avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 218 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Clasare plangere penala
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Clasare plangere penala

Buna seara,

Cam in August 2016, unchiul meu mi-a facut o plangere penala in care m-a acuzat la decesul mamei ca daca o duceam la spital mai devreme, decesul ar fi putut fi evitat. Ea locuia la Sibiu, capabila sa se intretina si in toate facultatile mintale, si cand a cazut in casa, am actionat, m-am dus la sibiu si am chemat salvarea si a dus-o la spital.
La spital am aflat ca avea cancer din cauza cirozei si dupa o sapt a decedat in spital. Eu nu eram repr ei legal si ea locuia la sibiu singura de 2 ani.
Cand am fost chemat la politie, am dat o declaratie, am semnat la martor si apoi politistul mi-a spus: mergeti acasa, nu are nicio sansa, stati linistit, nu se intampla nimic, se va uita procurorul peste ea si o va inchide.
Cam dupa 4 luni m-am dus la politie sa vad ce se mai intampla cu ea si acelasi politist mi-a spus afara doar: e clasata.
Acum as dori sa stiu daca aceasta plangere a fost inaintata la parchet sau a fost clasata de ei, voi mai primi ceva, sa merg la parchet sau sa mai fac ceva?
Ar trebui sa imi vina si o confirmare din cate am inteles.
Stresul prin care trec este unul destul de mare.
Multumesc
Buna seara,

Clasarea se dispune de catre procuror, nu de catre polite, si se comunica suspectului.

Art. 316 Cod procedura penala
Înştiinţarea despre clasare
(1) Ordonanţa de clasare se comunică în copie persoanei care a făcut sesizarea, suspectului, inculpatului sau, după caz, altor persoane interesate. Dacă ordonanţa nu cuprinde motivele de fapt şi de drept, se comunică şi o copie a referatului organului de cercetare penală.


Art. 315 Cod de procedura penala
Clasarea
(1) Clasarea se dispune când:
a) nu se poate începe urmărirea penală, întrucât nu sunt întrunite condiţiile de fond şi formă esenţiale ale sesizării;
b) există unul dintre cazurile prevăzute la art. 16 alin. (1).
(2) Ordonanţa de clasare cuprinde menţiunile prevăzute la art. 286 alin. (2), precum şi dispoziţii privind:
a) ridicarea sau menţinerea măsurilor asigurătorii; aceste măsuri încetează de drept dacă persoana vătămată nu introduce acţiune în faţa instanţei civile, în termen de 30 de zile de la comunicarea soluţiei;
b) restituirea bunurilor ridicate sau a cauţiunii;
c) sesizarea judecătorului de cameră preliminară cu propunerea de luare a măsurii de siguranţă a confiscării speciale;
d) sesizarea judecătorului de cameră preliminară cu propunerea de desfiinţare totală sau parţială a unui înscris;
e) sesizarea instanţei competente potrivit dispoziţiilor legii speciale în materia sănătăţii mintale, în vederea dispunerii internării nevoluntare;
f) cheltuielile judiciare.
(3) Dacă în cursul urmăririi penale s-a luat una dintre măsurile de siguranţă prevăzute de lege, se va face menţiune despre aceasta.
(4) În ordonanţă se va face menţiune şi cu privire la încetarea de drept a măsurii preventive dispuse în cauză.
(5) Menţionarea motivelor de fapt şi de drept este obligatorie numai dacă procurorul nu îşi însuşeşte argumentele cuprinse în propunerea organului de cercetare penală ori dacă în cursul urmăririi penale suspectului i-a fost adusă la cunoştinţă această calitate, potrivit art. 307.
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Februarie 2017
Dana Fatol, Avocat
Depuneti cerere prin care solicitati sa vi se comunice stadiul UP.
Daca as fi fost urmarit penal, nu ar fi trebuit sa primesc o instiintare acasa? sau sa imi spuna politistul la care am depus declaratia? pot fi urmarit penal fara sa stiu, in acest caz?
Ar fi trebuit sa fiti citat daca se efectua UP in personam, ar fi trebuit sa vi se comunice si ordonanta de clasare daca se dispunea pana acum, dar nu se respecta procedura mereu, din aceste considerente v-am sfatuit sa solicitati sa vi se comunice stadiul UP.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ordonante emise de org judiciar cercetare penala mary6 mary6 Buna ziua.Daca o plangere penala pt infractiunile de furt,amenintare,abuz de incredere,a fost respinsa de parchet de doua ori prin ordonanta in temeiul art ... (vezi toată discuția)
Prescriere Ollysa Ollysa În cazul în care fapta s-a prescris iar la închiderea urmaririi penale s-a deschis dosar care are ca obiect infracţiuni la alte legi speciale desfiinţare ... (vezi toată discuția)