buna ziua, supun atentiei dvs problema mea.Sint un cetatean roman resident in Italia.Mama mea a decedat in 2001 in Italia.Sint unica mostenitoare a unui apartament in Bucuresti.Am avut probleme in a deschide succesiunea deoarese locuiesc in strainatate,am fost sfatuita sa fac succesiunea in Romania si nu cu un notar in Italia( din cauza taxelor....diferenta mare de pret intre un notar roman si unul italian) doar ca in Romania am avut probleme cu actul de deces tradus si inregistrat la starea civila dar ...INCOMPLECT... continui sa am probleme dupa 8 ani....acum mi se cere ultimul domiciliu al defunctei....Au trecut 8 ani de la moartea mamei mele; pot avea probleme pentru succesiune, exista un termen pentru succesiune? Un avocat mi-a spus ca daca nu am declarat ca renunt la mostenire automat devin mostenitoare. Ma puteti sfatui ce as puta sa fac poate este mai usor (mai scump desigur!)sa resolv cu un notar in Italia!? Am lasat o procura in Romania acum 3 ani si de atunci doar promisiuni.....intrebarea mea este: nu cumva casa este deja pierduta,eu am pierdut dreptul de mostenitor? Va rog dati-mi un sfat!! Va multumesc
Odata ce mostenirea a fost acceptata dreptul de proprietate nu se pierde niciodata prin neuz. Cu alte cuvinte stati linistita pentru ca indiferent cat timp a trecut, daca ati acceptat mostenirea, sunteti in continuare mostenitoare si proprietar.
Ar trebui insa sa dezbateti succesiunea pentru a clarifica situatia juridica a bunurilor ramase.
potrivit legilor romane in materie de succesiune, in cazul decesului unei persoane, succesorii defunctului pot dezbate succesiunea , la notariatul in a carui raza teritoriala si-a avut ultimul domiciliu defunctul .
in cazul de fata , daca defunctul a avut ultimul domiciliu in italia, at competenta apartine notariatelor din italia .
dezbatea succesorala este imprescriptibila, in sensul ca poate fi dezbatuta oricand, nefiind supusa vreunui termen de prescriptie .
atentie insa , in termen de 6 luni de la decesul defunctului, succesorii trebuie sa accepte succesiunea ( daca doresc acest lucru !! ) , in mod expres, la notar .
binenteles, acceptarea poate fi si tacita.
spuneti ca ati dat procura unei terte persoane , in urma cu trei ani .
ce s-a intamplat cu acea procura ? ce a fost desemnat imputernicitul sa rezolve in numele dvs ?
nu vreau sa fiu sceptica, dar mare atentie la inselatorii !!
luati legatura cu persoana in cauza , mergeti la notariat si vedeti ce a rezolvat .
daca a rezolvat ceva . este vorba de un bun imobil si multe nedreptati se intampla in ziua de azi !!
Va multumesc mult pentru raspuns.Acum sint mai linistita.Procura a fost facuta in Romania pentru a rezolva actele si dosarul de succesiune,doar atit. Imi imaginez ca poate fi un risc dar cred ca cu o astfel de procura nu se poate face altceva.....de exemplu succesiune resolvata si vinzarea imobilului.... sper!!Problema este actul de deces.In Italia nu au scris ultimul domiciliu al defunctei,doar localitatea unde a decedat si actele de successiune au fost respinse pentru acest motiv.Persoana care are procura trebuie sa se ocupe de aceasta problema...Eu nu stiu care sint legile dar v...persoana a decedat acum 8 ani in localitatea X...ce importanta are ultimul domiciliu? este ridicol! sigur daca legea este asa.....Va multumesc pentru sfat.
am inteles ca defunctul a decedat in italia, problema este insa unde a avut ultimul domiciliu ??
putea sa ife in vizita de ex in italia si ulteriro a survenit decesul .
daca ultimul domiciliu al defunctului este inregistrat in tara, at competenta apartine notariatelor din romania , celor in a carui raza teritoriala se afla ultimul domiciliu al defunctului
de ex avea domiciliul in sectorul 1 bucuresti - mergeti la orice notariat din sectorul 1.
Mostenire, succesiune
dpotec
Buna ziua,
va rog sa ma sfatuiti in rezolvarea urmatoarei situatii:
sotul meu a mostenit un apartament in urma decesului mamei sale. este singurul copil. ( ... (vezi toată discuția)