avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 229 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Gravida in 7 luni pot fi trimisa in somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Gravida in 7 luni pot fi trimisa in somaj

Buna seara. Sunt insarcinata in 7 luni. Lucrez part-time la o firma. Pot intra in somaj si sa beneficiez de CCC ? Daca am lucrat part-time, cum se calculează concediile maternal si crestere copil? Si de catre cine sunt plătite?
In acelasi timp sunt si studenta . Am inteles ca pot primi indemnizatie crestere copil si in acest caz.
Se pot cumula cele 2 indemnizații? Cea ca urmare a serviciului si cea de pe urma faptului ca sunt studenta?
Cum ar trebui sa procedez, cand pot depune actele?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:26, 19 Ianuarie 2017
1. Daca sunteti de acord cu concedierea dvs., atunci puteti intra in somaj , iar din somaj in concediu de maternitate si apoi in CCC.

Nu primiti doua indemnizatii , ci doar una singura.

Indemnizatia pentru CCCse stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei naşterii copilului, şi nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată (de la 01.02.2017 ,valoarea este de 1233 lei)

2. OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 15
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta reprezentand indemnizatii si stimulent de insertie se stabilesc dupa cum urmeaza:
a) incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza, conform legii, concediul de maternitate, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data;

b) incepand cu data nasterii copilului, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data, in cazul persoanelor care nu indeplinesc conditiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate si a indemnizatiei aferente;
...

Normele de aplicare a OUG 111/2010:
Art. 23.
(1) Dreptul reprezentând indemnizaţia pentru creşterea copilului se cuvine dupã cum urmeazã:
a) începând cu ziua urmãtoare celei în care înceteazã, conform legii, concediul de maternitate, dar nu mai devreme de a 43-a zi de la data naşterii copilului, indiferent de persoana îndreptãţitã care solicitã dreptul, dacã cererea este depusã în termen de 60 de zile lucrãtoare de la acea datã;
b) începând cu data naşterii copilului, dacã cererea este depusã în termen de 60 de zile lucrãtoare de la acea datã, în cazul persoanelor care nu îndeplinesc condiţiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate şi a indemnizaţiei aferente;
...

Asadar, cererea si celelalte acte necesare pentru a beneficia de indemnizatia CCC se depun la Primarie in raza caruia aveti domiciliul in termen de 60 de zile lucratoare de la data incetarii concediului de maternitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ccc Marinel@ Marinel@ In cat timp după nașterea copilului se depun actele pt indemnizație creștere copil..? Eu având doar o pensie d handicap grad 2...si cu cat la sută se ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie alexandrinapui alexandrinapui am nascut pe 19 aprilie la ce data trebuie depus dosarul pentru indemnizatie? (vezi toată discuția)
Mama si copil Diaconu florentin Diaconu florentin Buna seara .asi dori sa va intrem , daca pe data de 09.07.2017 sa nascut copilul si pana pe 21 08 2017 nu am depus actele de indemnizatie mai pot intarzia ... (vezi toată discuția)