avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 567 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Drepturi persoane cu handicap
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Drepturi persoane cu handicap

Buna ziua,

Daca o persoana detine un certificat de incadrare intr-un grad de handicap si in acest timp sa angajat, aceasta mai plateste CAS si impozit pe venit?
Cel mai recent răspuns: adrianabresug , utilizator 08:48, 28 Octombrie 2015
Incepand cu 1 februarie 2015, persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat beneficiaza de scutiri de la plata impozitului din activitati independente, salarii, pensii si unele activitati agricole, silvicultura si piscicultura.
Sunt scutite de la plata impozitului veniturile din activitati independente, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, de catre persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat.
Scutirile de la plata impozitului pe venit mentionate au fost introduse in Codul fiscal prin OG nr. 4/2015, incepand cu 1 februarie 2015.
Codul fiscal prevede, in art. 46,
veniturile din activităţi independente cuprind veniturile comerciale, veniturile din profesii libere şi veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere, inclusiv din activităţi adiacente.


Sunt considerate venituri comerciale veniturile din activităţi de producţie,comerţ sau prestări de servicii ale contribuabililor, din prestări de servicii, altele decât cele prevăzute la alin. (3), precum şi din practicarea unei meserii.


Constituie venituri din profesii libere veniturile obtinute din exercitarea profesiilor medicale, de avocat, notar, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil, contabil autorizat, consultant de plasament in valori mobiliare, arhitect sau a altor profesii reglementate, desfasurate in mod independent-in conditiile legii.
Precizări de aplicare sunt prevazute in Normele metodologice modificate si completate prin HG nr. 367/2015, publicata in Monitorul oficial nr. 373/2015.
Scutirea de la plata impozitului pe venit se aplica pentru veniturile realizate incepand cu data incadrarii contribuabilului in gradul de handicap, conform documentelor justificative. Pentru a beneficia de prevederile art. 461 din Codul fiscal, contribuabilii au obligatia de a depune la platitorii de venituri prevazuti la art. 52 şi art. 521 din Codul fiscal documentele care atesta incadrarea in gradul de handicap grav sau accentuat.

Pe intelesul meu cei cu grad usor sunt scutiti doar de la sanatate nu si de la impozit pe venit?
Nu exista incadrare grad "usor"
Exista gradul de handicap accentuat,grav si mediu
Atunci rectific intrebarea la gradul mediu, sunt scutiti doar de la sanatate nu si de la impozit pe venit?
Conform disp art 26 L nr 448/2006 beneficiaza de facilitatea scutirii impozit venit numai detinatorii de certificat de incadrare grad accentuat sau grav

Alte discuții în legătură

Scutire impozit pe venit persoana cu handicap n_roxxanne n_roxxanne Conform legii, persoanele cu handicap sunt scutite de la plata impozitului pe venit. Angajatorii (societatile) sunt oblihgate sa nu retina acest impozit? care ... (vezi toată discuția)
Persoane cu handicap accentuat abc1966 abc1966 care sunt taxele si impozitele de care sunt scutite persoanele cu handicap accentuat. (vezi toată discuția)
Facilitati legea 448/2006 gfrone22 gfrone22 Buna, Sunt o persoana cu handicap grav (detin certificat eliberat permanent) si urmeaza sa ma angajez. Conform Legii 448/2006 (SECȚIUNEA a ... (vezi toată discuția)