avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 228 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sunt insarcinata si lucrez de 3 saptamani la Un nou ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sunt insarcinata si lucrez de 3 saptamani la Un nou loc de munca

Sunt insarcinata in 8 saptamani si lucrez la Un nou loc de munca de 3 saptamani.pana acum am lucrat la o alta firma din 1999.pot sa ma dea afara de la noul loc de munca daca le spun ca sunt insarcinata??daca da mai pot beneficia de indemnizatie pt copil??
Cel mai recent răspuns: Raulica , utilizator 11:01, 19 Aprilie 2017
Daca anunti angajatorul in scris ca esti insarcinata, cu dovada de la medic, nu te mai poate da afara. De indemnizatie beneficiezi daca ai 12 luni lucrate in ultimele 24 luni, chiar si cu intrerupere.
1.Codul Muncii prevede la art.60 :
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
....
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
.....
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

Daca nu ati instiintat in scris angajatorul ca sunteti insarcinata , atunci acesta va poate concedia.

2. OUG 96/2003 privind protecţia maternităţii la locurile de muncă:
Art. 21

(1)Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul:
a)salariatei prevăzute la art. 2 lit. c)–e), din motive care au legătură directă cu starea sa;
.....
(3)Dispoziţiile alin. (1) nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condiţiile legii.

art.2 lit.c - salariata gravidă este femeia care anunţă în scris angajatorul asupra stării sale fiziologice de graviditate şi anexează un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care să îi ateste această stare;

3. Legea nr.202/2002
Art.10

.......
(6) Concedierea nu poate fi dispusa pe durata in care:
a) salariata este gravida sau se afla in concediu de maternitate;
.....
(7) Este exceptata de la aplicarea prevederilor alin. (6) concedierea pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

Prin urmare, exista trei acte normative care prevad ca o salariata gravida nu poate fi concediata, decat motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.
Multumesc pt raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sunt însărcinată, mi-a fost rău și am anunțat angajatorul că nu pot merge la serviciu. pot fi concediată? Flori0502 Flori0502 Buna ziua, sunt angajata de 1 an . In urma cu o luna am aflat ca sunt insarcinata . Ieri findca mia fost rau nu am putut merge la munca mi-am anuntat ... (vezi toată discuția)
Contracte de munca Cristinaedy Cristinaedy Firma la care lucrez mi-a desfăcut contractul de munca eu sunt însărcinată și mă aflu în concediu de risc maternal am toate actele de la medicina muncii ... (vezi toată discuția)
Concediere gravida în concediu medical Carmenlavinia Carmenlavinia Bună ziua, sunt insarcinata în 19 săptămâni și sunt în concediu medical. Sefa mea vrea sa desființeze punctul de lucru pe motiv ca eu nu pot veni la ... (vezi toată discuția)