avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 654 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire

Va salut in primul rand si va multumesc anticipat in al doilea rand. Am o intrebare legata de mostenirea unei case.Bunicul care a decedat a lasat in urma unicul copil, care a locuit cu el in aceeasi casa, si o sotie de-a doua cu care nu a avut nici un copil si cu care a facut un act semnat si cu stampila unui notar prin care spune ca sotia atat timp cat traieste poate locui in casa, acest document s-a facut in casa, nu intr-un birou notarial.
Acum sotia vrea jumatate din casa si din celelalte proprietati detinute. Precizez ca nu s-a facut taxa de succesiune dupa moartea primei sotii.
Intrebarea mea este: Ce drepturi are sotia de-a doua daca ei nu au investit si nu au schimbat nimic dupa moartea primei sotii?
Cel mai recent răspuns: Adriana01 , utilizator 18:31, 13 Ianuarie 2015
Din ce ati scris rezulta ca sotia a doua, a ramas singura mostenitoare. Dar ce s-a intamplat cu fiul ? De ce nu s-a descis succesiunea ?
Si fiul si cea de-a doua sotie locuiesc in casa. Taxa de succesiune nu s-a facut dupa moartea primei sotii cu care a si construit casa pentru ca s-a stabilit ca cea de-a doua sotie nu va avea nici o alta pretentie decat de a locui in casa atat cat traieste avand in vedere faptul ca nu a avut nici un fel de contributie si nici un copil cu defunctul. Dupa moartea bunicului s-a razgandit si cere jumatate din tot insemnand casa si terenurile care au fost mostenite sau cumparate cu prima sotie. Eu nu inteleg de ce i se cuvine celei de-a doua sotii parte din tot, odata ce nu a contribuit cu nimic si tot ce a fost cumparat si contruit a fost in perioada cand traia mama singurului copil al defunctului.
Cea de a doua sotie are dreptul la mostenire, indiferent ca a contribuit sau nu la dobandirea acestor bunuri.
Are dreptul dat de lege pentru ca a fost casatorita legal cu defunctul si era in viata la momentul decesului acestuia.

Vor trebui dezbatute ambele succesiuni dupa bunici. Dupa bunica, mostenitori sunt tatal dvs (fiul) cu 3/4 si bunicul (sotul supravietuitor) cu 1/4 din masa succesorala.

Dupa decesul bunicului mostenitori vor fi tatal dvs (fiul) cu 3/4 si cea de a doua sotie (sotul supravietuitor) cu 1/4 din masa succesorala ramasa de la bunic.
La succesiune se imparte tot ce a detinut defunctul la data mortii sale, fara a tine cont de modul cum au fost dobandite.
Doar la divort conteaza daca au fost bunuri dobandite in comun.
Va multumesc foarte mult, informatiile sunt de un real folos.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impartirea averii dupa deces galaoan galaoan acum 34 ani unchiul meu, care avea un copil a ramas vaduv si apoi s-a recasatorit. Casa in care au locuit unchiul meu si actuala sotie a fost construita cu ... (vezi toată discuția)
Suuccesiune cu peripetii zita74 zita74 Este un caz mai special: bunica mea D-zeu s-o ierte a avut doi fii. Unchiul meu a murit inaintea mamei sale ( nu a avut copii), tatal meu a murit dupa bunica ( ... (vezi toată discuția)