avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 145 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... accident
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

accident

Buna ziua ,

Circulam pe un drum judetean cu cate o banda pe sens iar in fata mea la aproximativ 100-150 de metri se afla un alt autoturism care in timpul deplasarii a iesit pe contrasens ( depasind total axul drumului ) si in momentul in care am ajuns in dreptul lui a virat dreapta pentru a intra in curte . Mentionez ca masina din fata mea am lovit-o in roata dreapta spate iar masina mea far stanga fata.

Eu zic ca vina nu imi apartine ( fiecare cu dreptatea lui ) deoarece eu mi-am continuat drumul in banda mea, dar astept si parerile voastre si daca aveti argumente cu articole din legea rutiera ar fi perfect.

Mentionez ca impactul s-a produs in stanga axului drumului pentru ca eu am franat si incercat sa evit coliziunea prinin partea stanga.

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 14:38, 5 Aprilie 2017
Parerile noastre nu conteaza, ci doar ale politistului sau asiguratorului ce a constatat accidentul.

Intr-adevar manevra asta cu efectuarea unui viraj mai larg pentru a face dreapta am mai vazut-o, insa , daca a frinat si a semnalizat corespunzator, cred ca aveti (consistent) partea dvs. de vina din moment ce nu ati avut o viteza si distanta corespunzatoare, astfel incit sa evitati impactul.la frinare.
Poate ca nu am fost suficient de clar, insa am fost si eu nevoit sa execut o astfel de manevra de citeva ori, la iesirea spre dreapta, drumul lateral nefiind la 90 de grade, ci in unghi ascutit fata de sensul de mers. Manevra m-am straduit a o semnaliza destul de evident celui (celor) din spate, as fi fost tentat sa pornesc avariile, probabil e mai clar ca semn de avertizare. Am depasit axul drumului spre stinga, pentru a realiza incadrarea spre dreapta, pe drumul respectiv.
Multumesc pentru raspuns. Si eu am fost nevoit sa fac aceasta manevra de nenumarate ori dar m-am asigurat ca nu vine nimic prin dreapta mea atunci cand virez din banda de contrasens.

Ideea de baza e ca masina a iesit total pe contrasens si din ce am sesizat eu la volan fiind a oprit , a virat dupa care a plecat sa intre in curte traversand traiectoria mea. Masina am lovit-o fix in roata dreapta spate inspre usa dreapta spate si ca sa poti ajunge perpendicular pe drum n-o poti face din mers ca ar fi insemnat o traiectorie mai lunga si curbata.

Imi asum si partea mea de vina ca ar fi trebuit sa incetinesc si mai mult , desi incetinisem deja pentru ca am trecut pe langa un grup de oameni care realizau filmari in zona si se dirija traficul in sensul de a incetini, deci eram in localitate cu o viteza regulamentara .

Ms
Nu este normal ca in cazul unei curbe in "ac de par" autovehiculul (chiar si un autoturism) sa treaca [e contrasens pentru ca sa se poata inscrie in respectiva curba. Administratorul drumului trebuia sa configureze curba pentru a permite autovehiculelor sa se inscrie regulamentar in curba, fara sa treaca pe contrasens. Daca nu este posibil, fiind in localitate, aceasta manevra trebuia sa fie interzisa prin indicatoare rutiere.
Codul rutier nu prevede posibilitatea efectuarii unei asemenea manevre.
Celalalt conducator auto avea obligatia de a va ceda trecerea din 2 motive:
- Schimba banda de circulatie
- Dvs. veneati din dreapta lui si, in acest caz, se aplica regula prioritatii de dreapta.
Este discutabil locul in care s-a produs impactul. Rezulta ca si Dvs. ati intrat pe contrasens. Dar cele doua autoturisme se deplasau in acelas sens. Problema trebuie analizata, dar nu ati furnizat informatii suficiente si depaseste cadrul acestui forum.
Vi s-a intocmit un proces verbal de contraventie?. Daca da, contestati-l in termen de 15 zile la Judecatoria la care este arondat locul producerii accidentului.
ing. Ioan Ciobanu
Buna ziua ,

Din pacate nu pot atasa poze in acest mesaj . Lovitura s-a produs in urma franarii mele care incepe din banda mea de mers si in timpul franarii am incercat sa evit coliziunea directa cu autoturismul care a facut manevra in fata mea de aceea si impactul s-a produs in zona axului drumului .

Multumesc mult pentru raspunsuri , am contestat acest proces verbal si trebuie sa intocmaesc o intampinare si vreau sa obtin mai multe pareri de aceea si acest subiect deschis in forum.

Zi buna,

Alte discuții în legătură

Semnalizarea inainte de intrarea in sens giratoriu MARIUS70 MARIUS70 Este obligatorie semnalizarea inainte de intrarea intr-un sens giratoriu. ?Eu stiu ca se semnalizeaza numai la iesirea din sens? p.s. Va rog precizati sursa ... (vezi toată discuția)
Accident auto, stabilire vinovat Chrysk2 Chrysk2 Buna ziua , nu stiu exact ce sa fac , azi am discutat cu un avocat maine vom merge sa facem acte si apoi vom merge sa vedem dosarul. Ok , deci... Am avut un ... (vezi toată discuția)
Trebuie semnalizata o curba (viraj) de 90 grd.? ContSters262329 ContSters262329 Sunt pe un drum cu prioritate, care vireaza stans la stanga (90 grd.) si ma intersectez din fata si din dreapta cu drumuri fara prioritate. sunt obligat sa ... (vezi toată discuția)