avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 791 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Protecția Muncii: traseu domiciliu - loc de muncă
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Protecția Muncii: traseu domiciliu - loc de muncă

anual, la firma la care lucrez ni s-a cerut, conform legislației din domeniul muncii, să declarăm traseul pe care venim de acasă la lucru și retur ( traseu într-o zi obișnuită ) - asta s-a întâmplat până în 2016 ( inclusiv ).
Traseul îl scriam în acel caiet binecunoscut ( unul era pt protecția muncii, celălalt cu normele privind Paza și Stingerea Incendiilor ).

Am colegi ce lucrează în fabrică dar sunt alte locații / puncte de lucru. Eu lucrez la birou. clădire de birouri situată în mijlocul orașului, alături de alți colegi, noi fiind considerați personal TESA.

De anul acesta, au introdus o aplicație online, iar în acea aplicație eu ( și nimeni altcineva ) nu pot introduce orice traseu.
Colegii ce lucrează în fabrici ( alte locații / puncte de lucru decât unde sunt eu ) pot alege din meniul aplicației diverse puncte din oraș de unde îi ia autobuzul firmei ce îi duce la lucru, respectiv îi aduce înapoi.

Problema e cu noi, ceilalți, ce nu lucrăm în fabrică, personalul TESA.

Noi, în acea aplicație online, suntem obligați să declarăm că venim cu mașina și nu avem vreun traseu anume sau fix - altă opțiune nu există. Asta, deși doar 20 % din 250 colegii de birou vin cu mașina la lucru.
Dacă nu selectez că aș veni cu mașina - celelalte opțiuni cu trasee cu stații de autobuz nefiind concordante cu adresa locuinței mele - nu am nici o altă opțiune traseu.
Dacă nu selectez una din opțiuni, oricare ar fi ea, nu pot merge mai departe în aplicație și să cer zile de concediu, ore de învoire sau alte lucruri similare ( toate acestea se cer și se aprobă prin respectiva aplicație online ) - accesul în aplicație e permis doar după ce declari traseul cu "mașina" - implicit greșit, cum am arătat mai sus.

Este ilegală sau doar ciudată această situație ?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 11:07, 18 Februarie 2017
Durata deplasarii, considerata in situatia cea mai defavorabila, este o informatie importanta mai ales de cand Curtea Europeană consideră ca timpul petrecut pe drum de acasa spre serviciu și de la munca spre acasa ar trebui să fie considerat timp efectiv de munca și acest lucru ar trebui să fie stabilit prin lege (aici mai avem de asteptat).
Traseul concret, desi este ceruta la intocmirea fisei SSM, este o informatie informativa care se poate modifica in functie de conditiile concrete de deplasare, pietonal, cu mijloace de transport proprii sau in comun, rutier sau pe cale ferata. In fiecare caz sau in cazul unor obstacole sau situatii aparute, traseul se poate modifica si evenimentele care ar putea sa apara trebuie analizate daca s-au produs in perioada de timp declarata si pentru abaterea de la traseul declarat si mijlocul de transport utilizat, se pot prezenta declaratii sau dovezi concrete.
Pentru deficientele mediului informatic privind posibilitatile declararii traseului si a mijloacelor de transport, trebuie sa depuneti o sesizare scrisa la angajator sau la departamentul care este administratorul sistemului informatic, daca acesta este un departament al unitatii.
La cercetarea unor accidente de traseu se depun la dosarul de cercetare copii alefilelor fisei de instruire si nu evidenta informatica.
Ultima modificare: Vineri, 17 Februarie 2017
ytrewq, utilizator
In cazul producerii unor evenimente nedorite, in dosarul de cercetare, conform prevederilor din HG nr.1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare, se are in vedere mentiunea din fisa individuala de instruire in domeniul ssm.
-art.122 (1) Cercetarea evenimentelor se va finaliza cu intocmirea unui dosar, care va cuprinde:
k) copii ale fiselor de instruire individuala in domeniul securitatii si sanatatii in munca ale victimelor; in caz de deces aceste fise se vor anexa in original
Initiatorul evidentei informatice nu a avut in vedere acest aspect si a tinut cont doar de usurarea muncii lucratorului desemnat cu activitati de prevenire si protectie.
Sesizarea angajatorului in scris, cu nr. de inregistrare/ data este obligatorie pentru a i se prezenta, concret, aspectul legal privind traseul de deplasare al lucratorilor.
Câteva detalii aș mai dori
- În ce termen angajatorul este obligat să "repare" problema ?
- Dacă nu o face în termenul respectiv, fac o sesizare la ITM și i se face o vizită ?

Mulțumesc
ITM poate dispune masuri și în caz de nerespectare a celor dispuse eventuale sancțiuni doar în cazul completării defectuoase a fisei sum, in rest aplicația informatica este bucătăria interna a firmei folosita pentru evidente, comunicări, etc.
Nu exista termen prevazut (doar dacă exista asa ceva în regulamentul intern) care sa oblige angajatorul la respectarea vreunui termen pentru răspuns.
Pana la urma de ce va deranjează dacă în sistem apare ca mijloc de transport mașina?
In conditiile in care deplasarea lucratorilor se face cu masina personala si nu se mentioneaza traseul si perioada de deplasare, in cazul producerii unui eveniment nedorit, vor fi probleme cu incadrarea evenimentului ca AM de traseu. In acest caz, responsabilitatea poate fi retinuta in sarcina angajatorului care nu a respectat prevederile Legii ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratie traseu ssm Nicoletamoise1 Nicoletamoise1 Buna ziua. Avem o angajata noua. In fisa SSM aceasta trebuie sa declare cat timp face pana la locul de munca si invers dar si adresa de unde pleaca cat si alte ... (vezi toată discuția)
Traseu normal button button Buna ziua. Va rog sa ma ajute cineva cu explicarea urmatoarelor cuvinte. Va rog sa nu introduceti articole etc. Cum trebuie inteles cuvintele [b]traseu normal ... (vezi toată discuția)
Drumul spre munca si de la munca nyku88 nyku88 Buna ziua. Am si eu o nelamurile pe baza legala legata despre naveta spre locul de munca si invers. Daca in timpul navetei cu o masina de ocazie,se intampla ... (vezi toată discuția)