avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 795 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... contributie pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

contributie pensie

Am 51 de ani si 31 ani vechime in munca (efectiva). Sunt pensionar gradul III ( cu drept de munca la 4 ore) si nu gasesc un asemenea post.As vrea sa platesc personal cas pana ideplinesc conditiile de pensionare la limita de varsta. Cati ani ar trebui ca platesc aceasta contributie si in ce cuantum? Multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters233678 , utilizator 08:22, 9 Februarie 2013
Pensia de invaliditate este stagiu asimilat si intra in calculul pensiei de limita de vasta.

Chiar daca s-ar putea face contract de asigurare cu casa locala,eu nu il recomand.
Contributia la acest moment este de 232 de lei luna.Este in crestere de la an la an(urmeaza pe 2013).

232x12=2784 lei

Pentru aceasta contributie(2784)pensia va creste intre 7 si 9 lei pe luna.
2784:8=348 de luni
Adica 2784 lei ii primiti inapoi in 29 ani.
Daca sunteti barbat 65+29=94 ani
In aceasta perioada(65-94)veti primi cate 8 lei in plus la pensie.

Aceasta suma(232 lei/luna) se plateste integral chiar daca sunt pensionar gr.III ? Adica este indiferent daca unul care incheie contract de asigurare a lucrat sau nu niste ani? Eu am contribuit deja 31 de ani.Trebuie sa platesc aceeasi suma ca unul care nu a lucrat niciodata?
Sa presupunem ca gaseam un loc de munca de 4 ore.Angajatorul platea contributia sa la un program de 4 ore sau program normal de 8 ore?
Legea 263/2010

Art. 6

(2) Se pot asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, in conditiile prezentei legi, avocatii, personalul clerical si cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate in sistemul public, precum si orice persoana care doreste sa se asigure, respectiv sa isi completeze venitul asigurat.
Nu mi-ati raspuns punctual.Intrebarea era daca eu cu 31 de ani contributie cas si pensionar gr.III trebuie sa platesc in urma unui eventual contract de asigurare aceeasi suma ca unul care nu a lucrat niciodata pe baza de contract si deci, nu a platit nici el nici angajatorul, adica 232 lei pe luna. Nu va suparati,dar poate sunmt mai greu de cap.
Este un lucru de manunt pe care eu nu il stapanesc.Din acest motiv nu v-am raspuns punctual.

Alte discuții în legătură

Stagiul minim de cotizare pentru pensie ACj ACj buna ziua, sunt nascuta in 1972, am , 43 ani, si am pana in prezent 11 ani vechime in munca, care este vechimea minima pentru a beneficia de ... (vezi toată discuția)
Pensie limita de varsta adimicu adimicu Buna sara, Am si eu o curiozitate: la ce varsta ar trebui sa ma pensionez pt. limita de varsta, avand in vedere ca sunt nascuta in luna ianuarie, anul 1969, ... (vezi toată discuția)
Perioada minima de cotizare pentru pensionare rl_lucian rl_lucian Buna ziua, As avea doua intrebari: 1) pentru a putea primi o pensie care este perioada minima de cotizare in sistem (numarul de ani munciti legal)? 2) ... (vezi toată discuția)