avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... conditii obtinere custodie exclusiva
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

conditii obtinere custodie exclusiva

care sunt conditiile pentru a obtine custodia totala asupra copilului in cazul unui divort.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Vă referiți la exercitarea autorității părintești exclusive. În legislație nu există termenul de ”custodie”.

Articolul 36 din Legea 272/2007 privind protecția și promovarea drepturilor copilului
(1) Ambii părinţi sunt responsabili pentru creşterea copiilor lor.
(2) Exercitarea drepturilor şi îndeplinirea obligaţiilor părinteşti trebuie să aibă în vedere interesul superior al copilului şi să asigure bunăstarea materială şi spirituală a copilului, în special prin îngrijirea acestuia, prin menţinerea relaţiilor personale cu el, prin asigurarea creşterii, educării şi întreţinerii sale, precum şi prin reprezentarea sa legală şi administrarea patrimoniului său.
(3) În situaţia în care ambii părinţi exercită autoritatea părintească, dar nu locuiesc împreună, deciziile importante, precum cele referitoare la alegerea felului învăţăturii sau pregătirii profesionale, tratamente medicale complexe sau intervenţii chirurgicale, reşedinţa copilului sau administrarea bunurilor, se iau numai cu acordul ambilor părinţi.
(4) În situaţia în care, din orice motiv, un părinte nu îşi exprimă voinţa pentru luarea deciziilor prevăzute la alin. (3), acestea se iau de către părintele cu care copilul locuieşte, cu excepţia situaţiei în care acest lucru contravine interesului superior al copilului.
(5) Ambii părinţi, indiferent dacă exercită sau nu autoritatea părintească, au dreptul de a solicita şi de a primi informaţii despre copil din partea unităţilor şcolare, unităţilor sanitare sau a oricăror altor instituţii ce intră în contact cu copilul.
(6) Un părinte nu poate renunţa la autoritatea părintească, dar se poate înţelege cu celălalt părinte cu privire la modalitatea de exercitare a autorităţii părinteşti, în condiţiile art. 506 din Codul civil.
(7) Se consideră motive întemeiate pentru ca instanţa să decidă ca autoritatea părintească să se exercite de către un singur părinte alcoolismul, boala psihică, dependenţa de droguri a celuilalt părinte, violenţa faţă de copil sau faţă de celălalt părinte, condamnările pentru infracţiuni de trafic de persoane, trafic de droguri, infracţiuni cu privire la viaţa sexuală, infracţiuni de violenţă, precum şi orice alt motiv legat de riscurile pentru copil, care ar deriva din exercitarea de către acel părinte a autorităţii părinteşti.
(8) În cazul existenţei unor neînţelegeri între părinţi cu privire la exercitarea drepturilor şi îndeplinirea obligaţiilor părinteşti, instanţa judecătorească, după ascultarea ambilor părinţi, hotărăşte potrivit interesului superior al copilului.
Ultima modificare: Vineri, 23 Decembrie 2016
Olimpiu DRUȚĂ - Cabinet de Avocat, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Custodie exclusiva amandina20 amandina20 buna ziua.as avea o intrebare,am un copil de 3luni si m-am despartit de tatal lui,nu am fost casatoriti,copilul este pe numele lui si as vrea sa il dau in ... (vezi toată discuția)
Renuntare custodie Ada Fediuc Ada Fediuc Fostul meu sot, doreste sa renunte la custodia copilului. Aceasta actiune este posibil sa se efectueze la notariat sau doar la judecatorie? Multumesc. (vezi toată discuția)
Custodie unica bianca2018 bianca2018 Sunt in proces de divort. am doi copii cu el, fata are 5ani si 5luni si baiatul 6 luni. vreau sa stiu cum pot obti ne custodie unica . el a plecat de 10 luni ... (vezi toată discuția)