avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 506 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Retragere declaratie martor, consecinte
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Retragere declaratie martor, consecinte

Buna ziua, un prieten a fost lovit de un om acel prieten a scos certificat si a făcut plângere sa deschis dosar am fost sunat de politie sa ma prezint sa dau declarație in calitate de martor ( am fost prezent atunci când a fost lovit) si am declarație iar după 6 luni am fost din nou sunat cum ca sa preznit la politie acolo mi sa spus ca voi merge cu ei sa se facă experimentul judiciar(reconstituire)la locul faptei am fost si sau făcut câteva poze. Acum vreau sa ma retrag ca martor, dar vreau sa stiu daca pot fii ceva consecinte.
Conform art. 117 din Cod procedură penală:
Persoanele care au dreptul de a refuza să dea declaraţii în calitate de martor(1) Au dreptul de a refuza să fie audiate în calitate de martor următoarele persoane:
a) soţul, ascendenţii şi descendenţii în linie directă, precum şi fraţii şi surorile suspectului sau inculpatului;
b) persoanele care au avut calitatea de soţ al suspectului sau al inculpatului.


Art. 114 din Cod proc. pen. :
(2) Orice persoană citată în calitate de martor are următoarele obligaţii:
a) de a se prezenta în faţa organului judiciar care a citat-o la locul, ziua şi ora arătate în citaţie;
b) de a depune jurământ sau declaraţie solemnă în faţa instanţei;
c) de a spune adevărul.


Dacă nu vă regăsiți în prevederile art. 117 Cod proc. pen., vă sfătuiesc să vă prezentați în fața organului judiciar și să spuneți adevărul pentru a nu fi acuzat de Mărturia mincinoasă - Art. 273 Cod penal:
(1) Fapta martorului care, într-o cauză penală, civilă sau în orice altă procedură în care se ascultă martori, face afirmaţii mincinoase ori nu spune tot ce ştie în legătură cu faptele sau împrejurările esenţiale cu privire la care este întrebat se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Ultima modificare: Joi, 27 Aprilie 2017
Daniela Gratiela, Alte profesii
Cat este amenda?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu se pune problema asa cat este amenda,este vorba despre o infracțiune care se pedepsește cu închisoarea sau cu amendă.Nu exista posibilitatea sa va retrageti probabil o sa fiti chemat și în instanță pt a fi audiat în cazul în care se va ajunge în instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Martor in proces penal la iccj Ady2010 Ady2010 Am primit citatie sa ma prezint ca martor la ICCJ intrun proces penal in dosarul: infractiuni la alte legi speciale art. 109 alin. 1, legea 67/2004. Nu se ... (vezi toată discuția)
Citatie diicot martor alexe001 alexe001 Salut. Azi prietena mea s-a trezit la usa cu un domn politist care i-a inmanat o citatie de la DIICOT , precizez ca ea este minora , in care specifica , ca pe ... (vezi toată discuția)
Declaratie martor cristiursa cristiursa DACA DAU O DECLARATIE IN CALITATE DE MARTOR IN CADRUL UNOR CERCETARI POLITIENESTI TREBUIE SA DEPUN JURAMANT MENTIONEZ CA NU ESTE INCEPUTA URMARIREA PENALA ... (vezi toată discuția)