avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 597 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Dacă se invocă existența unei cauze de ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Dacă se invocă existența unei cauze de neimputabilitate în vederea luării unei măsuri de siguranță față de presupusul făptuitor, este incident unul dintre cazurile care împiedică punerea în mișcare și exercitarea acțiunii penale?

Dacă se invocă existența unei cauze de neimputabilitate în vederea luării unei măsuri de siguranță față de presupusul făptuitor, este incident unul dintre cazurile care împiedică punerea în mișcare și exercitarea acțiunii penale?
Cel mai recent răspuns: Zebedeu , utilizator 15:08, 10 August 2019
Nu.
In cursul UP pentru art 16 alin.1 lit e) se pronunță scoaterea de sub urmărire, atunci când există învinuit sau inculpat în cauză.
Scoaterea de sub UP presupune că mai întâi a început UP.
Și e clar că "în personam", din moment ce legea prevede condiția "atunci când există învinuit sau inculpat în cauză.

(Dacă nu există acesta, dosarul se clasează).

In cursul judecății, dacă se constată existența unei cauze de neimputabilitate, instanța pronunțat soluția achitării.
Ultima modificare: Joi, 8 August 2019
Cabinet de avocat Serni Viviana-Carmen, Avocat
Cabinet de avocat Serni Viviana-Carmen a scris:

Nu.
In cursul UP pentru art 16 alin.1 lit e) se pronunță scoaterea de sub urmărire, atunci când există învinuit sau inculpat în cauză.
Scoaterea de sub UP presupune că mai întâi a început UP.
Și e clar că "în personam", din moment ce legea prevede condiția "atunci când există învinuit sau inculpat în cauză.

(Dacă nu există acesta, dosarul se clasează).

In cursul judecății, dacă se constată existența unei cauze de neimputabilitate, instanța pronunțat soluția achitării.

Referitor la clasare, Art. 315 din CPP prevede că:
(1) Clasarea se dispune când:
a) nu se poate începe urmărirea penală, întrucât nu sunt întrunite condiţiile de fond şi formă esenţiale ale sesizării;
b) există unul dintre cazurile prevăzute la art. 16 alin. (1).
(2) Ordonanţa de clasare cuprinde menţiunile prevăzute la art. 286 alin. (2), precum şi dispoziţii privind:
a) ridicarea sau menţinerea măsurilor asigurătorii; aceste măsuri încetează de drept dacă persoana vătămată nu introduce acţiune în faţa instanţei civile, în termen de 30 de zile de la comunicarea soluţiei;
b) restituirea bunurilor ridicate sau a cauţiunii;
c) sesizarea judecătorului de cameră preliminară cu propunerea de luare a măsurii de siguranţă a confiscării speciale;
d) sesizarea judecătorului de cameră preliminară cu propunerea de desfiinţare totală sau parţială a unui înscris;
e) sesizarea instanţei competente potrivit dispoziţiilor legii speciale în materia sănătăţii mintale, în vederea dispunerii internării nevoluntare;
f) cheltuielile judiciare.
(3) Dacă în cursul urmăririi penale s-a luat una dintre măsurile de siguranţă prevăzute de lege, se va face menţiune despre aceasta.
(4) În ordonanţă se va face menţiune şi cu privire la încetarea de drept a măsurii preventive dispuse în cauză.
(5) Menţionarea motivelor de fapt şi de drept este obligatorie numai dacă procurorul nu îşi însuşeşte argumentele cuprinse în propunerea organului de cercetare penală ori dacă în cursul urmăririi penale suspectului i-a fost adusă la cunoştinţă această calitate, potrivit art. 307.


Dacă ordonanța de clasare cuprinde dispoziția de la litera e), persoana cu privire la care, din datele și probele existente în cauză, rezultă bănuiala rezonabilă că a săvârșit fapta ce face obiectul cauzei are dreptul să ceară continuarea procesului penal?
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 August 2019
Zebedeu, utilizator
Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, retrimisă în parlament de CCR, prevede că:

9. Articolul 18 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„Continuarea procesului penal la cererea suspectului sau inculpatului
Art. 18. - În caz de amnistie, de prescripţie, de retragere a plângerii prealabile, de existenţă a unei cauze de nepedepsire, suspectul sau inculpatul poate cere continuarea procesului penal.”

163. La articolul 315 alineatul (2), literele c) - e) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
„c) sesizarea instanţei cu propunerea de luare a măsurii de siguranţă a confiscării speciale;
d) sesizarea instanţei cu propunerea de desfiinţare totală sau parţială a unui înscris;
e) sesizarea instanţei cu propunerea de luare ori, după caz, de confirmare, de înlocuire sau de încetare a măsurilor de siguranţă prevăzute la art. 109 sau 110 din Codul penal, dispoziţiile art. 246 alin. (13) aplicându-se în mod corespunzător;

121. La articolul 246, alineatele (1), (9), (10), (12) şi (13) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
„Art. 246. - (1) În cursul urmăririi penale, dacă apreciază că sunt întrunite condiţiile prevăzute de lege, procurorul înaintează judecătorului de drepturi şi libertăţi de la instanţa căreia i-ar reveni competenţa să judece cauza în primă instanţă o propunere motivată de luare faţă de inculpat a măsurii obligării provizorii la tratament medical.
………………………………………………………………………………………
(9) În cazul când după dispunerea măsurii s-a produs însănătoşirea suspectului sau inculpatului ori a intervenit o ameliorare a stării sale de sănătate care înlătură starea de pericol pentru siguranţa publică, judecătorul de drepturi şi libertăţi care a luat măsura dispune, la sesizarea procurorului ori a medicului de specialitate sau la cererea suspectului ori inculpatului sau a unui membru de familie al acestuia, ridicarea măsurii luate. Dispoziţiile alin. (2) - (7) se aplică în mod corespunzător.
(10) Dacă după dispunerea măsurii a fost sesizată instanţa prin rechizitoriu, ridicarea acesteia, potrivit alin. (9), se dispune de către instanţa de judecată în faţa căreia se află cauza.
………………………………………………………………………………………
(12) Dacă suspectul sau inculpatul încalcă cu rea-credinţă măsura obligării provizorii la tratament medical, judecătorul de drepturi şi libertăţi sau instanţa care a luat măsura ori în faţa căreia se află cauza dispune, la sesizarea procurorului sau a medicului de specialitate ori din oficiu, internarea medicală provizorie a suspectului sau inculpatului, în condiţiile prevăzute la art. 247.
(13) În cazul în care dispune o soluţie de netrimitere în judecată, procurorul sesizează instanţa pentru luarea, confirmarea ori, după caz, înlocuirea sau încetarea măsurii. Instanţa, în camera de consiliu, cu participarea procurorului, ascultă, dacă este posibil, persoana supusă măsurii provizorii, în prezenţa avocatului său, şi, după efectuarea unei expertize medico-legale, se pronunţă prin încheiere motivată.


Forma în vigoare a articolului 18 din CPP este următoarea:
Continuarea procesului penal la cererea suspectului sau inculpatului
În caz de amnistie, de prescripţie, de retragere a plângerii prealabile, de existenţă a unei cauze de nepedepsire sau de neimputabilitate ori în cazul renunţării la urmărirea penală, suspectul sau inculpatul poate cere continuarea procesului penal.


De ce ar fi necesară modificarea articolelor 18, 246 și 315 din CPP?
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 August 2019
Zebedeu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestatie la hotararea de obligarea la tratament medical provizoriu? eusaisapte eusaisapte Un procuror a inchis dosarul penal avand obiectul ultrajul judiciar in care eram suspect, cu ordonanta de renuntare la urmarirea penala, introducand simultan ... (vezi toată discuția)
Plangere impotriva procurorului - cerere vadit netemeinica eusaisapte eusaisapte pot cere sanctionarea procurorului pentru introducerea unei propuneri vadit netemeinice? Ce temei de drept pot invoca? (vezi toată discuția)
Clasare plangere penala razvanmatei razvanmatei Buna seara, Cam in August 2016, unchiul meu mi-a facut o plangere penala in care m-a acuzat la decesul mamei ca daca o duceam la spital mai devreme, decesul ... (vezi toată discuția)