avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 141 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Taxe si impozite programator freelancer, pensionar
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Taxe si impozite programator freelancer, pensionar

Persoana are un handicap locomotor, deci este scutita de impozit, conform:
"Sunt scutite de la plata impozitului veniturile din activităţi independente, realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere, de către persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat.".

Activitatile sunt independente, deoarece indeplinesc urmatoarele conditii:
"1. persoana fizica dispune de libertatea de alegere a locului si a modului de desfasurare a activitatii precum si a programului de lucru;
2. persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea pentru mai multi clienti;
3. riscurile inerente activitatii sunt asumate de catre persoana fizica ce desfasoara activitatea;
4. activitatea se realizeaza prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfasoara;
5. activitatea se realizeaza de persoana fizica prin utilizarea capacitatii intelectuale si/sau a prestatiei fizice a acesteia, in functie de specificul activitatii."

Din urmatoarele rezulta ca persoana cu handicap este scutita si de plata CASS:
"ART. 154 - Categorii de persoane fizice exceptate de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate
(1) Următoarele categorii de persoane fizice sunt exceptate de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate:
e) persoanele cu handicap, pentru veniturile obţinute în baza Legii nr. 448/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;".

Nu este insa clar daca veniturile din activitati independente din alte tari sunt considerate ca fiind "obţinute în baza Legii nr. 448", deci scutite de CASS. Nu imi este clar nici daca veniturile obtinute din alte tari pot fi considerate venituri din activitati independente.

Am mai citit ca:
"Nu se datorează plăţi anticipate în cazul contribuabililor, persoane fizice cu handicap grav sau accentuat care realizează venituri din activităţi independente.".

Prin "nu se datoreaza plati anticipate" se intelege ca se platesc aceleasi impozite, atat doar ca nu se fac plati anticipate, ci se plateste totul dupa incheierea anului? Sau nu se datoreaza deloc plati?

Am mai citit ca:
"Scutirea de la plata impozitului pe venit se aplică pentru veniturile realizate începând cu data încadrării contribuabilului în gradul de handicap, conform documentelor justificative. Pentru a beneficia de prevederile art. 461 din Codul fiscal, contribuabilii au obligaţia de a depune la plătitorii de venituri prevăzuţi la art. 52 şi art. 521 din Codul fiscal documentele care atestă încadrarea în gradul de handicap grav sau accentuat. Documentele vor fi prezentate în original şi în copie, plătitorul de venituri păstrând copia după ce verifică conformitatea cu originalul."

Am inteles ca persoana cu handicap trebuie sa depuna documentele respective la firma cu care colaboreaza, in original si copie, doar ca acea firma ar putea sa se afle in cealalta parte a globului, deci este imposibil. Sa inteleg ca in aceste conditii nu va beneficia de scutirea de impozit?

Nu imi este de asemenea clar daca persoana cu handicap trebuie sa plateasca CAS (probabil 5.5%) sau contributia pentru somaj (probabil 0.5%) sau alte taxe/impozite.

In concluzie, va rog sa imi spuneti ce ar trebui sa faca un programator, persoana cu handicap locomotor, pentru a putea munci legal de acasa pentru firme si persoane fizice din alte tari UE si non-UE, cu care probabil nu este posibila incheierea unor contracte oficiale pe hartie si inregistrarea lor la administratia financiara, din cauza distantei sau pentru ca firmele si persoanele fizice straine ar putea refuza incheierea unor documente in scris. Si de asemenea daca in aceste conditii poate beneficia de scutirile legale de impozit datorate handicapului si statutului de pensionar pentru limita de varsta.

Alte discuții în legătură

Scutire impozit pe veniturile din agricultura persoana cu handicap violetanica violetanica Buna ziua ,va rog sa-mi spuneti daca tatal meu care are handicap grav (el este scutit de plata impozitului pe locuinta si pensie) este scutit de plata ... (vezi toată discuția)
Drepturi persoane cu handicap laur2013 laur2013 Buna ziua, Daca o persoana detine un certificat de incadrare intr-un grad de handicap si in acest timp sa angajat, aceasta mai plateste CAS si impozit pe ... (vezi toată discuția)
Scutire/reducere impozit pe venit hany89 hany89 sunt asistenta medicala angajata la o firma particulara,momentan sunt in concediul medical pe cod 14(neoplazie operata si tratata prin radioterapie);in ... (vezi toată discuția)