avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 587 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plata lipsurilor la locul de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plata lipsurilor la locul de munca

Buna ziua,
La locul de munca in care lucrez, respectiv o bijuterie, suntem obligati sa platim lipsurile constatate la inventar, desi nu este vina noastra. La locul de munca anterior, tot in retail, nu le plateam. Cum este corect din punct de vedere legal? Daca are vreo relevanta, la locul de munca actual nu avem firma de paza in magazin, doar buton de panica la care vine un agent in cazul in care il declansam noi, pe cand la celalalt aveam agenti de paza prezenti in magazin.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:12, 19 Ianuarie 2017
Referitor la plata lipsurilor, acestea se recupereaza conform prevederilor din contractul colectiv de munca incheiat la nivel de firma.
Paza trebuie sa se asigure cu respectarea prevederilor Legii nr.333/ 2003 cu modificarile si completarile ulterioare, privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor, respectiv a Normelor de aplicare a legii, aprobate prin HG nr. 301/ 2012 cu modificarile si completarile ulterioare. Trebuie efectuata o analiza de risc la securitatea fizica pentru bijuteria respectiva, in urma careia se stabileste daca este necesara paza in magazin sau doar instalarea unui buton de panica.
Multumesc pentru raspuns. Presupun ca atata timp cat nu am semnat nimic in acest sens (contract colectiv sau individual de munca), este un abuz daca mi se opresc banii pe produsele lipsa?
Daca nu ati semnat CIM, reiese ca nu sunteti angajat cu acte in regula, caz in care patronul va poate impune ce doreste el.
Am scris sa nu am semnat 'nimic in acest sens' (lipsuri) in CIM, nu ca nu am semnat deloc.
Astfel de prevederi se mentioneaza in contractul colectiv de munca intocmit la nivelul firmei, nu in CIM.
La stabilirea salariului din CIM, in mod normal, angajatorul trebuia sa mentioneze, cel putin verbal, cum se recupereaza lipsurile inregistrate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este obligatorie alarma/buton panica/supraveghere video pentru pj intr-un centru comercial? pya pya Suntem o firma intr-un centru comercial, avand suprafata mai mare de 500mp. Dorim sa stim daca exista vreo lege prin care ne obliga sa avem alarma/ buton ... (vezi toată discuția)
Camere de supraveghere casierie dana.bors dana.bors Buna ziua .Este legal ca intr o casierie de 2/2mp sa se puna camere de supravegere ne fiind nici un lucru de valoare ?(in afara de incasari care sunt ... (vezi toată discuția)