avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 566 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie concediu crestere copil (CCC) - conditii
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie concediu crestere copil (CCC) - conditii

Buna ziua,
As dori sa stiu daca am urmatoarea situatie cum se va calcula indemnizatia CCC pentru a 2-lea copil daca:
sunt angajata la firma x, si am avut CCC in ultimii 2 ani, si nu m-am intors la lucru ( firma x) , ci mi-a dat demisia si am ramas acasa cu copilul 3 luni, fara venit. Dupa cele 3 luni m-am angajat la o alta firma, Y si dupa inca 6 luni nasc sin nou.
Intrebarea este: cele 3 luni in care nu am cotizat, se vor lua in calcul la calcularea veniturilor pentru CCC pentru al 2-lea copil (85% din venituri), sau se vor considera ultimele 12 cu cotizare, deci ultimele 15 (pt ca 15 -3 = 12)?
Se poate sa platesc stagiul de cotizare pentru cele 3 luni cat nu sunt angajata nicaieri ca sa fie luate in calculul venitorulor din cele 12 luni care vor fi considerate pentru al 2-lea CCC?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 21:05, 6 Aprilie 2017
1. Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului nu are relevanţă plata contribuţiilor de asigurări sociale, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, timp de cel puţin 12 luni , aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

OUG nr.111/2010:
Art. 2

(1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară.
......

2. Art.4 din Normele de aplicare a OUG 111/2010
...
(4) Constituirea perioadei prevăzute la art. 2 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă se stabileşte, după cum urmează:
a) din 12 luni consecutive, în cazul în care în această perioadă se realizează fără întrerupere venituri supuse impozitului şi/sau se înregistrează una sau mai multe dintre situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) din ordonanţa de urgenţă;
b) din 12 luni succesive, în care sunt îndeplinite condiţiile de acordare, în cazul în care în perioada de 2 ani realizarea veniturilor supuse impozitului şi/sau înregistrarea uneia sau mai multora dintre situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) din ordonanţa de urgenţă s-au produs cu întreruperi.

(5) Luna calendaristică în care s-a născut copilul sau în care s-a înregistrat una dintre situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă, indiferent de ziua din această lună în care s-a produs naşterea ori s-a înregistrat situaţia, face parte integrantă din perioada prevăzută la alin. (4).

(6) În cazul în care în luna naşterii copilului persoana îndreptăţită nu a realizat venituri supuse impozitului şi nici nu s-a aflat în una sau mai multe din situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) din ordonanţa de urgenţă, perioada de calcul al celor 12 luni începe cu ultima lună din cei 2 ani în care aceasta a înregistrat venituri sau s-a aflat în una dintre situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) din ordonanţa de urgenţă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatia de crestere a copilului danyela_ng danyela_ng Buna ziua! Sunt angajata la o firma din iunie 2015 (cu un salariu brut de 1231) iar in prezent sunt insarcinata in 4 luni.Daca imi dau demisia in luna ... (vezi toată discuția)
Buna seara elena94sorina elena94sorina Buna,am lucrat 2 ani la firma care sunt si in prezent dar am avut o pauză de 7 luni si ma m angajat din nou tot la ei acum am 5 luni si vreau sa raman ... (vezi toată discuția)
Acordare ccc Lavinutaraheluta Lavinutaraheluta Pt. a beneficia de ccc trebuie să am lucrate 12 luni la rand sau se pot cumula cele 12 luni din ultimii doi ani aferenți datei nasterii copilului pt k eu ... (vezi toată discuția)