avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 449 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident auto, stabilire vinovat
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident auto, stabilire vinovat

Buna ziua , nu stiu exact ce sa fac , azi am discutat cu un avocat maine vom merge sa facem acte si apoi vom merge sa vedem dosarul.
Ok , deci...
Am avut un accident . O singura banda de mers cu linie discontinua ,Autoturismul A din fata a vrut sa sa intoarca intr-o curte , sa faca stanga ... a semnalizat din timp ,a franat ,DAR autoturismul B a intrat in depasire pe partea dreapta si a intrat in autoA cand acesta era deja intors "30grade".
Cine e vinovat?
Politia a spus ca vinovat e autoA pentru ca nu s-a asigurat la intoarcere. Dar ca sofer eu stiu asa , cand cel din fata mea franeaza , franez si eu , nu intru in el , daca il vad ca vrea sa faca stanga , semnalizeaza din timp ajunge la o viteza de 20km si vrea sa intoarca il lasi nu intri pe contrasens stiind ca il lovesti ...

Sper sa ma ajutati , sunt intr-o dilema. Eu sunt auto A celalalt baiat e B... + a mers putin pe relatii si cunostiinte ...
Ce vreti sa spuneti cand afirmati ca ati vrut sa intoarceti intr-o curte?
Vroiati sa intoarceti masina in drum sau vroiati sa executati o manevra de schimbare a directiei spre stanga pe un drum secundar? Intoarcerea e una iar schimbarea directiei de mers este alta.
Din ce ati relatat parerea mea este ca conducatorul B nu a pastrat distanta.

Era doar o singura banda de mers , nu 2 ... nu am intrat de pe prima banda pe a 2-a , ci am semnalizat sa intorc masina , adica sa fac stanga , intoarcerea din 3 miscari ... avand ajutor in trotuarul unde nu am mai ajuns ca acel domn m-a depasit pe partea stanga , avand si viteza ...
Eu am semnalizat din timp si apoi am franat ajungand la o viteza de 20 , si am facut stanga , in momentul acela baiatul din spate m-a depasit pe partea stanga/contrasens unde eram virat ... si mi-a lovit janta , bara ... dar politia mi-a luat permisul zicand ca nu m-am asigurat la intoarcere. M-am asigurat , am semnalizat , am franat , dar el s-a gandit sa ma depaseasca ...
Deci?
Multumesc pentru raspuns. Si m-a lovit in lateral , eu deja fiind virat la stanga ....
In prima postare ati spus ca B a depasit prin dreapta!

Cand ati initiat manevra de intoarcere cat de departe era vehiculul B?
Oooo , imi cer scuze ,,,nu am observat , sunt putin bulversat. El a depasit pe partea stanga,unde eu eram deja virat. Problema e ca el avea viteza 70 sigur , si el mi-a spus asa , ca de unde sa stie el ce voiam sa fac eu ?
Pai daca eu am semnalizat si am inceput virarea la stanga , de ce intri in depasire. EU am semnalizat cu mult timp inainte de a face virarea + am franat.
Cat era limita de viteza in sectorul de drum unde s-a produs accidentul?
Era in localitate sau in afara localitatii?
La ce distanta apreciati ca se afla B in momentul in care v-ati hotarat sa efectuati manevra de intoarcere?
Fiind un drum cu o singura banda de mers pentru a efectua manevra de intoarcere in siguranta vehiculul B trebuia sa se afle la o distanta de peste 100-150 m pentru a avea timp de reactie si oprire. Daca avea 70 km/h ii erau necesari aprox 50 m pentru a opri.

OUG 195
Art.45. - (1) Depăşirea este manevra prin care un vehicul trece înaintea altui vehicul ori pe lângă un obstacol, aflat pe acelaşi sens de circulaţie, prin schimbarea direcţiei de mers şi ieşirea de pe banda de circulaţie sau din şirul de vehicule în care s-a aflat iniţial.
(2) Conducătorul vehiculului care se angajează în depăşire trebuie să se asigure că vehiculul care circulă în faţa sau în spatele lui nu a iniţiat o asemenea manevră.
(3) Atunci când prin manevra de depăşire se trece peste axa care separă sensurile de circulaţie, conducătorii de vehicule trebuie să se asigure că din sens opus nu se apropie un vehicul şi că dispun de spaţiu suficient pentru a reintra pe banda iniţială, unde au obligaţia să revină după efectuarea manevrei de depăşire.

Art.48. - Conducătorul de vehicul trebuie să respecte regimul legal de viteză şi să o adapteze în funcţie de condiţiile de drum, astfel încât să poată efectua orice manevră în condiţii de siguranţă.

Art.51. - Conducătorul unui vehicul care circulă în spatele altuia are obligaţia de a păstra o distanţă suficientă faţă de acesta, pentru evitarea coliziunii.

A+B
Art.54. - (1) Conducătorul de vehicul care execută o manevră de schimbare a direcţiei de mers, de ieşire dintr-un rând de vehicule staţionate sau de intrare într-un asemenea rând, de trecere pe o altă bandă de circulaţie sau de virare spre dreapta ori spre stânga sau care urmează să efectueze o întoarcere ori să meargă cu spatele este obligat să semnalizeze din timp şi să se asigure că o poate face fără să perturbe circulaţia sau să pună în pericol siguranţa celorlalţi participanţi la trafic.
(2) Semnalizarea schimbării direcţiei de mers trebuie să fie menţinută pe întreaga durată a manevrei.

Alte discuții în legătură

Accident pe linie tramvai costi84 costi84 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns pentru urmatoarea situatie:astazi, mergand pe un drum cu 2 benzi pe sens, la mijloc linie de tramvai in ambele ... (vezi toată discuția)
Depasire pe autostrada pe partea dreapta mdned mdned Buna seara! Va supun atentiei urmatoarea situatie, ceea ce scrie in lege imi pare ambiguu: circul pe o autostrada pe banda 2 cu viteza de 130 km/h si ... (vezi toată discuția)
Trebuie semnalizata o curba (viraj) de 90 grd.? ContSters262329 ContSters262329 Sunt pe un drum cu prioritate, care vireaza stans la stanga (90 grd.) si ma intersectez din fata si din dreapta cu drumuri fara prioritate. sunt obligat sa ... (vezi toată discuția)