avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 611 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... plata retroactiva vechime pt pensionat caz boala.
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

plata retroactiva vechime pt pensionat caz boala.

Am fost pensionat pt invaliditate grad 3 in 05.2015 in urma unui avc hemoragic si avand o vechime de numai 9 ani(nascut 10.1963) ma gandesc sa ma imprumut si sa platesc retroactiv vechime (pt perioada 2012-2017 sau poate numai pt 2-3 ani din aceasta perioada in care nu am avut venituri decat din momentul pensionarii pt invaliditate.)dar fiind pensionar nu inteleg exacta daca am acest drept sau o varianta mai buna ar fi sa platesc lunar contributia pt pensie aferenta celor 4 ore pe care le-as putea lucra(nici asta nu stiu daca se poate..Cu multumiri..
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Februarie 2017
andreiadmin, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gabi50 , utilizator 02:27, 4 Martie 2017
Legea nr.186/2016 permite completarea stagiului de cotizare la pensie numai pentru ultimii 5 ani in urma , calculati de la data încheierii contractului de asigurare socială.

Benificiari ai acestei legi sunt persoanele care încă n-au ieșit la pensie.

Fiind pensionar nu veti putea incheia un astfel de contract cu Casa de pensii.
DAr as putea sa platesc lunar contributia pt pensie(CAS ,in baza unui contract de asigurari sociale incheiat cu casa de pensii) aferenta celor 4 ore pe care le-as putea lucra?
Nu. Fiind pensionar nu puteti incheia un astfel de contract.
Puteti sa va angajati undeva cu 4 ore.
am intrebat si la casa nationala de pensii si primul raspuns e corect,in schimb la intrebarea 2) mi s-a raspuns asa:
''In schimb, puteti incheia un contract de asigurare sociala pe Legea nr. 263/2010, care se poate suprapune cu orice forma de asigurare in sistemul public de pensii (contract de munca, conventie civila, statut de somer, pensionar invaliditate, pensionar anticipat sau anticipat partial, limita de varsta, asigurat al altui sistem de pensii), iar stagiul de cotizare si punctajul acumulat prin contractul de asigurare sociala se iau in calcul la stabilirea drepturilor de pensie sau la recalcularea drepturilor de pensie la limita de varsta.'' Asadar atentie Gabi 50!!
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Martie 2017
andreiadmin, utilizator
Nu merita sa incheiati un astfel de contract. Pensia limita de varsta nu va creste.
Banii pe care ii dati nu-i recuperati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributie pensie seneca399 seneca399 Am 51 de ani si 31 ani vechime in munca (efectiva). Sunt pensionar gradul III ( cu drept de munca la 4 ore) si nu gasesc un asemenea post.As vrea sa platesc ... (vezi toată discuția)
Posibilitate pensionare ContSters118932 ContSters118932 Buna Ziua.Am o mare nelamurire,sper ca ma puteti lamuri. Am varsta de 36 de ani.Intai de toate,mentionez ca am hipoacuzie(ambele urechi) precum si ... (vezi toată discuția)
Pensionar pot plati contrib la pensie inca 2 ani? roby roby roby roby buna ziua, sunt pensionar de boala,am 54 de ani si am 33 de ani lucrati si as dori sa stiu daca as putea sa platesc contributia la pensie inca 2 ani pt a avea ... (vezi toată discuția)