avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 360 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Informatii pentru o viitoare mamica pensionara
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Informatii pentru o viitoare mamica pensionara

Buna ziua,

Apelez la voi pentru cateva informatii deoarece nu am gasit nimic foarte specific pe internet referitor la situatia mea si am multe intrebari si nelamuriri. :frantic:

In momentul de fata beneficiez de pensie de invaliditate, gradul 3. Incadrarea mi-a fost modificata anul acesta, din gradul 2, odata cu prelungirea ei pana in 2019. Nu mai realizez si alte venituri.
De curand am aflat ca sunt insarcinata si daca totul decurge cum trebuie, ar trebui sa nasc la sfarsitul anului acesta.
In ceea ce priveste beneficiile si incadrarea mea financiara mai departe ca mamica, singura informatie pe care am gasit-o este ca pot beneficia de insemnizatia de maternitate daca am realizat venituri din pensie. Inteleg ca este vorba de incadrarea in CCC timp de doi ani, nu? Se aplica si cele 126 de zile de concediu pre si post natal sau nu e cazul ca efectiv nu am de unde sa intru in concediu? :) Cum fac trecerea de la pensie la indemnizatie si ce se va intampla cu pensia pe perioada incadrarii in concediu de crestere? Va rog sa ma scuzati daca intrebarile par naive, e asa o zona gri...:))

Sunt mai mult decat binevenite orice informatii suplimentare!
Va multumesc mult de tot!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:08, 23 Aprilie 2017
Perioada in care ati beneficiat de pensie de invaliditate, în condiţiile legii, se ia in cosniderare la stabilirea celor 12 luni eligibile pentru indemnizatia CCC.

art.2 OUG 111/2010
(1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară.
.....

(5) Cele 12 luni prevăzute la alin. (1) pot fi constituite integral şi din perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
....
e) au beneficiat de pensie de invaliditate, în condiţiile legii;
....

Pentru actele necesare va puteti adresa A.J.P.I.S. - Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială in raza careia aveti domiciliul sau resedinta.
Va multumesc frumos pentru raspuns! Deci in momentul in care depun actele pentru indemnizatie pensia se sisteaza automat,nu? Sau va mai trebui sa umblu pentru asta? Si pentru cele 126 de zile de concediu pre si post natal sunt eligibila sau raman incadrata in pensie in acea perioada?

Multumesc
Normele de aplicare a OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

art.25
Pe perioada acordării indemnizaţiei pentru creşterea copilului, plata pensiei de invaliditate şi a venitului de completare, acordate potrivit legii, nu se suspendă.

Prin urmare, daca beneficiati de pensie de invaliditate puteti sa cumulati aceasta pensie cu indemnizatia pentru concediu crestere copil
Wow, multumesc mult! Nu stiam ca pensia nu se suspenda!

Deci actele le depun abia dupa nastere pentru indemnizatie, nu? Nu mai am treaba cu concediu prenatal si cel de lauzie daca nu sunt angajata.

O seara frumoasa!
Actele pentru indemnizatie le puteti depune dupa nasterea copilului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract perioada determinata Florentina92 Florentina92 Buna seara!Am contract pe perioada determinata si imi expira pe 31 octombrie.In concediul prenatal trebuie sa intru din 5 noiembrie.Mi s a spus ca imi vor ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil violeta43 violeta43 Buna ziua,sunt pensionara cu gr 2 din luna mai anul trecut si urmeaza sa nasc in luna aprilie ,mentionez ca pana in luna aprilie 2012 am fost angajata pe ... (vezi toată discuția)
Pot lua concediu pre-post natal /indemnizatie? Alex.b Alex.b Buna ziua, in data de 24 iunie mi s-a incheiat somajul. La acea data eram insarcinata deja in 4 saptamani. Data prezumtiva a nasterii ar fi undeva pe 26 ... (vezi toată discuția)