avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 756 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Poprire pe conturi bancare
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Poprire pe conturi bancare

Am trei popriri . Una din cauza avalizarii unui BO ( si care mi-au fost trasi bani din conturile personale , dar care nu acopera suma) si este poprire pe conturi bancare nu pe salarii. Alte doua popriri sunt din cauza intrarii in insolventa a societatii si aveam contracte de fidejusiune pe credite bancare. Fiecare este cu cate 1/3 din salariu si pe conturile bancare. Cum se stabileste ca se poate poprii numai 50% din salariu ? Daca iau salariu pe card bancar exista riscul sa imi opresca tot salariul , avand in vedere ca doua sunt cu poprire pe salariu si prima pe conturi bancare ?
Cel mai recent răspuns: Remus47 , utilizator 18:28, 19 Aprilie 2017
Renunțați la plata salariului prin cont bancar, și garantat veți primi 50% de la angajator.
Sistemul bancar este total nereglementat pe această componentă a popririlor, care trebuie să se facă numai în concordanță cu legea codului de procedură civilă (Art. 729, alin 3 - NCPC).
Multumesc pentru raspuns ! Noul angajator plateste prin card . Ce pot sa fac ?
Sunt bănci care înțeleg și își ajută clienții, dar sunt bănci care chiar de vorbești cu personalul angajat, una îți spun și alta fac.
Puteți face multe..., dar nimeni nu vă poate garanta nimic.
Dacă banca virează și restul salariului în contul executorilor încălcând legea, rămâneți fără banii necesari subzistenței.
Mergeți din vreme la bancă și discutați situația cu directorul și juristul băncii.
Dacă se impune faceți și depuneți o cerere scrisă cu nr de înregistrare la care anexați și prevederile legale, privind limita urmăririi veniturilor bănești.

Art. 729(fost 728) cod procedură civilă - Limitele urmăririi veniturilor băneşti:
(1) Salariile şi alte venituri periodice, pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum şi alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia pot fi urmărite:
a) până la jumătate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau alocaţie pentru copii;
b) până la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
(2) Dacă sunt mai multe urmăriri asupra aceleiaşi sume, urmărirea nu poate depăşi jumătate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creanţelor, în afară de cazul în care legea prevede altfel.
(3) Veniturile din muncă sau orice alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia, în cazul în care sunt mai mici decât cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmărite numai asupra părţii ce depăşeşte jumătate din acest cuantum.
(4) Ajutoarele pentru incapacitate temporară de muncă, compensaţia acordată salariaţilor în caz de desfacere a contractului individual de muncă pe baza oricăror dispoziţii legale, precum şi sumele cuvenite şomerilor, potrivit legii, nu pot fi urmărite decât pentru sume datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere şi despăgubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vătămări corporale, dacă legea nu dispune altfel.
(5) Urmărirea drepturilor prevăzute la alin. (4) se va putea face în limita a jumătate din cuantumul acestora.
(6) Sumele reţinute potrivit prevederilor alin. (1)-(4) se eliberează sau se distribuie potrivit art. 863 şi următoarele.
(7) Alocaţiile de stat şi indemnizaţiile pentru copii, ajutoarele pentru îngrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate în caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum şi orice alte asemenea indemnizaţii cu destinaţie specială, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmărite pentru niciun fel de datorii.

Teoretic, ar trebui să duceți la Bancă o adeverință de la angajator prin care sa dovediți că la sursă vă este poprit maximul de 50% și banca prin casierie să vă elibereze numerarul intrat ca rest de salariu.
Cardul ar rămâne mereu blocat, banii i-ați putea scoate doar prin casierie.
Așa procedează unele sucursale bancare din țară, aplicând legea din codul de procedură civilă.
Din păcate nu-i o regulă generală, iar dacă "îi scapă" în contul executorilor, e greu să-i mai recuperați spre a vă putea întreține.
Multumesc mult !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poprire ioneliya38 ioneliya38 buna seara,am salariul minim pe economie si am 4 popriri,ce suma imi va fi oprita?cum se calculeaza?multumesc (vezi toată discuția)
Buna ziua ! am 2 popriri pe cont de la executori diferiți , ... Melisa22 Melisa22 Buna ziua ! Am 2 popriri pe cont de la executori diferiți , dacă mă angajez part time , salariu poate fii supus popriri ? Cât anume ? Mulțumesc (vezi toată discuția)
Poprire Alex04041982 Alex04041982 Buna seara.am o poprire pe card de la un ifn,ajunsa la b.e.j. eu luna aceasta sent in concediu medical(deci primesc indemnizatie de asigurari , nu salariu) asi ... (vezi toată discuția)