteaza pt ca mama e absolut singurul proprietar , ea cumparand casa dupa decesul sotului, asa ca nu se imparte nimic.
(Daca bunul ar fi fost comun cu tatal, mama avea 1/2 si cealalalta jumatate, cea care ar fi apartinut tatalui se mostenea astfel: mama mostenea 1/4 si copiii daca erau mai mult ,imparteau 3/4, cam asa zice CC)
O veti mosteni pe mama daca va mai avea casa in proprietate la data decesului ei.
Ultima modificare: Duminică, 9 Octombrie 2016
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune AriaAlexandra AriaAlexandra Prietenului meu i-a murit tatal pe 20 noiembrie anul trecut. Nu a lasat niciun testament si nici nu a apucat sa treaca casa pe numele lui. Ca mostenitori este ... (vezi toată discuția)
Mostenire laura_daniel_nita laura_daniel_nita Buna ziua. Intrebarea mea probabil o sa para banala Tatal meu vitreg a decedat. dansul avea un copil. Mostenirea se imparte intre mama mea si acest copil. ... (vezi toată discuția)
Mostenire Adriana01 Adriana01 Va salut in primul rand si va multumesc anticipat in al doilea rand. Am o intrebare legata de mostenirea unei case.Bunicul care a decedat a lasat in urma ... (vezi toată discuția)