avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 555 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... traseu normal
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

traseu normal

Buna ziua.
Va rog sa ma ajute cineva cu explicarea urmatoarelor cuvinte. Va rog sa nu introduceti articole etc. Cum trebuie inteles cuvintele traseu normal de deplasare la/de la serviciu?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 12:58, 7 Martie 2013
Este traseul pe care angajatul il foloseste in fiecare zi de la domiciliu la serviciu si inapoi, fara alte abateri de la acest traseu.
Daca nu ma insel, eventualele accidente care au loc pe acest traseu sunt considerate a fi accidente de lucru (dar nu bag mana in foc)
Ultima modificare: Joi, 7 Martie 2013
Ciprian Maftei, Consilier juridic
Traseu normal de deplasare la/ de la serviciu se refera la: plecare de la adresa de domiciliu (se specifica adresa si ora plecarii), pe traseul (se indica traseul ce trebuie parcurs, mijlocul de deplasare), sosirea la serviciu (se specifica adresa locului de munca/ postului de lucru, ora de sosire) si retur (daca intoarcerea de la serviciu se face pe alt traseu, se utilizeaza alte mijloace de transport, etc. se mentioneaza acestea, daca nu difera se precizeaza doar ora de plecare si ora de sosire la domiciliu).
Aceste date se mentioneaza in fisa individuala de instruire ssm a fiecarui lucrator.
In ROI se fac mentiuni referitoare la obligativitatea respectarii stricte a mentiunilor din fisa ssm.
Se intocmesc de catre angajator instructiuni proprii ssm cu referire la deplasarea de la domiciliu la serviciu si retur (se tine cont de traseul de deplasare, de mijlocul de transport, de aglomeratia din trafic, etc., se precizeaza care trebuie sa fie comportamentul lucratorului in trafic, se mentioneaza interziceri, etc.). Instructiunile se prelucreaza sub semantura cu toti lucratorii. Se pot prelucra la instruirea generala si la instruirea periodica.
Daca sunt indeplinite mentiunile de mai sus si lucratorul nu a respectat aceste prevederi, angajatorul nu poate fi responsabil de producerea unui eventual accident de munca de traseu sau chiar ITM poate dispune, dupa caz, neinregistrarea evenimentului ca accident de munca de traseu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deplasarea la si de la locul de munca Ariul Ariul Buna ziua. O intrebare va rog : Sub ce forma un angajator are dreptul, indiferent de natura acestuia ( Particular sau nu ) sa-ti interzica deplasarea cu ... (vezi toată discuția)
Instructiuni flori9 flori9 Buna ziua, as vrea sa ma lamureasca cineva in ceea ce priveste instructiunile proprii de traseu. Cand se fac si in ce conditii? Va multumesc anticipat! (vezi toată discuția)
Accident muncă Lidia Alexandru Lidia Alexandru Există o directivă UE prin care accidentul produs de la locul de muncă spre domiciliu sa nu mai fie încadrat la accident de muncă? (vezi toată discuția)