avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 313 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune dupa 2 parinti
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune dupa 2 parinti

buna ziua,
ma numesc Iuliana si mai am inca trei frati, mama noastra a decedat in urma cu 14ani si tata nu a vrut sa faca succesiunea. In data de 6 noiembrie 2009 a decedat si tata. care ar fi primul pas pe care ar trebui sa-l facem acum, cum se procedeaza?
va multumesc
Cel mai recent răspuns: ALEXANDRA TAN , Consilier juridic 18:17, 17 Noiembrie 2009
Buna ziua.
Deschiderea mostenirii are loc dupa decesul unei persoane. La cerere, notarul public va elibera un certificat de mostenitor legal sau testamentar, prin care persoanele interesate isi stabilesc calitatea de succesor (si tipul acesteia), relaizandu-se in acelasi timp si un inventar clar al bunurilor defunctului.
Fara exceptie, cererea pentru deschiderea succesiunii se depune numai la unul dintre notarii publici de la locul unde se afla ultimul domiciliu al persoanei decedate.
Mostenirea poate fi deschisa de oricare dintre mostenitorii autorului si se face imediat dupa decesul autorului. Pentru a putea mostenii, persoana trebuie sa indeplineasca 3 conditii:
1. sa aiba capacitate succesorala, adica sa existe la momentul deschiderii succesiunii (chiar făt fiind);
2. sa nu fie nedemna de a mosteni, adica sa fi atentat la viata celui care lasa mostenire, sa nu fi facut o acuzatie calomnioasa impotriva celui care lasa mostenire;
3. sa aiba vocatie succesorala, adica sa fie chemat la mostenire prin lege sau testament.
Acte necesare pentru deschiderea mostenirii:
1. Cererea.
2. Actele de stare civila: certificatul de deces al autorului, certificatul de nastere al succesorilor, si, dupa caz, certificatul de casatorie.
3. Actele de proprietate asupra bunurilor mobile si imobile ale defunctului si adeverinta (certificat) de rol, fiscal sau agricol eliberata de Primarie (administratia financiara) referitoare la bunurile imobile ale defunctului.
4. Martor(i), in completarea probelor privind existenta mostenitorilor si a bunurilor succesorale.
5. Pentru cei ce nu pot lua parte personal la dezbateri se va prezenta procura succesorala de reprezentare in forma autentica.
6. Pentru succesibilii incapabili (minori, interzisi judecatoresti si alienati mintal), se va numi prin dispozitia primarului un curator special (in lipsa unui tutore neinteresat in succesiune).
7. Testament (autentic sau olograf), daca defunctul a lasat.
Deschiderea mostenirii se poate face si prin adresarea unei cereri in instanta. Instanta competenta este cea de la ultimul domiciliu al defunctului. In cazul in care mostenitorii se inteleg intre ei, acestia pot incheia o tranzactie in fata instantei de judecata, intocmai ca la notar, urmand ca aceasta sa pronunte o hotarare judecatoreasca.
Daca faceti deschiderea pe cale in instanta aveti avantajul financiar pentru mostenitor care consta in aceea ca cheltuielile legate de deschiderea succesiunii pot fi reduse sub jumatate, spre deosebire de ipoteza in care mostenitorul se adreseaza unui notar public.

Cu respect,Alexa...
buna ziua!
daca nu exista neintelegeri intre dvs si frati cel mai simplu va rezolvati problema pe cala notariala.
veti avea de dezbatut 2 succesiuni.
1 succesiunea mamei
la care veti veni dvs+ fratii+ tatal, la aceasta succesiune veti avea deplatit impozit catre stat de 1% din val masei succesorale.
2 succesiunea tatalui la care vor veni in concurs descendentii.
adresati-va unui birou notarial in a carui raza teritoriala defunctii au avut ultimul domiciliu.
pt dezbaterea succesiunii dupa mama dvs veti plati impozit de 1% din masa succesorala .
in ceea ce priveste succesiunea tatalui dvs ., va trebui sa faceti acceptarea de succesiune in termen de 6 luni de la decesul defunctului .
daca exista intelegere intre succesori, succesiunea se dezbate la notar sau
pe calea instantei judecatoresti .
daca nu exista intelegere , erezii vor investi instanta cu actiune de partaj succesoral si iesire din indiviziune .
buna ziua,
va multumesc frumos pentru raspuns, dar as vrea sa imi mai dati niste detalii, si anume care cale este mai putin costisitoare notarul sau instanta judecatoreasca?
mentionez ca exista intelegere intre succesori.
va multumesc
Matei Iuliana
Buna seara.
Daca lecturati raspunsul meu aflati si unde costurile sunt minime.
Succes !
Cu respect,Alexa...

Alte discuții în legătură

Succesiune tanasecatalin41@yohoo.com tanasecatalin41@yohoo.com maximul de ani pentru deschiderea succesiuniisi pasii ce trebuie urmati+actele necesare(cred ca au trecut vreo 15 ani) (vezi toată discuția)
Succesiune deschisa dupa 13 ani de la deces dorina_ioana dorina_ioana Cum se poate deschide o succesiune dupa 13 ani de la deces? (vezi toată discuția)
Pot fi dat in judecata daca nu am efectuat succesiunea? LauraErica LauraErica Buna ziua! Tatal meu a decedat in octombrie 2011,suntem trei frati si mama,iar din diverse motive,nu am dezbatut succesiunea.Parintii mei au ramas restanta ... (vezi toată discuția)