1. In cazul in care sotul meu nu doreste sa fie implicat in demersul privind divortul (mi-a comunicat ca pot face cum doresc, el personal nu tine sa divorteze), cum trebuie procedat? In acest caz, daca nu poate fi un divort prin acord, pot cere eu divortul din culpa comuna chiar daca el nu doreste sa divorteze?
Va trebui motivata cererea si ce tip de cerere va trebui sa fac?
2. Trebuie sa mentionez ca din casatorie a rezultat un copil, care este in acest moment major (21 ani).
In acest caz, se mai audiaza martori la divort?
1. Chiar daca paratul nu doreste sa divorteze, este problema sa, nu va impiedica pe dv. sa o faceti daca v-ati hotarat. Avand in vedere ca nu aveti copii minori, se poate solicita desfacerea casatoriei prin acord. Cum sotul dv. nu doreste "sa fie implicat" in acest proces, rezulta ca divortul prin acord nu este posibil in situatia data.
Puteti invoca fie culpa exclusiva a sotului dv. in deteriorarea relatiilor de casatorie sau culpa comuna a sotilor.
In cazul in care veti invoca si veti dovedi culpa exclusiva a paratului, puteti solicita si obtine obligarea acestuia la plata cheltuielilor de judecata, respectiv onorariu avocat, taxe timbru.
In cazul in care veti invoca o culpa comuna, instanta il poate obliga pe parat doar la plata a 1/2 din cheltuielile de judecata pe care le-ati facut in acest proces.
2. Avand in vedere faptul ca nu aveti copii minori, dar sotul dv. nu doreste divortul, este necesara audierea a cel putin unui martor pentru a se dovedi temeinicia actiunii de divort.
Va recomand sa angajati un avocat ! ;)